Της γκαζόζας τα παιδιά

Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά | Νίκος Γκάτσος

Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019 20:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μόνο θλίψη μπορούν να φέρουν όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστές τους εκλεκτούς μας. Μόνο προβληματισμό, για το πού πάμε, με ευθύνη όλων μας.
Επιλέγουμε την αρματωσιά της σάτιρας και το χιούμορ, για να ανοίξει η φαντασία μας. Να γελάσουμε με την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Να πάρουμε το μάθημα της γελοιότητας, που σαν πάθημα, ίσως μας συνεφέρει.
Και είχα την απορία. Πού βρίσκονται οι εκλεκτοί μας και τι κάνουν, όταν τα έδρανα είναι άδεια;
Πολλές φορές, παρακαλάς να είναι άδεια, για να μην ακούς αυτά που λένε και εκτίθενται. Εκείνοι και εμείς. Και η δημοκρατία.
Όσο για τους διαδρόμους και το καφενείο της Βουλής, εκεί να ακούσεις της γκαζόζας τα παιδιά.
Ομολογώ ότι το «αληταριό» που ακούσαμε μου άρεσε. Μου ‘φερε στο νου το στίχο του Θανάση Παπακωνσταντίνου «ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει». Άλλο επίπεδο.
Διάβασα και ένα άρθρο αρχηγού κόμματος. Εφτά φορές προσπάθησε να μας πείσει, για το δίκιο του, γράφοντας τους αντιπάλους «γελοίους». Εφτά φορές δεν πίστεψα ότι ο ίδιος δεν είναι, ένα απ’ τα αθώα εφτά κατσικάκια.
Μια μέρα, ωστόσο, ο Βασιλιάς της Κωλοτούμπας ο Β’ (ο του Κουγκίου) μια και το καφενείο της Βουλής είχε αναδουλειές, λέει σε έναν προσφάτως αφιχθέντα στο κόμμα του: δεν πας να πιεις καμιά γκαζόζα, την κερνάω εγώ. Πήγε ο άνθρωπος. Την ήπιε.
Το παιδί του καφενείου του λέει: δε πας για κατούρημα. Ε, τι να κάνει, πήγε. Αλλά ξέχασε να γυρίσει. Ποιος να του δώσει οδηγίες στο WC;
Δυστυχώς, την ώρα εκείνη, έπρεπε να πει κάτι στη Βουλή. Τον έψαχναν αποδώ, τον έψαχναν αποκεί… τον βρήκαν στο μέρος! Τον έφεραν, του έδωσαν το λόγο.
Είπε την αλήθεια του: ήπια μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα.
Γέλασε ως και το παρδαλό κατσίκι του Φωκίωνα Δημητριάδη. (Αναζητήστε το.)
Την άλλη μέρα, πού τον βρίσκεις-πού τον χάνεις, στα κανάλια. Το σόου συνεχίστηκε. Είχε έτοιμη τη δικαιολογία: ο κανονισμός της Βουλής είναι ένα κουρέλι και η κυβέρνηση κουρελού.
Ένας Μ(Τρ)άγκας τον κέρασε και μία γκαζόζα. Την ήπιε μονορούφι και είπε με περισσή σοφία: για να χωνέψουμε όσα συμβαίνουν στη Βουλή!
Τον πρώην λεβέντη αρχηγό του κάποτε, τον κέρασαν μια πίτσα στην TV. Δεν την έφαγε. (Θυμάστε;)
Την άλλη μέρα η γκαζόζα και ο ίδιος παντού πρωτοσέλιδα. Η χαρά του μεγάλη. Ένιωθε βασιλιάς της γκαζόζας. Παντού τον κέρναγαν γκαζόζες. Τον δόξαζαν.
Περνάει και από μια γειτονιά, που πιτσιρίκια έπαιζαν ποδόσφαιρο. Την ομάδα τους την έλεγαν «Άμυνα». Πάει κοντά να δει αν τον αναγνωρίσουν, τον συγχαρούν, αν τον επευφημήσουν.
Μα τα παιδιά, τον παίρνουν στο κατόπι, φωνάζοντας το όνομα της ομάδας τους: Άμυνα-Άμυνα.
Ίσως να εννοούσαν και κάτι άλλο. Όταν μεγαλώσουν θα μάθετε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος