Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμά

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Είχε ασχοληθεί με μελέτη ευρημάτων από το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος

Τρίτη, 28 Ιούλιος 2015 18:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμά

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος, Μαρία Κοσμά, σε ηλικία 45 ετών. Η Μαρία Κοσμά υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων μουσείων, της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Καρύστου και της Σκύρου ενώ ανήκε στην αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε μέρος τους τείχους της αρχαίας Χαλκίδας και του νεκροταφείου της 3ης χιλιετίας π.Χ. στα Νέα Στύρα. Συμμετείχε, επίσης, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με πλήθος ανακοινώσεων, oι βασικότερες εκ των οποίων αφορούν στα πήλινα προσωπεία από το Ιερό της Άρτεμης Ορθίας στη Σπάρτη και σε ειδικά ευρήματα από σωστικές ανασκαφές που διενήργησε. Συγκεκριμένα, είχε παρουσιάσει εισήγηση με θέμα «Διαβάσεις μέσω των πήλινων προσωπείων του ιερού της Άρτεμης Ορθίας στη Σπάρτη», στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικά τοπία της Πελοποννήσου από τους Προϊστορικούς έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους που διεξήχθη στη Σπάρτη από 30/3 έως 1/4/2012.

Όσοι τη γνώρισαν κάνουν λόγο για μία αφοσιωμένη αρχαιολόγο, μία μαχητική γυναίκα, η οποία έμελλε να χάσει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της. Οι συνάδελφοι της, τονίζουν το ήθος και την αξιοπρέπεια με την οποία πάλεψε τα δύο τελευταία χρόνια, με την επάρατη νόσο. Στο υπουργείο Πολιτισμού, εργάσθηκε με πάθος και αγάπη για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Η Μαρία Κοσμά κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην Αρκίτσα.

Βιογραφικό
Η Μαρία Κοσμά, σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1992 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία.

Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και με κατεύθυνση στην Κλασική Αρχαιολογία (στο πρόγραμμα: Ο Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία) είχαν θέμα τα πήλινα προσωπεία από το Ιερό της Άρτεμης Ορθίας στη Σπάρτη «Πήλινα τελετουργικά προσωπεία. Μια προσπάθεια ερμηνευτικής προσέγγισης».

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος