Λάθος συμβουλές για διατροφή και άσκηση 9 στις 10 φορές από influencers στα κοινωνικά δίκτυα

Πέμπτη, 02 Μάιος 2019 20:40 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λάθος συμβουλές για διατροφή και άσκηση 9 στις 10 φορές από influencers στα κοινωνικά δίκτυα

Μετά τον Dr Google έρχονται οι influencers, δηλαδή τα άτομα, που έχουν πολλούς ακόλουθους στα social media, για να αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνο να λαμβάνουμε υπόψη τις συμβουλές τους πάνω σε θέματα διατροφής και άσκησης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης προειδοποιούν τους ανθρώπους, που επιθυμούν να χάσουν βάρος, να κλείνουν τα αυτιά τους στις... Σειρήνες των social media, όπου διάφοροι influencers προτείνουν την τάδε ή την δείνα "αποτελεσματική" δίαιτα.
Κι αυτό διότι, όπως έδειξε νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Γλασκόβη, μόλις ένας στους δέκα κορυφαίους bloggers στο Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε πραγματικά ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για θέματα άσκησης και διατροφής.
Οι ερευνητές από τον τομέα της υγείας μελέτησαν τους influencers, που είχαν πάνω από 80.000 followers σε τουλάχιστον μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επαλήθευση από τουλάχιστον δύο ιστότοπους όπως το Twitter και με ενεργό ιστολόγιο διαχείρισης βάρους.
Η επικεφαλής συγγραφέας Christina Sabbagh δήλωσε: "Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα blogs δεν μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών διαχείρισης βάρους, καθώς συχνά παρουσίαζαν μια γνώμη ως γεγονός και δεν πληρούσαν τα κριτήρια διατροφής. Αυτό είναι δυνητικά επιβλαβές, καθώς αυτά τα blogs προσεγγίζουν ένα τόσο ευρύ κοινό".
Οι δημοσιεύσεις μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2018 στα blogs εννέα δημοφιλών influencers αναλύθηκαν και βαθμολογήθηκαν με 12 κριτήρια, για να αποδείξουν την αξιοπιστία τους.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου εξέτασε κατά πόσο οι ισχυρισμοί υγείας και διατροφής, που δημοσιεύθηκαν, ήταν διαφανείς, αξιόπιστοι, διατροφικά υγιείς και περιελάμβαναν αναφορές βάσει στοιχείων. Επίσης εξέτασαν τον ρόλο της μεροληψίας.
Οι influencers θεωρήθηκε ότι έχουν «περάσει» τα τεστ, αν πληρούσαν το 70% ή παραπάνω των κριτηρίων. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τις τελευταίες δέκα συνταγές γευμάτων και συγκεκριμένα τοι ενεργειακό τους περιεχόμενο, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, το λίπος,τακορεσμένα λιπαρά, τις φυτικές ίνες, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Πέντε από αυτούς έλεγαν, απλά, τη γνώμη τους ή απέτυχαν να έχουν τεκμηριωμένες αναφορές για διατροφικούς ισχυρισμούς. Όταν, δε, τα φαγητά εξετάστηκαν για το κατά πόσο προσέγγιζαν τους στόχους των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών, κανένας blogger δεν πληρούσε αυτά τα κριτήρια.
Από τα ιστολόγια, που βασίζονται σε συμβουλές, μόνο αυτό ενός διατροφολόγου πέρασε συνολικά με ποσοστό 75%. Το χαμηλότερο σκορ, κάτω του 25%, προερχόταν από έναν blogger χωρίς γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti