Βελονισμός: Μύθος ότι έχει αποτέλεσμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 20:50 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βελονισμός: Μύθος ότι έχει αποτέλεσμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Μεγάλη μελέτη σε 16 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έδειξε ότι ο βελονισμός είναι χρήσιμος όσο ένα εικονικό φάρμακο για τη βελτίωση της πιθανότητας να συλλάβει μια γυναίκα με εξωσωματική γονιμοποίηση, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι επαγγελματίες του είδους, περί αύξησης των πιθανοτήτων κατά 65%.
Τα ευρήματα της μελέτης - στην οποία συμμετείχαν 824 υποψήφιες μητέρες, ηλικίας από 18 έως 42 ετών από την Αυστραλία και από τη Νέα Ζηλανδία - προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, καθώς ο βελονισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε βελονισμό, η άλλη ομάδα έκανε "ψεύτικο" βελονισμό - εικονική διαδικασία, όπου μια βελόνα τοποθετήθηκε μακριά από τα σώματα των ασθενών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γέννησε το 18,3% των γυναικών (74 γεννήσεις), που έκανε την αρχαία εναλλακτική θεραπεία, έναντι του 17,8% (72 γεννήσεις) που απέκτησε μωρό, αφού είχε κάνει τον εικονικό βελονισμό - η διαφορά είναι αμελητέα κατά τους επιστήμονες.
Πάντως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι η εναλλακτική θεραπεία συνέβαλε στην ευημερία των γυναικών, ενώ υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, διαδικασία, που μπορεί να είναι τραυματική.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Caroline Smith, δήλωσε: "Η θεραπεία βελονισμού για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί στατιστικά να μην είναι καλύτερη από τον εικονικό βελονισμό στην επίτευξη εγκυμοσύνης και γεννήσεων, όμως οι υποψήφιες μητέρες ανέφεραν ένα ψυχοκοινωνικό όφελος από την εναλλακτική θεραπεία, όταν υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση".
Τα αποτελέσματα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με μερικές παρόμοιες μελέτες, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
"Το αίσθημα χαλάρωσης και η ανακούφιση από το άγχος, όπως και οι γυναίκες που αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, είναι αισθήματα ευπρόσδεκτα για εκείνες που υποβάλλονται σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονιμότητας της Αυστραλίας και έτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Michael Chapman.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti