Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή πίτας των Γορτυνίων της Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Όλα τα πεπραγμένα 2017 του συνδέσμου

Τρίτη, 16 Ιανουάριος 2018 17:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή πίτας των Γορτυνίων της Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Με αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων του Γορτυνιακού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος», ο εκ Δημητσάνης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ., η κοπή της παραδοσιακής  βασιλόπιτας.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου, συμπαραστεκούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα (Λαγκάδια), τους ιερείς π. Αθανάσιο Σπηλιώτη (Ζυγοβίστι) και π. Κωνσταντίνο Σκαλτσά (Μουλάτσι) και τον διάκονο Ραφαήλ Τσάλτα.

Μετά την ευλογία της πίτας ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε με ζεστά και κολακευτικά λόγια προς τους παριστάμενους γορτυνιακής καταγωγής Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες, αναφερόμενος σε πραγματικά περιστατικά που έζησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως επί σειράν πολλών ετών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ειλικρινή του αγάπη προς την Γορτυνία και τους Γορτύνιους, καθώς και τους σεβαστούς πατέρες και όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε με συνοπτικό, αλλά περιεκτικό τρόπο στον απολογισμό των πεπραγμένων του Δ.Σ. κατά το λήξαν έτος 2017, που έχει ως εξής:

- Αμέσως μετά την ανατολή του 2017 το Δ.Σ. έστειλε τις ευχές του σε όλους τους Γορτύνιους και τις τοπικές Αρχές.
- Την Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου κόψαμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα με την παρουσία πολλών μελών του Συνδέσμου.
- Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου στο Κέντρο ΣΤΕΛΛΑΚΟΣ στο Παρόρι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα μας.
- Την Κυριακή, 26 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική εκδρομή για να τιμήσουμε τη μνήμη του προστάτη μας Αγίου Ευθυμίου του Δημητσανίτη με Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο φερώνυμο ναό του στη Δημητσάνα. Σημειωτέον ότι ο Άγιος μαρτύρησε στις 22 Μαρτίου 1814. Ακολούθησε εκδρομικό πρόγραμμα με επίσκεψη στο Μουσείο Υδροκίνησης, φαγητό στο Κέντρο ΜΑΝΙΑΤΗΣ στα Λαγκάδια, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κερνίτσης  και περιήγηση στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντινεία.
- Τον Μάρτιο με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ορίστηκαν ως Εκπρόσωποί μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης  του Δήμου Σπάρτης Τακτικός ο Μητράκος Ευάγγελος και Αναπληρωματικός ο Αλεξόπουλος Γεώργιος.
- Στις 15 Απριλίου στείλαμε τις ευχές μας ενόψει του Αγίου Πάσχα.
- Την Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου γιορτάσαμε στον Μητροπολιτικό ναό της πόλεώς μας  τον Άγιο Ευθύμιο τον Νέο και τους συνασκητές του Ιγνάτιο και Ακάκιο με Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών όλων των κοιμηθέντων μελών του Συνδέσμου από της ιδρύσεώς του έως σήμερον. Ομιλήτρια ήταν η Αντιπρόεδρος κ.  Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου.
- Την Δευτέρα, 8 Μαΐου, στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης  πραγματοποιήσαμε επιτυχημένη εκδήλωση με την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας του Αρχιτέκτονα Γεωργίου Γιαξόγλου για τους Λαγκαδινούς Πετρομάστορες που δούλεψαν στη Λακωνία.
- Στις 23 Μαΐου το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση  μέλους του Συνδέσμου με 500€ για την αντικατάσταση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και με 100€ την καείσα Ιερά Μονή Βαρνάκοβας της Φωκίδος όπου τη θέση του μητροπολίτη κατέχει ο συμπατριώτης μας Σεβασμιώτατος Θεόκτιστος Κλουκίνας.
- Στις 11 Ιουνίου κάναμε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Αργολιδας με προορισμούς:  το Άργος, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, την Ιερά Μονή Καλαμίου, φαγητό στην Παλαιά Επίδαυρο, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών, επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη στο Λυγουριό.
- Στις αρχές Σεπτέμβρη του Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση συμπατριώτη μας και μέλους του Συνδέσμου με το ποσό των 1000€ για την κάλυψη ιατρικών εξόδων.
- Την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου εκδράμαμε στην περιοχή της Νεμέας. Παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μαψού Κορινθίας κι εν συνεχεία  επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Θέατρο, τον αρχαιολογικό χώρο με τον μεγαλοπρεπή ναό του Δία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας. Στο επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας ΠΑΛΥΒΟΥ ενημερωθήκαμε για την παραγωγή των εκλεκτών κρασιών της Νεμέας. Το μεσημεριανό φαγητό έγινε στο Ναύπλιο κι ακολούθησε απογευματινή περιήγηση στην παλιά πόλη.
- Τιμήσαμε την εθνική επέτειο της  28ης Οκτωβρίου 1940 με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ για την πυρπόληση 12 γυναικών στο χωριό Καλή Συκιά Κρήτης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και με ομιλία ο δημιουργός του  Γορτύνιος δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης. Η προβολή συνδιοργανώθηκε με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου με την παρουσία πλήθους Σπαρτιατών.
- Στις 6 Νοεμβρίου κηδεύτηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα Σπάρτης ο αξέχαστος μπαρμπα-Μήτσος Δασκαλόπουλος από το Ρεκούνι.Ήταν ένα από τα αρχαιότερα εν ζωή μέλη του Συνδέσμου.
- Στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή έγινε η τελευταία εκδρομή του 2017. Επισκεφθήκαμε το Μουλάτσι, την Ιερά Μονή Προδρόμου Λουσίου, το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας και τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας. Φάγαμε στον πολυχώρο ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ στο Ψάρι Τρικολώνων κι ακολούθησε γορτυνιακό γλέντι.
- Η χρονιά μας έκλεισε με την εκδήλωση για τα γορτυνιακά τοπωνύμια που έγινε την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου στο φιλόξενο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιθβλιοθήκης Σπάρτης. Ομιλητής ήταν ο τέως Σχολικός Σύμβουλος Αγγλικών κ. Γιάννης Λαμπρινάκος από τα Χρύσαφα.

Ακολούθησε η διανομή της βασιλόπιτας και μικρή δεξίωση με τσίπουρο για τους κυρίους και σπιτικό λικέρ για τις κυρίες που παρασκεύασε και πρόσφερε η αντιπρόεδρος κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου (Δόξα) με την συνοδεία ποικιλίας ξηρών καρπών. Στα παιδιά και όποιον άλλον επιθυμούσε διανεμήθηκαν μικροί χυμοί προσφορά του Συνεταιρισμού ΛΑΚΩΝΙΑ.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη τους Δ.Σ. εκφράζουν τις εγκάρδιες κι ευγνώμονες ευχαριστίες τους στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τους συνοδεύοντες αυτόν ιερείς, σε όλους και όλες  που παρευρέθηκαν στην κοπή της βασιλόπιτας και στις κυρίες Δηδώ Τόμπρου, Φωτεινή Σαμπατάκου-Μητράκου και Θεώνη Αποστολοπούλου για την άψογη συνεργασία τους στην κοπή και διανομή των κομματιών της πίτας.

Η τυχερή που βρήκε το φλουρί και κέρδισε δύο δωρεάν εισιτήρια σε μια προσεχή εκδρομή του Συνδέσμου είναι η καλή φίλη του Συνδέσμου κ. Ελένη Προεστάκη. Και του Χρόνου!

Γιάννης Μητράκος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti