Η άσκηση ενδεχομένως συμβάλλει να κατανικηθεί ο εθισμός σε ουσίες

Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2018 21:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η άσκηση ενδεχομένως συμβάλλει να κατανικηθεί ο εθισμός σε ουσίες

Η άσκηση καθιστά τους χρήστες ουσιών λιγότερο ευάλωτους σε στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή, αναφέρει νέα έρευνα.
Όταν ένας εθισμένος χρησιμοποιεί ουσίες, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνει κοινή χρήση και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν για αυτήν δρουν ως στοιχεία που μπορούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία απεξάρτησης.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ACS Omega ανακάλυψε ότι η άσκηση αλλάζει τα πεπτίδια στον εγκέφαλο δίνοντας περισσότερη δύναμη στους εθισμένους να πολεμήσουν την ανάγκη τους για ουσίες.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την άσκηση με απεξάρτηση αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την αιτία.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη μετά από έγχυση κοκαΐνης σε ποντικούς για 4 ημέρες, σε θάλαμο με συγκεκριμένη υφή δαπέδου για να δημιουργήσουν σύνδεση με το περιβάλλον και την ουσία. Για 30 ημέρες έβαλαν ορισμένους ποντικούς σε κλουβιά με τροχούς και άλλα σε κλουβιά χωρίς.
Οι ποντικοί που έτρεχαν στον τροχό είχαν χαμηλότερα επίπεδα πεπτιδίων στον εγκέφαλο συνδεόμενα με τη μυελίνη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι βοηθά να διατηρούνται οι αναμνήσεις σε σταθερό σημείο.
Η έκθεση σε περιβάλλον συνδυασμένο με κοκαΐνη αύξανε αρκετά πεπτίδια προερχόμενα από αιμοσφαιρίνη στην αμυγδαλή όσων έτρεχαν και άλλο πεπτίδιο προερχόμενο από ακτίνη σε όσα έκαναν καθιστική ζωή.
Αφού απελευθερώθηκαν οι ποντικοί στο θάλαμο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρεχαν στον τροχό είχαν χαμηλότερη προτίμηση για περιβάλλον που συνδέεται με την κοκαΐνη σε σχέση με ποντικούς που έκαναν καθιστική ζωή.
Μαζί με χαμηλότερα επίπεδα πεπτιδίων σχετικών με τη μυέλινη, τα ποντίκια που έτρεχαν είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα πεπτιδίων προερχόμενων από την αιμοσφαιρίνη, που βοηθά στη σηματοδότησή κυττάρων στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πώς αλλαγές πεπτιδίων θα βοηθήσουν στον εντοπισμό βιοδεικτών για απεξάρτηση και υποτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti