Τα social media αιτία κατάθλιψης σε εφήβους κάτω των 16 ετών

Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 19:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα social media αιτία κατάθλιψης σε εφήβους κάτω των 16 ετών

Άρθρο στο JAMA Pediatrics εξηγεί γιατί οι έφηβοι παθαίνουν κατάθλιψη, εξαιτίας των social media.
Αυτό που φταίει είναι οι «τέλειες ζωές» εκείνων που έχουν χρήματα, που ρίχνει τη διάθεση των εφήβων και σχετίζεται με την ψυχική νόσο.
Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης, που βιώνουν.
Η μελέτη έγινε σε 1.786 κορίτσια και 2.028 αγόρια ηλικίας από 12 έως 16 ετών, από 31 σχολεία. Διαπιστώθηκε ότι η αλληλεπίδραση με τα ΜΜΕ, που ασχολούνταν περισσότερο με την προώθηση των κοινωνικών συγκρίσεων προς τα πάνω, συσχετίστηκε με μείωση της αυτοεκτίμησης.
Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, στοιχεία ότι τα social media – και όχι άλλες δραστηριότητες που βασίζονται σε οθόνη – μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε αυτούς, που υποφέρουν ήδη.
Η Elroy Boers, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, εξήγησε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση αποτελούν μορφές μέσων ενημέρωσης, που συχνά εκθέτουν τους εφήβους σε εικόνες άλλων, που φαίνεται ότι ζουν καλύτερα, όπως άλλοι έφηβοι με τέλεια σώματα και έναν πιο συναρπαστικό ή πιο πλούσιο τρόπο ζωής.
Επιπλέον, με βάση μια επιστημονική θεωρία, οι άνθρωποι αναζητούν και επιλέγουν πληροφορίες συναφείς με την τρέχουσα δική τους κατάσταση. Τα αλγοριθμικά χαρακτηριστικά της τηλεοπτικής προβολής και, ειδικότερα, των κοινωνικών μέσων, ανατροφοδοτούν τις πληροφορίες τους, εμφανίζοντας στους χρήστες περιεχόμενο παρόμοιο, με εκείνο που είχαν αναζητήσει και επιλέξει προηγουμένως. Όλο αυτό διατηρεί και ενισχύει την κατάθλιψη».
Η μελέτη χρησιμοποίησε μια ειδική κλίμακα, για να καταγράψει την κατάθλιψη. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα δυστυχίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 4,29 μονάδες μεταξύ 11 και 12 ετών, έως και 5,45 μονάδες από την ηλικία των 15 έως 16 ετών.
Κάθε επιπλέον ώρα την ημέρα στα social media συνδέθηκε με την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 0,64 μονάδες, με παρόμοια ευρήματα να συνδέονται με τη χρήση υπολογιστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti