Η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να περνάει στα αγέννητα μωρά

Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2018 20:03 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να περνάει στα αγέννητα μωρά

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας διαπερνάει μέχρι και τον πλακούντα, θέτοντας σε κίνδυνο τα έμβρυα που κυοφορούνται.
Για πρώτη φορά ερευνητές εντόπισαν μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα στους πλακούντες πέντε εγκύων, που δεν κάπνιζαν, στο Λονδίνο. Ειδικότερα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary ανακάλυψαν μικρές μαύρες περιοχές στο συγκεκριμένο όργανο, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο.
Μέχρι τώρα υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι τα μικροσωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία εισπνέονται, μπορούν να "περάσουν" στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων. Αλλά ο εντοπισμός σωματιδίων άνθρακα σε ένα όργανο τόσο κρίσιμο για την εγκυμοσύνη, όπως είναι ο πλακούντας, πιθανότατα εξηγεί γιατί οι γυναίκες, που ζουν σε επιβαρυμένες - από την ατμοσφαιρική ρύπανση - περιοχές, είναι πιο επιρρεπείς σε πρόωρο τοκετό και γεννούν βρέφη με χαμηλό σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 3.500 μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που τρέφονται με επιβλαβή σωματίδια) και βρήκαν 60 κύτταρα, που μεταξύ τους περιείχαν 72 μικρές μαύρες περιοχές, για τις οποίες πιστεύουν ότι δείχνουν τα μικροσωματίδια άνθρακα. Κατά μέσο όρο κάθε πλα-κούντας περιείχε περίπου πέντε τετραγωνικά μικρόμετρα αυτής της μαύρης ουσίας. "Για ένα διάστημα ξέραμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα μωρά και μετά τη γέννηση και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους", δήλωσε η Dr Lisa Miyashita, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
"Ενδιαφερόμασταν να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται σε σωματίδια ρύπανσης, τα οποία μετακινούνται από τους πνεύμονες της μητέρας στον πλακούντα".
Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο, αλλά διατηρεί την παροχή αίματος του μωρού ξεχωριστή από την μητέρα. Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά περνούν στο έμβρυο από την παροχή αίματος της μητέρας στον πλακούντα, μέσω του ομφάλιου λώρου, απομακρύνοντας παράλληλα τα απόβλητα.
Ο παιδίατρος και ο κλινικός ερευνητής Dr Norrice Liu δήλωσε: "Τα αποτελέσματά μας παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι τα εισπνεόμενα σωματίδια ρύπανσης μπορούν να μετακινηθούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία και μετά στον πλακούντα.
Δεν γνωρίζουμε αν τα σωματίδια που βρήκαμε θα μπορούσαν, επίσης, να μεταφερθούν στο έμβρυο, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό είναι, πράγματι, δυνατό. Τα σωματίδια δεν χρειάζεται να εισέρχονται στο σώμα του μωρού για να είναι επιβλαβή, επειδή, απλά, επηρεάζοντας τον πλακούντα, επηρεάζουν άμεσα το έμβρυο".
Η Ελληνίδα καθηγήτρια πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής ΕταιρίαςΜίνα Γκάγκα δήλωσε σχετικά: "Χρειαζόμαστε αυστηρότερες πολιτικές για καθαρότερο αέρα, για να μειώσουμε τον αντίκτυπο της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως, επειδή βλέπουμε, ήδη, έναν νέο πληθυσμό νεαρών ενηλίκων με θέματα υγείας".
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν εχθές στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Παρίσι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα