Ότι έρχεται μόνο του, φεύγει και μόνο του

Τρίτη, 10 Ιούλιος 2018 20:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ελλάδα από ένα σερί συμπτώσεων γνώρισε μια απρόσμενη άνοιξη στον τουρισμό της. Η κύρια αιτία που έφερε αυτή την πρωτοφανή προσέλευση τουριστών που φέτος θα φτάσουν τα 32 εκατομμύρια (!), ήταν το γεγονός ότι όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές μας (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.α) ήσαν σε εμφύλιους και τρομοκρατικές ενέργειες που απέτρεπαν την ασφαλή επισκεψιμότητα.
Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο δηλαδή από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα από την τελευταία η οποία όχι μόνο δεν στήριξε τον ελληνικό τουρισμό αλλά:
* Αύξησε το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
*.Αύξησε το ΦΠΑ της εστίασης από 13% στο 24%.
* Έβαλε φόρο διανυκτέρευσης ξενοδοχείων.
* Συνέτριψε τον ανταγωνισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου όπου απέναντι στα πάμφθηνα τουριστικά σημεία της Τουρκίας έβαλαν ΦΠΑ 24%.
Υπάρχουν δεκάδες ακόμη παραδείγματα εισπρακτικής πρακτικής και μηδενικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής που αφορούν τον τουρισμό (μαρίνες, εισιτήρια - ωράριαΜουσείων κ.α.) που δείχνουν ότι ως χώρα της αρπαχτής, εισπράξαμε ότι μας ήλθε από μόνο του και φυσικά θα χάσουμε πάλι ότι φύγει από μόνο του. Εμείς πάντα θεατές.
Ήδη παρατηρείται μια ανάκαμψη στους τουριστικούς μας αντιπάλους (π.χ. Τουρκία, Αίγυπτος) που σίγουρα θα ενταθεί περιορίζοντας σύντομα την προς Ελλάδα κίνηση. Στο φετινό καλοκαίρι πολλά ελληνικά ξενοδοχεία ξεκίνησαν εκπτωτικά πακέτα γιατί είδαν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με το τι περίμεναν.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την μεγάλη προσέλευση τουριστών ώστε να εκσυγχρονίσουμε το προϊόν μας, να το κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό και να διορθώσουμε μακροχρόνιες αδυναμίες του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti