Το πρόγραμμα δράσης της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 18:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το πρόγραμμα δράσης της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»

Το πρόγραμμα δράσης για την τετραετία 2019-2023 παρουσίασε η δημοτική παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ευρώτα Γ. Μαρουδά.

Αναλυτικά:

«Ένα Πρόγραμμα Δράσης με ορίζοντα τετραετίας πρέπει να περιλαμβάνει εφικτούς στόχους, οικονομικά μετρήσιμους, να λαμβάνει υπόψη την συγκυρία που υπάρχει στο  Ευρωπαϊκό και στο Πανελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως να έχει επίκεντρο τους πολίτες, βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής τους.

Πρωταρχικό όμως ζήτημα του υπ. Δημάρχου Ευρώτα  και του συνδυασμού της Δημοτικής Παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ» είναι οι οικοδόμηση ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ  με τους συμπολίτες μας  πάνω σ΄ ένα δεσμευτικό πλαίσιο αρχών, θέσεων, στόχων με δημοκρατική συμμετοχή, διαφάνεια και λογοδοσία.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΚΡΑΤΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών για την προσφορά των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους φορείς του Κράτους, της διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συχνά ακούγεται ‘’…τι περιμένεις στην Ελλάδα είμαστε..’’,  ‘’ …οι υπάλληλοι δεν δουλεύουν… ‘’, ‘’όλοι ίδιοι είναι, εκλογές έρχονται, τάζουν και μετά μας ξεχνάνε…’’

Αυτή είναι δυστυχώς  η κυρίαρχη άποψη ,όπου παρά τις συνεχείς βελτιώσεις και τον εκσυγχρονισμό με την εισαγωγή  της Τεχνολογίας σ΄ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών.

Είναι αλήθεια ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας  με τα επιχειρησιακά προγράμματα έχουν κατοχυρώσει θεσμούς διαφάνειας και ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπως τα Κ.Ε.Π, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το  ΚΗΜΔΗΣ, το ΕΣΗΔΗΣ ,το TAXIS, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση κ.λ.π ,που βελτιώνουν κατά πολύ την καθημερινότητα του πολίτη.

Απαιτούνται να γίνουν πολλά για να ανατραπεί η επικρατούσα και πολλές φορές άδικη άποψη  και ο πολίτης να βρεθεί στο επίκεντρο των αλλαγών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να κερδηθεί η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.

Αυτό θα είναι το κέρδος για την Δημοκρατία, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, την αποδοτικότητα της διοίκησης, την αποτελεσματικότητα  την Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την επικράτηση της διαφάνειας και του Κράτους Δικαίου.

Δεν αρκεί να συμφωνούμε ότι χρειάζονται αλλαγές με την αξιοποίηση της Τεχνολογίας, απαιτείται συντονισμός  δράσεων στην τριπολική και αλληλένδετη σχέση του Κράτους, της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στα πλαίσια της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016 – 2021.

Η παθογένεια του ελληνικού συστήματος με την γραφειοκρατία, την πολυνομία, την σύγχυση αρμοδιοτήτων  είναι εδραιωμένοι πόλοι μια άτυπης καθημερινής διακυβέρνησης. Αυτό έχει ως συνέπεια να εμποδίζονται οι θετικές θεσμικές αλλαγές  τόσο στο επίπεδο της αποκέντρωσης ρόλων και αρμοδιοτήτων ,όσο και η εδραίωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.

Είναι σίγουρο και κατανοητό ότι ένας Δήμος δεν μπορεί μόνος να επιφέρει τις απαιτούμενες αλλαγές, μπορεί όμως να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, τα προγράμματα και τις εφαρμοσμένες ‘’καλές πρακτικές’’ άλλων Δήμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης προσβλέπει στην:
- Συνεργασία με τους φορείς του Κράτους και της διοίκησης με στόχους ,τους διακριτούς ρόλους, την απλοποίηση της νομοθεσίας και την ενοποίηση των εγγράφων που εξυπηρετούν τους πολίτες
- Συλλογικότητα και σχέσεις ισοτιμίας, αξιοκρατίας και εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής, του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικών υπαλλήλων
- Αποτελεσματικότητα  στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και δημιουργική – ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.

Έτσι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) του δήμου με αναδιάταξη των υπηρεσιών , χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, σύγχυση ρόλων και στεγανά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του θεσμού της κινητικότητας των υπαλλήλων και  διαρκή επιμόρφωση, είναι πρώτη προτεραιότητα της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.

Είναι δέσμευση μας ότι ο μόνος αντίπαλος είναι τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Οι τεχνιτές πολώσεις και διαχωρισμοί όπου και όταν έγιναν πολιτικές της καθημερινότητας έβλαψαν τον τόπο και δίχασαν τους πολίτες.

Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα και λαός απαιτείται η ενότητα για το ξεπέρασμα της κρίσης και την διαμόρφωση του δημιουργικού μέλλοντος.
Συμπερασματικά η εξυπηρέτηση των πολιτών, η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η προώθηση των αναπτυξιακών έργων εξαρτάται από την λειτουργικότητα της διοίκησης του Δήμου.

Οι προτάσεις μας:
- Ελεύθερη   ασύρματη  πρόσβαση  (wi-fi) στην επικράτεια του Δήμου Ευρώτα (Δυστυχώς ο Δήμος Ευρώτα με την αδράνεια της παρούσας δημοτικής αρχής ήταν ο μόνος Δήμος της Λακωνίας που εξαιρέθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα)
- Ψηφιοποίηση των αρχείων του Δήμου, που αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες και τις Υπηρεσίες.
-  Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη: Με ένα κωδικό ο πολίτης θα εξυπηρετείται σε όλες του τις συναλλαγές με τον Δήμο, από τον χώρο του. Λειτουργική εξυπηρέτηση και των ΑμΕΑ.
- Θεσμοθέτηση ψηφιακής πύλης e – dialogos ως κυρίαρχου θεσμού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, την διαμόρφωση του τοπικού και γενικού προϋπολογισμού του Δήμου, τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα ,την επίλυση των αιτημάτων των πολιτών σε θέματα καθημερινότητας (σύνδεση με sms, messeger κ.λ.π των συμπολιτών μας που επιθυμούν),με συμμετοχή των ετεροδημοτών και ομογενών.
- Ανοικτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, των Επιτροπών, των ΝΠΔΔ  με απ’ ευθείας μεταδόσεις live streaming (Web site)
- Ηλεκτρονική εφημερίδα του Δήμου Ευρώτα:  Στην ηλεκτρονική e-εφημερίδα  θα έχει δυνατότητα πρόσβασης  - «περιήγησης» από θεματολογία, σε θεματολογία με την απλή επιλογή των σχετικών ενδείξεων στην ιστοσελίδα όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται για την λειτουργία του Δήμου μας.
- Άμεση εφαρμογή του νόμου περί προμηθειών, έργων και εργασιών με την δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου έχοντας στόχο την διαφάνεια και την δίκαιη τόνωση της αγοράς με υποβολή προσφορών και διαγωνισμούς (πρόχειρους ή ηλεκτρονικούς).
-  Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (G.I.S) :Το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών είναι μια τράπεζα πληροφοριών που μπορεί  να διαχειριστεί σαν στοιχεία τη γεωγραφική και γεωμετρική συνιστώσα των πληροφοριών που αποθηκεύονται.
* Μεταξύ των τομέων εφαρμογής είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαχείριση πόρων, η περιβαλλοντική προστασία, η αποκομιδή απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός, η διαχείριση δασών, οι γεωργικές χρήσεις, οι εδαφολογικές και γεωλογικές μελέτες, η εκτέλεση, παρακολούθηση και υποστήριξη έργων συντήρησης και αυτεπιστασίας, συντήρηση οχημάτων, μηχανημάτων, εξοπλισμού  κ.λ.π.
 -  Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εμπορίου: Η θεσμοθέτηση Τράπεζας Πληροφοριών στον Δήμο που θα συνδέει αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες ,εμπόριο (παραγωγοί) με εταιρείες και καταναλωτές. Θα πρέπει να πεισθεί ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών και επιχειρήσεων να εντάξουν τα προϊόντα τους στην Τράπεζα Πληροφοριών χωρίς κόστος  και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό παραγγελιοληψίας και παράδοσης . Στρατηγική επιλογή τα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
- Η δημιουργία μιας πλατφόρμας λογισμικού (ERP ΟΤΑ) ικανής να προσφέρει τυποποιημένες υπηρεσίες προς τους πολίτες και αποτελεσματικές για το προσωπικό του Δήμου μας, όπως επίσης ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας με τους Δημότες και δυνατότητας πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών (Cz.R.M.) και διασύνδεση με τα Γ.Ε.Φ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ κ.λ.π.

Γνωρίζουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια ,γιατί απαιτεί αλλαγές  προτύπων και συμπεριφορών στην λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και του τρόπου λύσεων των προβλημάτων των πολιτών με σταθερή διεκδίκηση θέσεων μόνιμου προσωπικού που απαιτούνται και διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Οι αλλαγές όμως είναι μονόδρομος γιατί αποδεδειγμένα η εφαρμογή των προτάσεων μας, θα επιφέρουν μείωση του χρόνου και του κόστους  στην εξυπηρέτηση των πολιτών, διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, διαχρονική υπέρβαση της γραφειοκρατίας, των παλαιοκομματικών συμπεριφορών και του ρουσφετιού.

Στρατηγική μας επιλογή είναι ο Δήμος Ευρώτα έχοντας τα θετικά κεκτημένα (ISO 9002), τις μελέτες, τα υπό ένταξη έργα, αλλά υπερβαίνοντας λάθη, παραλείψεις  και υστερήσεις να αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό με Ευρωπαϊκό ορίζοντα  και αξιοποίηση των προγραμμάτων για την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας, που όλοι αγαπάμε».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti