Μονοπάτι ανάπτυξης συνδέει Ταΰγετο και Μαίναλο!

Έως και 4,9 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα κέρδη για την τοπική κοινωνία - Στο «ΛΤ» μιλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Δ. Σπάρτης Χρ. Αλεξάκος

Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 18:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μονοπάτι ανάπτυξης συνδέει Ταΰγετο και Μαίναλο!

Η προοπτική πιστοποίησης πεζοπορικού μονοπατιού που θα συνδέει το Μαίναλο με τον Ταΰγετο, με εκτιμώμενη προσέλκυση 3.000.000 Ευρωπαίων πεζοπόρων, συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη μελέτη ύψους 15.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, η υλοποίηση του οποίου συναντά αντιδράσεις, κυρίως από τον ΕΟΣ Σπάρτης, όπως ανέφερε ο κ. Βαλιώτης. Ισχυρό δέλεαρ για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι και η ένταξη του μονοπατιού στον Παγκόσμιο Χάρτη Πεζοπορίας, που θα προσδώσει κύρος για την προσέλκυση Ευρωπαίων επισκεπτών.

Η ύπαρξη μονοπατιού πεζοπορικού τουρισμού απαιτεί μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα με τελικό στόχο την πιστοποίησή του από την «Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association -ERA)», η οποία απαρτίζεται από 55 συλλόγους πεζοπόρων σε 35 ευρωπαϊκά κράτη και αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη που «διψούν» για δράση σε πιστοποιημένες και μόνο περιοχές.

Ο «Λακωνικός Τύπος» ήρθε σε επαφή με το πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και επικεφαλής της παράταξης της «Ελπίδας» στο ΔΣ Σπάρτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα δημιουργίας του μονοπατιού. Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα είναι ο σχεδιασμός του μονοπατιού, δηλαδή η απόφαση για το που θα περάσει και το οποίο πρέπει να έχει μήκος το λιγότερο 50 χλμ συνεχούς διαδρομής.

Στοχευμένος σχεδιασμός
βήμα προς βήμα
000000000000039Ο σχεδιασμός υλοποιείται για δύο είδη επισκεπτών: α) για τον εγχώριο επισκέπτη και αφορά τουρισμό Σαββατοκύριακου με διαδρομές μιας και τεσσάρων ωρών αντίστοιχα και β) το διεθνή, κυρίως, επισκέπτη που αφορά μια 7ήμερη περιήγηση και παραμονή σε διαφορετικά μέρη εντός της διαδρομής.

Η χαρτογράφηση του μονοπατιού γίνεται μέσω δορυφορικού συστήματος GPS και το κόστος της είναι περίπου 5.000 ευρώ.  «Ο εθελοντισμός σε όλη τη διαδικασία αλλά και η συμμετοχή των τοπικών φορέων, επαγγελματιών κλπ όλων των χωριών, όπου περνούν οι πεζοπόροι είναι σημαντικότατη, γιατί οι ίδιοι συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις ελάχιστου κόστους (πχ για την προμήθεια ειδικής σήμανσης κλπ) και αναλογιζόμενοι τα απτά αποτελέσματα στην οικονομική ενίσχυσή τους, το αγκαλιάζουν ως δικό τους, δείχνοντας μεγάλη αφοσίωση» σημειώνει ο κ. Αλεξάκος. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο  Δ. Σπάρτης από την πλευρά του δεν παρεμβαίνει, εκτός ελαχίστων και ακραίων περιπτώσεων, όπως πχ η διάνοιξη ενός μονοπατιού λόγω κατολίσθησης με δικά του μηχανήματα κλπ.

Τα μονοπάτια που συνήθως είναι οι παλαιοί μουλαρόδρομοι ή μονοπάτια από την εποχή της τουρκοκρατίας (1,4 μ. πλάτος) καθώς και αρχαίες διαδρομές, εάν δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα, μπορούν να βρεθούν και αναδειχθούν και με την συνεργασία μεταξύ χωριών, κάτι που ενισχύει περεταίρω την συμμετοχή τους σε όλη τη διαδικασία.

Η πιστοποίηση
και η διαχείριση
Το επόμενο βήμα της χάραξης και χαρτογράφησης είναι η πιστοποίηση, αναφέρει ο κ. Αλεξάκος. Για να γίνει η πιστοποίηση, απαιτείται η δημιουργία ενός φακέλου ο οποίος εμπλουτίζεται με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλεται για έγκριση στον φορέα πιστοποίησης, την «Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association -ERA)», όπου εξετάζονται τα 41 κριτήρια πιστοποίησης. Το κόστος του παραβόλου ανέρχεται περίπου στα 5.000 ευρώ. «Όμως εκτός απο αυτό το φορέα πιστοποίησης θα αναζητήσουμε και άλλους με αντίστοιχη δυναμική» επισημαίνει ο κ. Αλεξάκος. Εφόσον το μονοπάτι-διαδρομή πιστοποιηθεί, τότε ο φορέας διαχείρισής του, μπορεί να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακές δράσεις σχετικές με αυτό, κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελών και όχι από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ). Τα αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή είναι τεράστια γιατί η χρηματοδότηση είναι εκτός από μεγάλη, άμεση και απόλυτα ευέλικτη.

«Φορέας διαχείρισης μπορεί να είναι ο ίδιος ο Δήμος Σπάρτης ή εναλλακτικά ένας σύλλογος ακόμα και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Επίσης, ο φορέας είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του μονοπατιού το οποίο επαναξιολογείται χωρίς χρέωση ανά τρία έτη» υποστηρίζει ο κ. Αλεξάκος και προσθέτει: «Στην περίπτωση του Δήμου Σπάρτης είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι παράγοντες όπως ο πολιτιστικός του πλούτος, τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εναλλαγή και αξιοποίηση περασμάτων, τόσο από Ταΰγετο και Πάρνωνα, η ύπαρξη του Ευρώτα, η αλληλουχία χωριών και τοπίων, η μεταβαλλόμενη περιβαλλοντική ποικιλομορφία είναι παράγοντες που δίνουν επιπλέον πόντους για την πιστοποίηση. Συνδυασμοί που όμοιοί της δεν βρίσκονται εύκολα στην Ελλάδα».

vounadiadromes 675 3 327561 2UA625

Οικονομικά οφέλη για την τοπική
κοινωνία και για τον φορέα διαχείρισης
Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση του πρότζεκτ. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκο:
α) Τα οικονομικά οφέλη από την ευόδωση της προσπάθειας μπορούν να αποφέρουν ετησίως στην τοπική κοινωνία, σε νεκρή τουριστική περίοδο (όχι Πάσχα και καλοκαίρι) δηλαδή περίπου 200 ημέρες το χρόνο, περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ (10.000 επισκέπτες και 70.000 ανθρωποημέρες και 70 ευρώ/ άτομο ημερησίως), σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς.
β) Επίσης, ο φορέας μπορεί να έχει κέρδη μέσω της νόμιμης προμήθειας του 1 ευρώ την ημέρα, που θα λαμβάνει από κάθε κράτηση που θα γίνεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που θα διατηρεί και η οποία θα διαχειρίζεται όλη τη διαδικασία. Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας» το κόστος ανά άτομο για μια 7ήμερη διαμονή μαζί με διάφορα έξοδα, ανέρχονται σε 70 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Δηλαδή ο φορέας διαχείρισης μπορεί να εισπράττει 7 ευρώ ανά άτομο κάθε εβδομάδα. «Με δεδομένο ότι το πλάνο αφορά 10.000 άτομα ετησίως, τότε μιλάμε για έσοδα της τάξης των 70.000 ευρώ ανά έτος» ισχυρίζεται ο κ. Αλεξάκος.

Τέσσερα μονοπάτια
στην Ευρώπη, δύο στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τέσσερα πιστοποιημένα μονοπάτια:  Στη Σουηδία, Αυστρία-Γερμανία, Βέλγιο-Λουξεμβούργο, Γερμανία, ενώ πιστοποίηση έλαβαν  το Μαίναλο (http://menalontrail.eu/el) και η Άνδρος (http://www.androsroutes.gr/el/).

Προσιτό σχέδιο
με απτά οφέλη
Όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξάκος, η υλοποίηση του μονοπατιού αποτελεί ένα εφικτό σχέδιο για τους εξής λόγους:
α) Το χαμηλό συνολικό κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας (περίπου 10.000 ευρώ)
β) τα διαφαινόμενα τουριστικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο Δήμος Σπάρτης και αφορούν: 1) Την ενίσχυση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας, 2) την εξωστρέφεια και ευρύτερη αναπτυξιακή τροχιά, 3) την ύπαρξη σημαντικότατου πολιτιστικού-αρχαιολογικού-περιβαλλοντικού-γεωγραφικού πλούτου, 4) την ανάδειξη του τόπου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 5) τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής, κοινωνικής σύμπνοιας και δημιουργίας ύπαρξης κοινού συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, 6) τον εναλλακτικό τουρισμό, στον οποίο εντάσσεται και ο περιπατητικός-πεζοπορικός ως βασικός άξονας κίνησης της τουριστικής ανάπτυξης στο Δήμο Σπάρτης.

01

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti