Απεβίωσε ο Σπαρτιάτης πολιτικός Ιωάννης Φικιώρης

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Ράλλη

Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2015 20:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απεβίωσε ο Σπαρτιάτης πολιτικός Ιωάννης Φικιώρης

Του είχαν αποδώσει το προσωνύμιο «αριστοκράτης πολιτικός»
«Έφυγε», σε ηλικία 97 ετών, στις 29 Δεκεμβρίου, ο Ιωάννης Β. Φικιώρης, ο Σπαρτιάτης «αριστοκράτης πολιτικός» και έγκριτος νομικός. Είχε διατελέσει υπουργός επί κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή και του Γ. Ράλλη και πρόεδρος της Βιοχάλκο ΑΕ. Την είδηση του θανάτου του δημοσίευσε η εφημερίδα «Kαθημερινή», της οποίας υπήρξε συνεργάτης και φίλος.

Ποιος ήταν
Ο Ιωάννης Βασ. Φικιώρης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1917, μέλος παλαιάς οικογένειας της Λακωνίας, με αγωνιστικές ρίζες στο 1821 και σημαντική πολιτική, στρατιωτική, πολιτιστική και κοινωνική δράση στη σύγχρονη εποχή.
Σπούδασε νομικά και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύτηκε στο Εταιρικό Δίκαιο και άσκησε τη δικηγορία από το έτος 1942 ως το θάνατό του -επί 72 χρόνια, δηλαδή- διατηρώντας λαμπερό μυαλό ως το τέλος της ζωής του, που ήταν ειρηνικό, καθώς πέθανε ήρεμα στον ύπνο του.
Υπήρξε φωτισμένος πολιτικός, από τις εκλογές του 1974 που εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, εξελέγη τακτικό μέλος της 37μελούς Συνταγματικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ήταν ο εισηγητής τού περί φορολογίας και δημοσιονομικής διοίκησης κεφαλαίου του Συντάγματος του 1975.
Στη Βουλή του 1974 διετέλεσε τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συντονισμού, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Παιδείας.


Τα κυβερνητικά πόστα και η παραίτηση από τη ΝΔ
Από το Σεπτέμβριο του 1976 μέχρι τον Οκτώβριο του 1977 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1977 επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και το Μάιο του 1980 ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη. Το Μάιο του 1985 παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Άσκησε πάλι τη δικηγορία, διετέλεσε πρόεδρος της Βιοχάλκο Α.Ε. κι επί 60 ολόκληρα χρόνια νομικός της σύμβουλος, καθώς και πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ). Ήταν μέλος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου από το 1930, με χρυσά μετάλλια στους δρόμους ταχύτητας. Το Μάιο του 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.


Συλλυπητήρια από Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ιωάννη Φικιώρη, έστειλε τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο του εκλιπόντος, Ρένα Φικιώρη, καθώς και στις θυγατέρες τους. Δίπλα στο γραφείο του, μαζί με τα βιβλία του, ο Ιωάννης Φικιώρης είχε πάντα τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο εκλιπών ήταν πεθερός του παλαίμαχου αθλητή κι επιχειρηματία Φρέντυ Σερπιέρη, επίτιμου αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας και δισέγγονου του ιδιοκτήτη των Μεταλλείων Λαυρίου.

Η κηδεία του Ιωάννη Φικιώρη έγινε την Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος