«Ανάσα» για τα πυρόπληκτα δάνεια ζητούν Πελοπόννησος και Εύβοια

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Επιστολή επιμελητηρίων στον υφυπουργό Οικονομίας

Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 07:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ανάσα» για τα πυρόπληκτα δάνεια ζητούν Πελοπόννησος και Εύβοια

Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να διευθετήσουν πυρόπληκτα δάνεια αιτούνται με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης, αλλά οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, ζητούν να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, να υπάρξει μείωση επιτοκίου, αλλά και ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από την φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας - Αχαΐας - Εύβοιας - Ηλείας - Λακωνίας - Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπιση τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε “ειδικές συνθήκες ρύθμισης”, με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας και είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).

Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω Νομών

Όσο πιο πετυχημένα ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση,
Επιμελητήριο Αρκαδίας, Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας
Επιμελητήριο Αχαΐας, Πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας
Επιμελητήριο Ευβοίας, Πρόεδρος Βούλα Αγιοστρατίτη
Επιμελητήριο Ηλείας, Πρόεδρος Κων/νος Νικολούτσος
Επιμελητήριο Λακωνίας, Πρόεδρος Ιωάννης Παναρίτης
Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Πρόεδρος Βαγγέλης Ξυγκώρος»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος