Πάρνωνας-Ταΰγετος απόσταση ενός μονοπατιού! (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε το «Sparta Trail» - Το χθες συναντήθηκε με το σήμερα σε μια ξεχωριστή γιορτή στη Χρύσαφα

Σάββατο, 18 Μάιος 2019 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πάρνωνας-Ταΰγετος απόσταση ενός μονοπατιού! (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στη Χρύσαφα Λακωνίας, τα εγκαίνια του “Sparta Trail”, μίας διαδρομής που ξεκινώντας από τον Κοσμά Αρκαδίας στα 1.200 μέτρα, διασχίζει οκτώ πόλεις και χωριά και περνώντας μέσα από τη Σπάρτη καταλήγει στον Μυστρά, ενώνοντας το δίκτυο μονοπατιών του Πάρνωνα με αυτό του Ταϋγέτου.

Η διαδρομή έχει μήκος 80 χιλιόμετρα, και περνά μέσα από πυκνά δάση ελάτων πεύκων και κέδρων, φαράγγια και παλιές κοίτες ποταμών, δίπλα από μυκηναϊκούς  τάφους και ανάκτορα, βυζαντινά και φράγκικα κάστρα, ασκληπιεία και μοναστήρια, καταρράκτες και καλντερίμια εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων, το θερινό ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, νεολιθικούς οικισμούς και τούρκικα κονάκια, τους τάφους του Κάστωρα και του Πολυδεύκη, διασχίζει ορεινά χωριά που μοιάζουν ξεχασμένα από τον χρόνο. Κατεβαίνει από τα βουνά σε χαμηλότερο υψόμετρο από τον παλιό Τσιντζινιώτικο δρόμο, ένα καλντερίμι που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη θέα στην Λακωνία, βλέποντας μακριά στην θάλασσα, μέχρι τα Κύθηρα, και έχει εμπνεύσει ντόπιους ποιητές που το έχουν περπατήσει με Πανσέληνο. Χαμηλά προχωράει κατά μήκος του Ευρώτα, μέσα από καλαμώνες, όπου γυμνάζονταν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, φτάνει στην Σπάρτη και καταλήγει στο κάστρο του Μυστρά.

Οι πρώτοι περπατητές του έκαναν τον γύρο της βυζαντινής Χρύσαφας, μία διαδρομή επτά χιλιομέτρων, που διέρχεται δίπλα από την Παναγία την Χρυσαφίτισσας, για την οποία ότι -κάπου σε υπόγεια και βαθειά δωμάτια της-  βρίσκεται ακόμα ο χρυσός αργαλειός της Πηνελόπης, συζύγου του Οδυσσέα.

Στο τέλος, κατέληξαν στην πλατεία του χωριού, όπου προσφέρθηκε στους κουρασμένους οδοιπόρους, ψητά της ώρας και κρασί, σε μια μοναδική «Γιορτή των Μονοπατιών».

Το “Sparta Trail” αποτελεί τμήμα του μεγάλου κυκλικού μονοπατιού της Πελοποννήσου, που ξεκίνησε με το “Menalon Trail” της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Μέναλον» και συντονίζει την κατασκευή του ο Γιάννης Λαγός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) Πελοποννησιακή, που δημιούργησε το “Sparta Trail” με την συνεργασία των παραπάνω, προσδοκά να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην διαχείριση του μονοπατιού, όσο και στις δράσεις προβολής του στην διεθνή τουριστική αγορά.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σουκαράς, υπεύθυνος του έργου κατασκευής του “Sparta Trail” έκανε μία σύντομη περιγραφή του έργου, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους του συντελεστές και ειδικά στον Γιάννη Λαγό, που προσέφερε αυτό το έργο στη Λακωνία, την πρόεδρο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινσεπ «Πελοποννησιακής».

Την γιορτή που ακολούθησε τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης (ο οποίος περπάτησε όλη τη διαδρομή), ο Πέτρος Δούκας, τέως υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών και υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης, ο Χρήστος Πλειώτας, δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης, η Ντία Τζανετέα, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ο Γιώργος Τσάκωνας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χρυσάφων, ο Βασίλης Τούμπλης, πρόεδρος της Ένωσης Ταξί Σπάρτης, και ο Παναγιώτης Τούμπλης, τέως αντιδήμαρχος Θεραπνών.

To “SpartaTrail”  φιλοδοξεί, πέρα από την διατήρηση των παλαιών μονοπατιών να δώσει νέα ζωή στα ορεινά και εγκαταλειμμένα χωριά του Πάρνωνα, συνεχίζοντας την προσπάθεια αναβίωσης που επιχειρείται στη Βαμβακού Λακωνίας, η οποία θα είναι  επόμενη στροφή ενός μονοπατιού που πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti