Σχέση αγάπης με γερά θεμέλια μεταξύ Πελοποννήσου και Ιταλίας (ΦΩΤΟ)

Σειρά εκδηλώσεων για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Μπελεγρή: «Το 30% των Ιταλών τουριστών κατευθύνονται στην Πελοπόννησο»

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2019 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχέση αγάπης με γερά θεμέλια μεταξύ Πελοποννήσου και Ιταλίας (ΦΩΤΟ)

Εδώ και  τρία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει  ισχυρούς  πολιτιστικούς  και επιστημονικούς δεσμούς με τη βόρεια Ιταλία και ειδικά με το Μιλάνο και τη Λομβαρδία,   γενικότερα.

Η γνωστή πρωτοβουλία της εντεταλμένης συμβούλου Τουρισμού και Πολιτισμού κ.  Μαντώς Μπελεγρή να συνδέσει  τη προβολή της Πελοποννήσου με τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιείται πανηγυρικά στην Ιταλία, αποδίδει απτά και ποιοτικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μιλάνο, όπου κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, στον οποίο συμμετείχαν πλήθος πανεπιστημιακών, κλασικών φιλολόγων, ελληνιστών και βυζαντινολόγων, η Μαντώ Μπελεγρή παρουσίασε την πρώτη γραπτή  ευρωπαϊκή γλώσσα, τη «Μυκηναϊκή Γραμμική Β’». Είναι η γλώσσα με την οποία «η Ευρώπη μπήκε στην ιστορία».  

Ο  φετινός εορτασμός  της  Ελληνικής Γλώσσας στην Ιταλία συνοδεύτηκε από μια σειρά είκοσι -περίπου- εκδηλώσεων, στη Νάπολη, στις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, στη Ρώμη, στο Βαρέζε και στο Μιλάνο, όπου και το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Η κεντρική εκδήλωση έλαβε χώρα στο εμβληματικό “Palazzo Reale” και ομιλητής ήταν ο μεγαλύτερος κλασικός φιλόλογος της Ιταλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι, Λουτσιάνο Κάνφορα, ο οποίος είναι τιμημένος και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα.

«Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν μεγαλύτερη υπεραξία από πολλές δράσεις προβολής, δεδομένου ότι διοργανώνονται από την Ιταλική  Φιλελληνική Εταιρεία, την Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου, την Ελληνική Κοινότητα της Ιταλίας, με τον συντονισμό, τη βοήθεια και την υποστήριξη του επίτιμου  Έλληνα προξένου στο Μιλάνο, του  Λάκωνα  Νικόλα Σάκκαρη» σημειώνει η κ. Μπελεγρή.

Στις εκδηλώσεις του Μιλάνου παρευρέθηκε  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, ο γεν. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού  Δημήτρης Πλευράκης, ο Έλληνας πρόξενος και η Μαντώ Μπελεγρή, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο της “ΒΙΤ” και στο περίπτερο της Περιφέρειας  Πελοποννήσου, έλαβε χώρα συνάντηση των ανωτέρω, στην οποία παρουσιάστηκαν οι μοναδικές τουριστικές και πολιτιστικές δυνατότητες της Πελοποννήσου, ενώ προσδιορίστηκαν τα δεδομένα και τα ζητούμενα της «Μυθικής Πελοποννήσου».

Η Μαντώ Μπελεγρή  είχε  μακρά  ενημέρωση από τον πρόξενο  για  τις τάσεις των Ιταλών επισκεπτών. «Είναι σαφές ότι το 30% των Ιταλών  επισκεπτών  στην  Ελλάδα κατευθύνονται στην Πελοπόννησο. Οι επισκέψεις  γίνονται κατά το πλείστον οδικά  και μάλιστα οι Ιταλοί αγαπούν να  περιοδεύουν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και να ανακαλύπτουν ξεχωριστές γωνιές της» εξηγεί η κ. Μπελεγρή και προσθέτει: «Το προφίλ των Ιταλών επισκεπτών είναι υψηλό, έρχονται και δαπανούν χρήματα για τη διαμονή, τη διατροφή τους, καθώς εκτιμούν ιδιαίτερα την πελοποννησιακή γαστρονομία. Επίσης, επισκέπτονται φανατικά τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι Ιταλοί έρχονται στη Πελοπόννησο για πολλούς λόγους, με πρωτεύοντα την επίσκεψη αρχαιοτήτων, μουσείων κλπ, γενικά εκτιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου, την οποία θεωρούν κοιτίδα της δικής τους. Οι Ιταλοί έρχονται και  ξανάρχονται στην Πελοπόννησο, με τη Μονεμβασιά να αποτελεί αγαπημένο τους προορισμό» καταλήγει η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ευχάριστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της έκθεσης ήταν η επίσκεψη στο περίπτερο  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πολυμελούς ομάδας σπουδαστών του «ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ»  Καλαμάτας και ειδικά των τμημάτων «Τουριστικών Μονάδων, επιχειρήσεων Φιλοξενίας,  Μαγειρικής Τέχνης Αρτοποιίας  και  Ζαχαροπλαστικής», με τη συνοδεία των καθηγητών και εκπαιδευτών τους. Οι σπουδαστές συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Αποδ. Ελληνισμού, τον Έλληνα πρόξενο, τη Μαντώ Μπελεγρή και τον περιφ. σύμβουλο Γ. Πετρίτση, ο οποίος επίσης εκπροσώπησε τη Περιφέρεια  Πελοποννήσου στην έκθεση.  Η Μ. Μπελεγρή ενημέρωσε τους σπουδαστές και τους καθηγητές τους για το πρόγραμμα  τουριστικής  προβολής  που σχεδιάζει  και υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς για το τουριστικό προφίλ της Πελοποννήσου και με τα καλύτερα αποτελέσματα για το πολιτιστικό της υπόβαθρο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η κ. Μπελεγρή «οι Ιταλοί ευχήθηκαν καλή αντάμωση στην Πελοπόννησο».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και  όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε  μέλος στην  ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti