Παραμυθιών γωνία: Πέρα από τη γέφυρα

«Την ώρα που θεμέλιωνε γιοφύρια ο λογισμός»  Ερωτικός Λόγος, Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2018 20:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εικοσιπέντε χρόνια περνάω συχνά-πυκνά από τη γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης. Ολοένα μου μοιάζει και πιο ξεχασμένη. Σαν να μπαίνεις σε μια ξεχασμένη πολιτεία. Εκεί που όλοι ξέχασαν ποιοι είναι, από πού έρχονται, πού πάνε; Είναι η πρώτη εικόνα της πόλης.
Τα γιοφύρια πάντοτε με γοήτευαν. Καθένα καταγράφει την ιστορία του τόπου του. Στα παραμύθια το γιοφύρι, είναι ένα σύμβολο που ενώνει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Το διαβαίνουν οι ξένοι, το κατοικούν οι νεράιδες και τα ξωτικά, το σηκώνουν οι γίγαντες.
Κάθε γιοφύρι κι ο μύθος του. Ενώνει κόσμους, σημείο συνάντησης, επικοινωνεί πολιτισμούς, ενίοτε και κρησφύγετο. Άλλες πάλι φορές ανατινάσσεται προκειμένου να προφυλάξει την πόλη από τους εχθρούς.
Εδώ σε τούτη τη γέφυρα δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο ενδιαφέρον που έχει είναι το χρώμα που δίνουν με τις μπουγάδες τους οι Ρομά! Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι. Ζουν σαν Σπαρτιάτες στις παρόχθιες περιοχές. Τούτο λοιπόν το γεφύρι, είναι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της πόλης!
Να φιλοτεχνηθεί με δρομείς από τη μία, παγκόσμια εικόνα και τιμή για το Σπάρταθλον, και από την άλλη οι 300 του Λεωνίδα να πάρουν θέση για κάθε Θερμοπύλες.
Ένα μνημείο τέχνης δηλαδή με τα ανάλογα άνθη δοξαστικά και μυριστικά. Κι ένα περίπτερο του Δήμου παρεκεί προς ιστορικό λογισμό και απόλαυση του περιβάλλοντος χώρου. Έσοδο του Δήμου και προβολή του Νομού. Αυτή η είσοδος αξίζει στη Σπάρτη. Τότε θα μπορούμε να θυμηθούμε και τους στίχους του εθνικού μας ποιητή:

«Ω! τριακόσιοι! Σηκωθήτε
και ξανάλθετε σ' εμάς
τα παιδιά σας θελ' ιδήτε
πόσο μοιάζουνε με σας;»

Το ερωτηματικό δικό μας. Ποιος ενδιαφέρεται;
Αλλιώς ας λάβει δράση η Κοινωνία Πολιτών και οι Εθνικοί Ευεργέτες.
Αυτοί μπορούν!
Όπου ιστορία και τέχνη συναντώνται υπάρχει μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti