Στα κορυφαία της αρχιτεκτονικής έργο του Σπαρτιάτη Σπ. Τζινιέρη! (ΦΩΤΟ)

Επιλέχθηκε στη δεκάδα του διαγωνισμού «Ελληνικής Αρχιτεκτονικής» για το 2018 - Ρεπορτάζ του «Λακωνικού Τύπου»

Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019 08:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα κορυφαία της αρχιτεκτονικής έργο του Σπαρτιάτη Σπ. Τζινιέρη! (ΦΩΤΟ)

Ανάμεσα στα δέκα αρχιτεκτονικά project, που είναι φιναλίστ στον διαγωνισμό «Ελληνικής Αρχιτεκτονικής» για το 2018, συγκαταλέγεται έργο του Σπαρτιάτη αρχιτέκτονα Σπύρου Τζινιέρη! Πρόκειται για την κατασκευή ενός κτηρίου υποστήριξης ελαιώνα που βρίσκεται σε ένα παλαιό αλώνι, λίγο έξω από τη Σπάρτη, το οποίο είναι υποψήφιο στην κατηγορία «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο».

Θα δοθούν ένα βραβείο και δύο έπαινοι στους νικητές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 1 Μαρτίου σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες και καθηγητές, όπως ο Toyo Ito, ο οποίος έχει κατακτήσει βραβείο Pritzker, που θεωρείται το νόμπελ της αρχιτεκτονικής, αλλά και ο Stefano Boeri και οι Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen.
 
Το project του Σπ. Τζινιέρη
Μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο» για το έργο ο αρχιτέκτων Σπύρος Τζινιέρης αναφέρει:  «Το μεγαλύτερο αλώνι της περιοχής στη κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από τη Σπάρτη, αποτέλεσε το σημείο αφετηρίας ενός ιδιαίτερου -δίχως συγκεκριμένη χρήση- κτηρίου.

Το πλαίσιο του σχεδιασμού διαμορφώθηκε από την ανάγκη του 3ης γενιάς Έλληνα ιδιοκτήτη να γυρίσει στον τόπο καταγωγής του και να βιώσει κάθε που έρχεται η εποχή του λιωμαζέματος τη διαδικασία συλλογής των καρπών από τα δέντρα του για να μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους του το παραγόμενο ελαιόλαδο.

Το μικρό κτήριο, δεν αποτέλεσε τον πυρήνα του σχεδιασμού αλλά τμήμα ενός ευρύτερου χειρισμού σύγχρονων αποτυπωμάτων στο τοπίο, σε σχέση με το παλιότερο κυκλικό του αλωνιού.

Πολλαπλοί σχηματισμοί με αφετηρία την είσοδο του οικοπέδου αναπτύσσονται σε τεθλασμένες γραμμές  με τη μορφή αναλημματικών τοίχων, υλικών δαπέδου και φύτευσης και προσεγγίζουν το αυστηρό γεωμετρικό κυκλικό στοιχείο.

Το κτήριο αντίστοιχα αναπτύσσεται γύρω από δύο ορθογωνικούς όγκους ως μετάβαση από το αυστηρό σχήμα του αλωνιού στις πιο ελεύθερες γραμμικές δομές. Ο προσανατολισμός των δύο όγκων του κτηρίου προστατεύει τον χώρο της πέργκολας από τους βορινούς ανέμους όπως αυτή αναπτύσσεται ορθοκανονικά, στραμμένη προς τον κάμπο και τα ελαιόδεντρα.

Οι χώροι κίνησης και στάσης σχηματοποιούνται έντονα, με τον χώρο της πέργκολας να αποτελεί τον πιο ισχυρό χώρο στάσης ειδικά τις ημέρες συλλογής των ελαιόκαρπων με τη φωτιά στην εξωτερική εστία.

Οι συμβατικές και παραδοσιακές επιλογές τυπολογιών και υλικών (κεραμοσκεπή, πέτρα, ξύλινη πέργκολα) σε συνδυασμό με τους παραπάνω χειρισμούς είχαν στόχο τη δημιουργία μίας σύνθεσης χωρίς χρονολογική κατηγοριοποίηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σημείο αφετηρίας- το αλώνι».

Ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική επιμέλεια του έργου ανήκουν στον Σπύρο Τζινιέρη, ενώ τις εργασίες κατασκευής ανέλαβε ο Στέλιος Χαντζάκος. Τις ηλεκτρο-μηχανολογικές μελέτες και κατασκευές εκπόνησε ο Βασίλης Χαντζάκος, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πετρομαστόρων Μιχάλη και Αντώνη  Κολέττα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti