Η απλή αναλογική

Τρίτη, 19 Ιούλιος 2016 20:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέρασαν πολλά χρόνια δημοκρατίας ή αμφισβητούμενης δημοκρατίας μέχρι να φτάσουμε σήμερα στη νομοθέτηση της απλής αναλογικής. Ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θεσπίζεται και καθιερώνεται η ισοτιμία της ψήφου και προάγεται η ισότητα και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Είναι ένα θετικό βήμα του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης ότι η λαϊκή ετυμηγορία δε διαστρεβλώνεται, δεν παραποιείται, δεν αλλοιώνεται. Είναι πράξη σεβασμού και εκτίμησης του εαυτού μας, ως άτομα, ως πολίτες, ως άνθρωποι. Επιφέρει ισορροπία μεταξύ των πολιτών, των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών και διευρύνει τα όρια της δημοκρατίας, αφού διευκολύνει την έκφραση καθαρών ιδεολογικά πολιτικών επιλογών. Είναι το απόλυτα δίκαιο εκλογικό σύστημα, γιατί κάθε ψήφος σε οποιοδήποτε κόμμα, μικρό ή μεγάλο, θα προσμετρηθεί στις έδρες μόνο αυτού του κόμματος.

Όλα τα εκλογικά συστήματα που εφαρμόστηκαν έδιναν αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία οι ψήφοι με τις έδρες βρίσκονταν σε αναντιστοιχία. Αφαιρούσαν έδρες από τα μικρότερα κόμματα προς όφελος του πρώτου κόμματος με το ψευτοδίλημμα του σχηματισμού Κυβέρνησης. Η διατήρηση του 3% για είσοδο στη Βουλή στηρίζεται σε εθνικούς λόγους και αποτρέπει τη δημιουργία κομμάτων από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Θα μπορούσε να είναι 2,5%. Ακόμη, όσα κόμματα λάβουν πάνω από 0,33% και δεν μπουν στη Βουλή – δικαιούνται έδρα με την απλή αναλογική – προτείνεται να τους δίνεται χρόνος για παρουσίαση των ιδεολογικών τους αναφορών από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Στον πίνακα φαίνονται τα ποσοστά και οι έδρες που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα (μπόνους 50 εδρών στο 1ο κόμμα) και οι έδρες που θα έπαιρναν με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Κόμμα                       ποσ.    Έδρες    Έδρες με
ή συνδ.                       %       τώρα     απλή αναλ.
ΣΥΡΙΖΑ                             35,46      145           114
Ν.Δ.                                  28,09       75            90
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                     6,99      18            22
ΔΗΜ.ΣΥΜΠ/ΞΗ                  6,29      17            20
ΚΚΕ                                    5,55      15            18
ΠΟΤΑΜΙ                             4,09      11            13
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ               3,69       10           12
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ                 3,44        9            11
Σύνολο                               93,6     300          300

Παρατήρηση: Κόμματα με συνολικό ποσοστό ψήφων 6,4% δεν μπαίνουν στη Βουλή. Οι 19 έδρες που αντιστοιχούν κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα εντός Βουλής κόμματα.

Τα υποστηριζόμενα για πλειοψηφικά συστήματα, μονοκομματικές Κυβερνήσεις, πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα κ.λπ. είναι παραπλανητικά. Από τη μεταπολίτευση και μετά τέτοιες Κυβερνήσεις είχαμε για πολλά χρόνια, με άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με εξαίρεση μικρά διαλείμματα. Η δημιουργία πρωθυπουργών – τσάρων της πολιτικής έφερε αποτελέσματα διαχρονικά απογοητευτικά, καταστροφικά, ως τραγικά.

Είναι πραγματικά θλιβερό, βαθιά αντικοινωνικό, αλαζονικό και αντιδημοκρατικό το γεγονός ότι κόμματα που είχαν σημαία την απλή αναλογική τώρα την απαρνούνται και επιμένουν να δίνεται μπόνους στο πρώτο κόμμα που δεν το δίνει ο λαός. Κρίμα. Είναι όμως σίγουρο ότι οι παλιές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι πολιτικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, οι πρόσκαιρες και ευκαιριακές κομματικές επιδιώξεις θα οδηγήσουν στον παραμερισμό, την απομόνωση και την εγκατάλειψη.

Η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής επιβάλλει συναίνεση και Κυβερνήσεις συνεργασίας. Με τα αποτελέσματα της 20ής Σεπτεμβρίου θα είχαμε Κυβέρνηση Σύριζα – Ν.Δ. ή τουλάχιστον τριών κομμάτων.

Σήμερα που η χώρα ταλανίζεται από μεγάλα και δισεπίλυτα προβλήματα, που διαρρηγνύεται μέρα με τη μέρα ο κοινωνικός ιστός της, που κλονίζονται η υπαρξιακή της οντότητα και ταυτότητα με μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα όρια της αντοχής και της κατάθλιψης, πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά και υπεύθυνα. Πολιτικά κόμματα, φορείς, επαγγελματικές ομάδες, επιστημονικοί σύλλογοι και πνευματικοί άνθρωποι, οφείλουν να παρακάμψουν τις διαφορές τους, να σκύψουν πραγματικά και να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους στην υπηρεσία της χώρας. Η εθνική συμφιλίωση είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.

Η απλή αναλογική θα συμβάλλει αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Πλουραλισμός και υπευθυνότητα θα επικρατήσουν στο Κυβερνητικό έργο. Ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα εκπροσωπούνται, αφού πιο πολλά κόμματα θα συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά περιορίζονται, αφού περισσότεροι θα αποφασίζουν.

Ωστόσο, μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να την καταργήσει. Είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη Συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να κατοχυρωθεί ως πάγιο και μόνιμο εκλογικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti