ΜΚΟ: 210 εκατ. εκτοπισμένοι από την κλιματική αλλαγή

Mayfair_Club
Δευτέρα, 19 Νοέμβριος 2018 21:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΜΚΟ: 210 εκατ. εκτοπισμένοι από την κλιματική αλλαγή

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές αυξάνονται γρήγορα τόσο σε συχνότητα όσο και σε σοβαρότητα, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν αναγκάσει περισσότερα από 21 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους κάθε χρόνο από το 2008, δηλαδή περίπου 59.600 άτομα κάθε ημέρα, και 41 κάθε λεπτό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης.
Εκατομμύρια περισσότερα άτομα έχουν επίσης αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν ή εργαστούν στις ίδιες περιοχές, λόγω των αποκαλούμενων κλιματικών φαινομένων «αργών εκδηλώσεων», όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ή η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, σε αντίθεση με τα ξαφνικά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ενδεικτικά, πριν από μια δεκαετία, στο πλουσιότερο κράτος του κόσμου, τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος ενός μόνο ακραίου καιρικού φαινομένου, του τυφώνα Κατρίνα, οδήγησε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να γίνουν άστεγοι, κόστιζε τη ζωή σε πάνω από 1.830 άτομα και προκάλεσε καταστροφές σε έκταση μεγαλύτερη από 230.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αυτό που ακολουθήθηκε ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναγκαστική μετανάστευση ανθρώπων στην αμερικανική ιστορία. Οι εκτιμήσεις κόστους έκαναν λόγο για ζημιές άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ΜΚΟ Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης απαιτεί μεγαλύτερη φιλοδοξία και δράση από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και παράλληλα υποστηρίζει ότι ο κάθε πολίτης μπορεί και πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην κλιματική δράση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος