Γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης (+2014): «Θα’ χουμε πολλές φασαρίες, έρχονται δύσκολες ημέρες»

Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 12:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

… Η πνευματική ξηρασία που βιώνει ο λαός μας θα φέρει ως φυσικές συνέπειες μεγάλο καταστρεπτικό σεισμό, επιδημίες, εμφυλίους πολέμους. Θα δείτε τις πολυκατοικίες στην Αθήνα να συγκρούονται σαν τα κριάρια και στις τρεις η μία θα μένει όρθια. Θα δείτε τους καρπούς από τα χωράφια σας να τους τρώνε σύννεφα από ακρίδες και τα άγρια πουλιά. Θα δείτε ο λαός μας εξ’ αιτίας αυτών που μας κουβαλήσανε οι Αμερικανοί, δηλαδή των ξένων να διχάζεται. Θα γίνει εμφύλιος, μ’ αυτούς που φέρανε εδώ, τους ξένους. Θα έχουμε μπερδέματα. Θα χυθεί αθώο αίμα, θα την πληρώσουν άνθρωποι που δεν φταίνε. Και μετά θα έρθει, δυστυχία, φτώχεια, πείνα, αρρώστιες. Θα δουλεύετε για να πάρετε ένα κομμάτι ψωμί όλη την ημέρα. Ίσα-ίσα το μεροκάματο θα φτάνει.
   
Στο σημείο αυτό ο Γέροντας, λες και έβλεπε τι θα εξελισσόταν στον ευλογημένο αυτό τόπο άρχισε να κλαίει. Στο σαλόνι επικρατούσε μία περίεργη βουβαμάρα. Κάποιοι άρχισαν να κλείνε μαζί του. Δεν μιλούσε κανείς. Όλοι κρέμονταν από τα χείλη του. Ο γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης ακούμπισε με το μαντηλάκι του τα δάκρυά του.
 - Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε παιδιά μου. Θυμάστε τι σας είπα πριν από πέντε χρόνια, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση; Και τότε με ρωτήσατε αν θα έπρεπε να έχουμε προμήθειες σε περίπτωση ανώμαλης κατάστασης.
 - Ναι γέροντα εγώ σας είχα ρωτήσει είπε τότε ο Σταύρος.
 - Τότε καλέ μου Σταύρο σας προέτρεψα να κάνετε αποθήκες πνευματικών τροφών και όχι βρώσιμων αγαθών, δηλαδή αγαθά τα οποία καταστρέφονται με τα μικρόβια, με το νερό, με το σεισμό κλπ. Να έχετε αποθήκες πνευματικών αγαθών σας είχα τονίσει για να μπορέστε να αντέξετε. Να μάθετε τη νηστεία γιατί θα έρθουν δύσκολοι καιροί, μάθετε να επιβιώνετε με τα αγαθά της γης, να καλλιεργείτε τη γη ακόμη κι αν έχετε ένα μέτρο.
 - Θυμάμαι γέροντα, που μας είπατε τότε σχολιάζοντας μία πράξη φιλανθρωπίας από τα παιδιά πως τώρα έχετε και δίνετε. Αύριο δεν θα έχετε για να δίνετε. Και όποιες έχει να ζήσει να μην ξεχνά να δίνει και να βοηθάει τα αδέλφια. Μήπως έφθασε η εποχή αυτή που περιγράψατε σήμερα, συμπλήρωσε ο Σταύρος.
 - Βλέπω σύντομα να μας ανακατεύουν αυτοί οι άτιμοι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Εγώ δεν θα ζω, αλλά εσείς θα ζείτε. Θα δείτε πως θα γίνουν όλα ξαφνικά. Θα κοιμηθείτε ελεύθεροι και θα ξυπνήσετε σκλαβωμένοι. Όταν θα δείτε και ξεκινήσουν τα γεγονότα μην βγείτε από το σπίτι ούτε για ψωμί. Κλείστε τα παράθυρα και τα πατζούρια. Μην αφήστε τίποτα ανοιχτό. Και περιμένετε. Λίγο θα κρατήσει, στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα είναι οι ημέρες (μιλάω για τον εμφύλιο)! Πιο πολύ θα υποφέρουν στην Αθήνα, στην Κρήτη και στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα πράγματα θα είναι πιο ήπια. Θα επέμβει η Παναγία. Και στο σημείο αυτό, διακρίνοντας την αγωνία στα πρόσωπά μας ο Γέροντας Βασίλειος μας είπε:
- Καλόν είναι να ετοιμάσετε κάποιες προμήθειες για να μην σας βρουν τα δεινά απροετοίμαστους. Το πρώτο και κύριο είναι το νερό, γιατί πρώτα θα χτυπήσουν τις δεξαμενές του νερού. Καλό είναι να έχετε νερό στην άκρη. Και επειδή ο Θεός γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει να ανανεώνονται τα πράγματα. Τα τρόφιμα που αποθηκεύουμε να φροντίζουμε να έχουν διάρκεια ζωής και να καλύπτουν κατά το δυνατόν τις ανάγκες μας. Το επόμενο μετά το νερό είναι το σιτάρι και το αλεύρι. Σιτάρι να έχουμε για να σπείρουμε την κατάλληλη εποχή. Μετά λάδι, αλάτι χοντρό και ψιλό. Χοντρό αλάτι για να παστώνουμε κρέατα, ψάρια τουρσιά κλπ. Ζάχαρη, μέλι, ελιές, ρύζι, όσπρια. Δηλαδή φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα, μακαρόνια, γάλα κυρίως σε σκόνη και συμπυκνωμένο καφέ τσάι και κονσέρβες. Τυριά σε δοχείο, μυζήθρα σε κεφάλια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Απαραίτητα είναι κάποια φάρμακα προς αποφυγή μολύνσεων, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αναλγητικά κυρίως σε κάψουλες. Για λοιμώξεις παιδιών που απασχολούν, αντιβηχικά ή σιρόπια για μόλυνση του φάρυγγα. Χάπια για τις διάρροιες κλπ. ακόμη καλό θα είναι να αποθηκεύετε είδη πρώτων βοηθειών, οινόπνευμα, ιώδια, γάζες, επιδέσμους, σουλφαμιδόσκονη, πρόπολη μέλισσας, η καλύτερη φυσική αντιβίωση. Καλό είναι να κρατάμε και λίγους σπόρους προς αναπαραγωγή, όπως λχ. ντομάτες, πιπεριές, φασόλια, φακές, ρεβίθια.
 
 … . Γέροντα μας λέτε να έχουμε αλεύρι αλλά πώς να το διατηρήσουμε;
- Πρέπει να προσέχουμε στο πώς θα συντηρούμε και σε τι μέρος να φιλάμε τα αποθηκευμένα τρόφιμα. Οι παππούδες μας τα δίδαξαν αλλά εμείς τα λησμονήσαμε. Να είναι σκιερό μέρος, να μην έχει υγρασία και όχι υψηλές θερμοκρασίες. Το αλεύρι μπορούμε να τα βάζουμε σε μεγάλα δοχεία που βάζουμε τη φέτα, δηλαδή τενεκέ με στρογγυλό καπάκι, τον οποίο γεμίζουμε μέχρι πάνω. Το πατάμε καλά, με δύναμη και παίρνει αρκετή ποσότητα, μέχρι 20 κιλά. Έπειτα απλώνουμε επάνω από το αλεύρι περίπου ένα (1) πόντο χοντρό αλάτι, βάζουμε και ένα κομμάτι βασιλικό και κλείνουμε αεροστεγώς. Μπορούμε να σφραγίσουμε το καπάκι με καθαρό κερί. Το λάδι διατηρείται σε σκοτεινό μέρος σε πήλινα δοχεία ή τενεκέ, σε θερμοκρασία δροσερή ή δυνατόν σε υπόγειο χώρο. Επίσης μέσα στο λάδι μπορούμε να διατηρήσουμε φέτα, και όλα τα τυριά για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά καλά στεγνωμένα στον ήλιο, να ξεραθούν καλά ή να τα βάλουμε σε φούρνο για 15 λεπτά στους 50ο. Μέσα στο τσουβάλι μπορούμε να βάλουμε κομματάκια σαπούνι ή ασβέστη περίπου μια κουταλιά ανά 5 κιλά όσπρια.
 
Να κρατάτε αγιασμό και αντίδωρο
Απεριόριστο χρόνο διατηρούνται η ζάχαρη (όχι υγρό μέρος συντήρησης), μέλι, γλυκόζη, πετιμέζι, γλυκά του κουταλιού, ξύδι, κρασί, ψωμί ξεραμένο στον ήλιο, γαλέτα, κλεισμένα σε δοχεία αεροστεγώς. Εν ολίγοις πρέπει να θυμηθούμε τους τρόπους των προγόνων μας γιατί γενικά θα εκλείψουν πολλά σύγχρονα μέσα ζωής. Τουρσιά σε αλατόνερο, παστά ψάρια και κρέατα σε δοχεία αεροστεγώς κλεισμένα, ελιές, ντομάτες κοκ. Τα εβαπορέ γάλατα αντέχουν αρκετά όσο δεν είναι φουσκωμένα. Το κυριότερο είναι να κρατάτε αντίδωρο, να το ξεραίνεται καλά και να το διατηρείτε σε δοχεία αεροστεγώς. Πάντα να κρατάτε αγιασμό, να μην λείπει από τα σπίτια σας και πάντων όλων πίστις, προσευχή και μετάνοια, μετάνοια, μετάνοια και ξύλινους σταυρούς  στις πόρτες και τα παράθυρα.
- Γέροντα είμαστε κοντά στα γεγονότα που περιγράφουν με σαφήνεια οι άγιοί μας;
- Είμαστε ήδη στα γεγονότα. Γι’ αυτό προσέξτε μην τυχόν και σας βρουν απροετοίμαστους. Να μην λείπει από κανένα χριστιανικό σπίτι η Καινή Διαθήκη, ούτε οι Ψαλμοί του Δαβίδ. Στα σπίτια σας να υπάρχουν λάμπες πετρελαίου για φωτισμό, πετρογκάζ σε μποτίλιες υγραερίου, βενζίνη για έκτακτες ανάγκες κίνησης σε πλαστικά δοχεία να κλείσουν αεροστεγώς και να φυλάγονται σε πολύ ασφαλές δροσερό μέρος. Επίσης να υπάρχει και πετρέλαιο σε δοχεία για φωτισμό.
 
Και απευθυνόμενος σε κάποιο συγκεκριμένο πνευματικό παιδί του που ήταν και κυνηγός είπε:
- Να μην ξαναπάς ποτέ για κυνήγι.
- Να παραδώσω την άδεια και την καραμπίνα γέροντα;
- Όχι, να την έχεις κι αν μπορείς να πάρεις κι άλλη για τα δύσκολα χρόνια. Να τη φυλάς γιατί θα σου χρειαστεί. Να έχεις και αρκετά φυσίγγια. Βέβαια θα σας τα μαζέψουνε, θα σας τα πάρουνε αλλά αν μπορείτε να τα κρύψετε, γιατί θα σας χρειαστούν και θα σας βρουν απροετοίμαστους.
 
Η Ορθοδοξία χτυπιέται ανελέητα και δυστυχώς το λυπηρόν είναι ότι χτυπιέται από τους ίδιους τους Ορθοδόξους.

Στύλος Ορθοδοξίας
Ανάργυρος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti