Εσείς ξέρετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε;

Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2018 20:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εσείς ξέρετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε;

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα είχαμε τέλεια επιδερμίδα, χωρίς εμφανείς πόρους, χωρίς σπυράκια και χωρίς κοκκινίλες. Όλοι θα είχαμε κανονική επιδερμίδα και κανείς δεν θα έπρεπε να κάνει τίποτα για να είναι αψεγάδιαστη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, με πολλούς να έχουν μεικτή, λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα και ακόμα περισσότερους να μην ξέρουν σε τι τύπο ανήκει η δική τους ή να νομίζουν πως έχουν άλλο. Μήπως είστε και εσείς ένας από αυτούς;

Έχετε λιπαρή επιδερμίδα αν…Οι πόροι σας είναι ιδιαίτερα εμφανείς, αν το δέρμα σας γυαλίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν η λιπαρότητα είναι απτή (την πιάνετε ή φαίνεται σε ένα χαρτομάντιλο). Οι διεσταλμένοι πόροι είναι δείγμα της υπερβολικής έκκρισης λιπαρότητας - αν λοιπόν έχετε κανονικούς σε μέγεθος πόρους αλλά έντονη λιπαρότητα τότε ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως έχετε λιπαρό δέρμα.
Τι σας ξεγέλασε Κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείτε νομίζοντας πως έχετε λιπαρό δέρμα ξηραίνει υπερβολικά την επιδερμίδα σας κι έτσι την κάνει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσει. Επίσης, αν παρατηρείτε υπερβολική λιπαρότητα αλλά έχετε κανονικούς πόρους τότε μάλλον η κρέμα σας είναι πιο ενυδατική από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να αφήνει κατάλοιπα. Το δέρμα απορροφά όση υγρασία χρειάζεται και την υπόλοιπη την αφήνει στην επιφάνεια κάνοντάς σας να νομίζετε πως η λιπαρότητα προέρχεται από το δέρμα σας.

Έχετε μικτή επιδερμίδα αν… Παρατηρείτε διεσταλμένους πόρους στην περιοχή του «Τ» του προσώπου (μέτωπο, μύτη και πιγούνι) και η λιπαρότητα περιορίζεται σε αυτά τα σημεία. Αν ωστόσο η λιπαρότητα στο «Τ» δεν είναι μόνιμη τότε ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως έχετε μικτή επιδερμίδα.
Τι σας ξεγέλασεΗ λιπαρότητα στην περιοχή του «Τ» μπορεί να μην ευθύνεται στην επιδερμίδα σας. Ένα πιο βαρύ από όσο θα έπρεπε foundation, ο κλιματισμός στο γραφείο σας, μια πολύ λιπαρή κρέμα και άλλα πολλά μπορούν να προκαλέσουν παροδική λιπαρότητα στην περιοχή αυτή.

Έχετε κανονική επιδερμίδα αν…Το δέρμα σας δεν γυαλίζει σχεδόν ποτέ (με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες), δεν νιώθετε να σας «τραβάει» μέσα στην ημέρα και δεν το νιώθετε τραχύ τον χειμώνα. Επίσης, ανάμεσα στα υπόλοιπα καλά του να έχει κανείς κανονικό δέρμα, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως δεν μπορείτε να το μπερδέψετε με κανέναν άλλο τύπο. ΑΝ το δέρμα σας είναι κανονικό είναι… κανονικό.

Έχετε ξηρή επιδερμίδα αν… Νιώθετε μόνιμα ένα «τράβηγμα», αν είναι τραχύ στην αφή και αν ξεφλουδίζει (κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες) τότε έχετε ξηρή επιδερμίδα. Αν ωστόσο μια μέρα ξυπνήσετε με όλα τα παραπάνω συμπτώματα τότε ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως έχετε ξηρή επιδερμίδα.
Τι σας ξεγέλασεΟ τύπος της επιδερμίδας μας δεν αλλάζει μέσα σε ένα βράδυ συνεπώς κάτι δεν πάει καλά με τα προϊόντα σας. Μπορεί να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που ξηραίνουν την επιδερμίδα (επιλέξτε σαπούνια που γράφουν sulfate free στην ετικέτα) ή προϊόντα ενάντια στα σπυράκια που επίσης αφαιρούν υγρασία.

Έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα αν… Το δέρμα σας κοκκινίζει με το πολύ κρύο και το πολύ ζεστό νερό, με το αλκοόλ, με το άγγιγμα, με τα καυτερά φαγητά και με πολλά προϊόντα. Αν ωστόσο παρατηρείτε παροδικές κοκκινίλες και αντιδράσεις τότε ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως έχετε ευαίσθητο δέρμα.
Τι σας ξεγέλασε Και πάλι θα πρέπει να κοιτάξετε τα προϊόντα σας. Με μοναδική εξαίρεση τα χημικά peeling, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα σας δεν πρέπει να προκαλούν κοκκινίλες, αίσθημα καψίματος ή τσούξιμο. Το ότι σας προκάλεσαν τα παραπάνω τότε δεν σημαίνει πως έχετε ευαίσθητο δέρμα αλλά ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για το δικό σας δέρμα, τύπο επιδερμίδας.

Προσοχή όμως! Ο τύπος της επιδερμίδας σας είναι ένας οδηγός από όπου θα ξεκινήσετε την περιποίησή σας, τις πραγματικές σας ανάγκες θα τις προσδιορίσετε κοιτάζοντας το πρόσωπό σας συνολικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο ζωής, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες. Το ότι έχετε λιπαρή επιδερμίδα για παράδειγμα, δεν σημαίνει πως πρέπει να αγοράζετε προϊόντα που θα αντιμετωπίζουν μόνο τον παράγοντα λιπαρότητα. Αν είστε πάνω από 30 τότε μαζί με την λιπαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσετε και τις πρώτες ρυτίδες. Ομοίως, το ότι έχετε ξηρό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε μόνο εντατική ενυδάτωση αλλά ενδεχομένως να πρέπει να ενισχύσετε και τη λάμψη του προσώπου σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti