«Είναι ανάγκη τον πλησίον μας να τον ιδούμε σαν δικό μας…»

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου

Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2018 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Είναι ανάγκη τον πλησίον μας να τον ιδούμε σαν δικό μας…»

«Γιορτάζουμε για μια φορά ακόμη του Χριστού μας τη Γέννηση. Πανηγυρίζουμε το μοναδικό γεγονός που χώρισε την ιστορία σε δύο περιόδους και μας δίδεται η ευκαιρία να βεβαιωθούμε και πάλι, για την απροσμέτρητη αγάπη που τρέφει για μας ο Θεός» αναφέρει στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά τους προς τους πιστούς ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και προσθέτει τα εξής:

«Θα μείνουμε και εφέτος κατάπληκτοι βλέποντας στην ταπεινή φάτνη «τον ποιητήν των όλων» με την μορφή ενός αδύναμου βρέφους και θα θαυμάσουμε «την άφατον προς ημάς του Θεού συγκατάβασιν».

Η έκπληξη όμως και ο θαυμασμός είναι μεν συναισθήματα επαινετά, άλλ’ όχι και τα σπουδαιότερα.

Είναι ανάγκη, αναλογιζόμενοι την απροσμέτρητη αγάπη Του, προς τον άνθρωπο, να αυξήσουμε και εμείς την αγάπη μας, προς τον συνάνθρωπο.

Εκείνου η αγάπη στον κόσμο εστοίχισε την σάρκωση Του, τα άγια Πάθη, τον ζωοποιό σταυρό και τον θάνατο. Η αγάπη η δικιά μας, προς τον συνάνθρωπο δεν είναι τόσο απαιτητική μα δεν μπορεί να είναι μόνο στα λόγια περιορισμένη. Όλοι έχομε ευθύνη για όλους, γιατί ο Θεός εμπιστεύεται αυτούς που αγαπά, σ’ αυτούς που Τον αγαπούν.

Δεν είναι δυνατόν επομένως, ο ένας να τρώγει και να χαίρεται όταν ο άλλος που δεν είναι ξένος ούτε εχθρός του, αλλά αδερφός του, να πεινάει και να κλαίει. «Είδες τον αδερφό σου, είδες τον Θεό σου» λένε οι θεοφώτιστοι Πατέρες.

Είναι ανάγκη τον πλησίον μας να τον ιδούμε σαν δικό μας, να τον αγαπήσουμε, όπως τον εαυτό μας, και να του θεραπεύσουμε τις πληγές, που η φτώχεια και η αρρώστια ή η αμαρτία του έχουν δημιουργήσει.

Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και αυτό απαιτεί ο ανθρωπισμός μας. Αυτό είναι και ένα από τα σπουδαιότερα μηνύματα, που μας δίδει η μεγάλη γιορτή της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, Εκείνου που είναι «ελαττόνων βοηθός, αντιλήπτωρ ασθενούντων, απεγνωσμένων σκεπαστής και των απηλπισμένων βοηθός» (’Ιουδ. 9,11)».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα