«Καμπανάκι» επιστημόνων από το λιώσιμο πάγων: Θα έχει συνέπειες 70 τρισ. δολαρίων

Τετάρτη, 24 Απρίλιος 2019 20:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπανάκι» επιστημόνων από το λιώσιμο πάγων: Θα έχει συνέπειες 70 τρισ. δολαρίων

Eάν οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων δεν εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων στη Αρκτική, θα εχει ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 5%.
Η απελευθέρωση μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα από το λιώσιμο των πάγων θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα επιβαρύνει τον παγκόσμιο «κλιματικό λογαριασμό» με 70 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα είναι τεράστιες και αναμένεται να επηρεάσουν όλο τον κόσμο, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές ο οικονομικός αντίκτυπος θα «αγγίξει» τα 70 τρισ. δολάρια μέχρι το 2300.
Συγκεκριμένα εάν οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων δεν εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων στη Αρκτική, θα εχει ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 5% και ό,τι συνεπάγεται αυτό στα σχετικά κόστη, αναφέρει έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μπορεί να υπολογίσει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.
Στην έρευνα αναφέρεται, επίσης, ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα αυξήσει την παγκόσμια ανισότητα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης, είναι πιθανό να επιβαρύνει τις φτωχότερες χώρες που βρίσκονται σε θερμότερες περιοχές όπως η Ινδία και η Αφρική, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε αύξηση των θερμοκρασιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti