Το Proficiency έχει ημερομηνία λήξεως;

Από τον Γιώργο Μουστόγιαννη

Παρασκευή, 04 Αύγουστος 2017 11:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Proficiency έχει ημερομηνία λήξεως;

Τον τελευταίο καιρό όσοι διδάσκουν και διδάσκονται Αγγλικά (και άλλες ξένες γλώσσες) ακούν πολύ συχνά τη φήμη ότι τα πιστοποιητικά επιπέδου Γ2 (proficiency) παύουν να έχουν ισχύ μετά από 2 ή 5 χρόνια και ότι πρέπει να επαναληφθούν οι εξετάσεις για ανανέωση. Τι ισχύει όμως; Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Τι είναι το lower και το proficiency
Είναι πιστοποιητικά που δείχνουν πόσο καλά γνωρίζεις μια γλώσσα σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Γλωσσών (CEFR). Το πλαίσιο αυτό καθορίζει ποιες είναι οι ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος όσον αφορά τη χρήση μιας γλώσσας για να καταταχθεί σε κάποιο επίπεδο. Τα επίπεδα είναι Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2. Το λεγόμενο lower είναι ένα πιστοποιητικό που όποιος το κατέχει φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίπεδο Β2 (ας πούμε μπορεί να πάει στη χώρα όπου ομιλείται αυτή η γλώσσα και μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιες όμως δυσκολίες). Το proficiency δείχνει ότι κάποιος είναι σχεδόν φυσικός ομιλητής της γλώσσας.
Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά: «Ο γιος μου θα δώσει το Cambridge, ο γείτονας το TIE, η κόρη μιας φίλης το MSU και το Michigan. Είναι όλα το ίδιο; Ποια η διαφορά;»
Υπάρχουν πολλοί φορείς που παρέχουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Οι εξετάσεις για το κάθε ένα διαφέρουν ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε φορέα. Η αναγνωριστημότητά τους όμως στην Ελλάδα δε διαφέρει. Με άλλα λόγια είτε έχεις το Cambridge είτε το Michigan είτε το ESB κλπ το ελληνικό κράτος τα αναγνωρίζει όλα εξίσου.

Στο εξωτερικό τα πράγματα διαφέρουν
Το κάθε κράτος και το κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές και αναγνωρίζουν διαφορετικά πιστοποιητικά. Ένα πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να δεχτεί έναν υποψήφιο φοιτητή ζητά να κατέχει το CPE (Certificate of Proficiency in English του πανεπιστημίου του Cambridge) ή το IELTS με συγκεκριμένο βαθμό (στο IELTS θα δούμε παρακάτω) αλλά συνήθως πρέπει να έχει αποκτηθεί μέσα στα τελευταία 2 χρόνια. Εάν αποκτήθηκε παλαιότερα, θεωρητικά, ο υποψήφιος πιθανώς να έχει ξεχάσει πολλά στοιχεία της γλώσσας. Στην Αυστραλία συχνά ζητάνε το TOEIC ή το TOEFL και ούτω καθ’ εξής. Αυτό γίνεται γιατί σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές προδιαγραφές και αναγνωρίζονται διαφορετικοί φορείς πιστοποίησης γλωσσομάθειας.

Τελικά λήγουν οι πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας;
ΟΧΙ, αλλά ΝΑΙ! Το ελληνικό κράτος θεωρεί  ότι από τη στιγμή που  πήρες το πιστοποιητικό το έχεις μια ζωή. Όποιο κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι, αρκεί να αναφέρεται στο αντίστοιχο ΦΕΚ για το ΑΣΕΠ. Οι ίδιοι φορείς γλωσσομάθειας (πχ. το πανεπιστήμιο του Cambridge ή του Michigan) στο πιστοποιητικό που σου δίνουν δεν αναφέρουν ΠΟΥΘΕΝΑ ημερομηνία λήξης. Μόνο την ημερομηνία απόκτησης του  πιστοποιητικού.

Στο εξωτερικό… εξαρτάται! Πού, πότε και ποιο!
Ένας υποψήφιος φοιτητής που πήρε το CPE πριν 3 χρόνια μπορεί να γίνει δεκτός από κάποιοι πανεπιστήμιο της Γερμανίας, να απορριφθεί από κάποιο της Γαλλίας, να μην το χρειάζεται για κάποιο πανεπιστήμιο της Ιταλίας και να γίνει αποδεκτός από κάποιο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου αρκεί να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα γλώσσας ή να δώσει κάποιες εξετάσεις εντός του πανεπιστημίου.
Ο ίδιος υποψήφιος φοιτητής με κάποιο άλλο πιστοποιητικό μπορεί να είναι αποδεκτός από το πανεπιστήμιο της Αγγλίας αλλά όχι της Γερμανίας.
Για κάποια θέση εργασίας μπορεί να προτιμηθεί κάποιος που έχει πιστοποιητικό Β2 (lower) από κάποιον που έχει Proficiency γιατί απέδωσε καλύτερα στην συνέντευξη και απέδειξε έμπρακτα ότι ξέρει να μιλάει και να επικοινωνεί. Οπότε δεν λήγουν. Τυπικά. Αλλά δεν γίνονται αποδεκτά στο εξωτερικό συνήθως μετά την πάροδο 4 ετών από την απόκτησή τους.

Τέλος υπάρχουν 2 πιστοποιητικά που ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΛΗΓΟΥΝ. Ποια είναι αυτά;
IELTS και TOEFL. Τα πιστοποιητικά αυτά ισχύουν για 2 χρόνια. Είναι πιστοποιητικά με λίγο διαφορετική φιλοσοφία. Δεν έχουν κάποιο ποσοστό που πρέπει ο εξεταζόμενος να πετύχει για να πάρει το πιστοποιητικό αλλά τον αξιολογούν και του δίνουν βαθμό ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε. Παραδείγματος χάριν, κάποιος που έδωσε το IELTS και τα πήγε εξαιρετικά καλά πήρε το πιστοποιητικό με βαθμό 8 (με άριστα το 9) ενώ κάποιος που δεν τα πήγε τόσο καλά πήρε 5,5. Τα πιστοποιητικά αυτά εξυπηρετούν κυρίως ανθρώπους που επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Επειδή όμως το κάθε πανεπιστήμιο θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις, καλό είναι ο υποψήφιος να δει εκ των προτέρων τι βαθμό χρειάζεται για να σπουδάσει εκεί.

Με λίγα και απλά λόγια…
Ένα παιδί που πήρε το proficiency στο λύκειο δεν «ξεμπέρδεψε» με τα Αγγλικά. Μπορεί να χρειαστεί κάτι άλλο στο μέλλον. Μπορεί και όχι. Σημασία έχει η γνώση να μην χάνεται. Γιατί αν γνωρίζεις καλά μια γλώσσα και την εξασκείς και εκτός τάξης, όποιο πιστοποιητικό κι αν χρειαστείς, μπορείς με λίγη προετοιμασία να το αποκτήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια πιστοποιητικά γίνονται αποδεκτά εντός Ελλάδας επισκεφτείτε: https://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/FORIS/Ipodigmata/prok.csp

Γιατί δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν αμφίβολης ποιότητας εξετάσεις Β2- Lower από την C και D class
ΣΠΑΡΤΗ. Ένας θαυμάσιος φίλος μου τηλεφώνησε εχθές το βράδυ, πολύ αναστατωμένος. Πολλοί μαθητές του, 10, 11 και 12 ετών, ήρθαν σήμερα με τους γονείς τους, απαιτώντας να γράψουν ένα υποδεέστερο τεστ από εξετάσεις που οι φίλοι τους είχαν εγγραφεί στο κέντρο ξένων γλωσσών της διπλανής πόρτας.
Το συγκεκριμένο κέντρο πραγματικά καυχιόταν ότι έστελνε τους μαθητές του για να δώσουν εξετάσεις Β2 πολύ νωρίτερα.
Φυσικά μπορούν, διότι τα παιδιά εισέρχονται σε μια εξέταση που είναι ... απλώς υποδεέστερη. Αυτός ο φίλος πρέπει να ζει με τον φόβο ότι θα χάσει το μισό σχολείο του; Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο οι γονείς έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της γνώσης των αγγλικών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το τι πραγματικά θα συναντήσουν τα παιδιά στο μέλλον.
1. Στο πανεπιστήμιο θα χρειαστεί να μελετήσουν πηγές γραμμένες στα αγγλικά (χρειάζεται άριστη γνώση και όχι πιστοποιητικό)
2. Αν βγουν με Erasmus το ίδιο.
3. Για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές IELTS, (χρειάζονται γνώσεις επιπέδου Cambridge)
4. Για εργασία στην Ευρώπη αρχίζουν και ζητούν IELTS για υψηλές θέσεις (πχ ιατρών σε νοσοκομεία)
5. Ένστολοι: δίνουν γραπτές εξετάσεις είτε έχουν πιστοποίηση είτε όχι για c2 για να μπορέσουν να υπηρετήσουν στο εξωτρικό.
6. Για εργασία εντός και εκτός της Ελλάδας τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει πλέον η συνέντευξη και εκεί πρέπει να είσαι δυνατός (τέλεια γνώση της γλώσσας)
7. Πολλές εταιρίες επενδυτών από το εξωτερικό έχουν δικά τους τεστ που δίνουν οι υποψήφιοι και όσοι από αυτούς περάσουν προχωρούν σε συνέντευξη.
8. Εάν τα παιδιά σαν φοιτητές ή μετανάστες σε Αγγλόφωνη χώρα, δεν ξέρουν να μιλήσουν ή να γράψουν σωστά Αγγλικά, θα αποτύχουν στις εξετάσεις. Μετά θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι να φτάσουν στο απαιτούμενο επίπεδο για εργασία ή σπουδές και αυτό έχει κόστος χρηματικό σε στέγη, σε μαθήματα (που είναι πολύ πιο ακριβά από τα δικά μας κέντρα ξένων γλωσσών!) κλπ.
9. Τα σωστά αγγλικά δεν είναι απλά ένα μηνιαίο έξοδο. Είναι επένδυση για το παιδί – κάτι πολύ πιο σημαντικό από το πιστοποιητικό - ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ!!

Πηγή: tastyenglishblog.wordpress.com

Ο Γιώργος Μουστόγιαννης είναι καθηγητής Αγγλικής γλώσσας και ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «ΜΟΟSE Language Schools», Αγίου Νίκωνος 60 & Αχιλλέως στη Σπάρτη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος