Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Κύπρο με λακωνική συμμετοχή!

Η σημαντική συμβολή του καθηγητή Γ. Σταματάκου από τις Αμύκλες Σπάρτης

Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2018 14:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Κύπρο με λακωνική συμμετοχή!

Ξεκίνησαν οι εργασίες του νεοσύστατου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό. Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση, όπου επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αντιπρόσωποι τοπικών βιοτεχνολογικών εταιριών και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό παρουσίασαν τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις και τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ογκολογία. Οι προεδρεύοντες, o καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός (πρύτανης ΤΠΚ) και ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Ζαμπόγλου (ιατρικός διευθυντής του ΓΟΚ) χαιρέτισαν την εναρκτήρια συνάντηση, ενώ παρουσιάσεις πραγματοποίησαν αρκετοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Λάκωνας καθηγητής  Γεώργιος Σταματάκος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρςα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υπογραφή της ίδρυσης του Κέντρου Έρευνας για τον Kαρκίνο μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, παρουσία του υπουργού Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Στην εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής -και ειδικότερα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας- του Πολυτεχνείου του Μονάχου (Technische Universität München). Michael Molls.

Το Κέντρο στοχεύει να φέρει σε επαφή ερευνητές στον τομέα της βιολογίας, της μηχανικής, της ιατρικής, των μαθηματικών, της φυσικής, της δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής, καθώς και ιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες από όλη την Κύπρο, των οποίων η έρευνα εστιάζεται στην πρόληψη, την ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου και της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο. Η βασική αρχή για την έρευνα στο Κέντρο είναι η σύνδεση του πανεπιστημιακού εργαστηρίου με την κλινική, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων πρόληψης, πρόγνωσης, διάγνωσης, θεραπείας και φροντίδας. Εκτός από τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας, το Κέντρο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει ερευνητικά αποτελέσματα από  εργαστήρια και κλινικές της Κύπρου προς όφελος των ασθενών. Επιπλέον το σύνολο της τεχνογνωσίας των ερευνητών θα στοχεύσει στην προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και στη δημιουργία εργαλείων για κλινικούς ογκολόγους και ερευνητές για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων ασθενών αλλά και θα διεξάγει κλινικές θεραπευτικές και διαγνωστικές δοκιμές τελευταίας γενιάς.

Η συμμετοχή του Γ. Σταματάκου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο συμμετέχει -κατόπιν πρόσκλησης- και η ερευνητική ομάδα για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Η εν λόγω ομάδα διευθύνεται από τον Λάκωνα επισκέπτη καθηγητή ΕΜΠ και διευθυντή Ερευνών ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ, κ. Γιώργο Σταματάκο (φωτο κάτω). Ο κ. Σταματάκος γεννήθηκε στις Αμύκλες Δ. Σπάρτης, όπου έζησε έως τα 18 χρόνια του, φοιτώντας στο Δημοτικό Σχολείο Αμυκλών, καθώς και στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Σπάρτης.

stamatakosΟ Λάκωνας πανεπιστημιακός καθηγητής και ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραπάνω σημαντική επιστημονική εξέλιξη, αναφέροντας τα εξής: «Μια ισχυρή διεπιστημονική συμμαχία διακεκριμένων Κυπρίων, Ελλαδιτών, Γερμανών και Ισραηλιτών ερευνητών κατά του καρκίνου γεννιέται!
  Ένα λαμπρό forum ερευνητικής ενημέρωσης και υποδειγματικής διεπιστημονικής συνεργασίας έλαβε χώρα στη Λεμεσό μεταξύ της 3ης και 5ης Οκτωβρίου 2018. Θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια απευθύνω στον καθηγητή Νίκο Ζαμπόγλου, στον καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό, στη δρα Μαριάννα Προκόπη και σε όλες και όλους που με οποιοδήποτε τρόπο συμμετείχαν στο και/ή στήριξαν το συνέδριο!

Στέλνω χαιρετισμούς από την πανέμορφη Λεμεσό, που έχει το βλέμμα της στραμμένο στο αύριο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ιατρικής! Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση που δημιουργήθηκε  στο “Χρυσοπράσινο Φύλλο το Ριγμένο στο Πέλαγο”! Ένα μεγάλο Μπράβο στην Κύπρο!»

Με πληροφορίες από ygeia-news.com

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα