ΑμΕΑ Λακωνίας: «Χωρίς επαρκές προσωπικό το Νοσοκομείο Σπάρτης»

Κραυγή αγωνίας από τους χρονίως πάσχοντες

Πέμπτη, 05 Μάιος 2016 18:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΑμΕΑ Λακωνίας: «Χωρίς επαρκές προσωπικό το Νοσοκομείο Σπάρτης»

Την κραυγή αγωνίας των χρονίως πασχόντων για τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης στο χώρο της Υγείας μεταφέρει με ανοιχτή επιστολή του το Σωματείο ΑμΕΑ Λακωνίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο, οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφήνοντας εκτεθειμένα κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και χρονίως πάσχοντες, που χρήζουν συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, για το Νοσοκομείο της Σπάρτης, τα ΑμΕΑ Λακωνίας επισημαίνουν πως δεν υπάρχει η ειδικότητα του διαβητολόγου για να εξυπηρετηθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Μάλιστα, ενημερώνουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής του ΓΝ Λακωνίας, το 2015 - παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του παθολόγου κ. Γεωργαντά, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει το κενό-  από τα 500 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που ζήτησαν ιατρική παρακολούθηση, μόνο τα 350 κατάφεραν να επισκεφτούν γιατρό.

Ειδικότερα στην επιστολή του, το Σωματείο ΑμΕΑ αναφέρει:
«Πρόσφατα, η επιστολή που έστειλε στο Σωματείο μας το ΔΣ του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας, αναζητώντας τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματά τους, μας μετέφερε και τη δική τους αγωνία για τη δημόσια υγεία στο νομό μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η επιστολή τους αναφέρει πως οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επισκέπτονται πολύ συχνά τα υποστελεχομένα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης, που δε διαθέτουν τους εξειδικευμένους ιατρούς, των οποίων τις υπηρεσίες έχουν τόση μεγάλη ανάγκη. Είναι γνωστό πως το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης δε διαθέτει την ειδικότητα του διαβητολόγου.

Το κενό προσπαθεί να καλύψει ο παθολόγος κ. Γεωργαντάς, τον οποίο και ευχαριστούμε διότι, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις του, παρακολουθεί ως θεράπων ιατρός όσα περισσότερα περιστατικά μπορεί, χωρίς πάντα να πετυχαίνει, παρά την άοκνη προσπάθειά του, να καλύψει όλες τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός στόμων με σακχαρώδη διαβήτη που δεν καταφέρνουν να κάνουν τις απολύτως απαραίτητες για την υγεία τους, τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις και να συμβουλευτούν το γιατρό. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας στην επιστολή του προς το Σωματείο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης το 2015, από τα 500 άτομα που αναζήτησαν ιατρική παρακολούθηση κλείνοντας ραντεβού, μόνο 350 κατάφεραν να επισκεφτούν το γιατρό. Σημειώνεται πως η ελλειπής παρακολούθηση οδηγεί με βεβαιότητα στην επιδείνωση της υγείας τους.

Όμοια κατάσταση παρατηρείται και στα λοιπά τμήματα του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης και, ίσως, σε πολλά ακόμη νοσοκομεία της χώρας μας. Αυτό σημαίνει τον αφανισμό των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των χρονίως πασχόντων, όλων εμάς που αδυνατούμε να αναζητήσουμε την θεραπεία μας στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη δημόσια υγεία καταπατείται βάναυσα. Αλήθεια, μας ακούει κανείς;».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti