Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Μαστορόπουλου για την ιστορία της Μονεμβασιάς

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος 2017 14:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Μαστορόπουλου για την ιστορία της Μονεμβασιάς

Το νέο του βιβλίο με τίτλο: «ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: η κληρονόμος της αρχαίας Σπάρτης, η πανίσχυρη πόλη-κράτος του μεσαίωνα, το στήριγμα του Χριστιανισμού και του Βυζαντίου»  θα παρουσιάσει στη Μονεμβασία ο εκπαιδευτικός και πρώην δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που περιλαμβάνει και έναν οδηγό για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, θα γίνει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου «Λαζαρέτο», στη Μονεμβασία.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι οι βουλευτές Λακωνίας κκ Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις ως εξής:
- Νεκτάριος Ιωάν. Σκάγκος, υποψήφιος δρ αρχαιολογίας, με θέμα «Χαρτογραφώντας την πολιτιστική κληρονομιά του Μαλέα.»
- Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, με θέμα: «Μονεμβασία ως τόπος ελευθερίας»
- Χρήστος Καφτεράνης, δόκτωρ συγκριτικής πολιτικής και συγγραφέας, με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά. Το ανεκτίμητο κεφάλαιο ενός τόπου»
- Πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου, ιατρός ψυχολόγος, με θέμα: «Η ορθοδοξία και η συμβολή της στο έθνος»
- Ευαγγελία Πάντου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με θέμα:  «Η προοπτική της Μονεμβασίας και οι θέσεις της υπηρεσίας για την αναβίωση της Άνω Πόλης στο Κάστρο».
- Γιάννης Ψαράκης, γραμματέας συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή», με θέμα: «Ρωγμές στο χρόνο. Μια περιδιάβαση στο περιβάλλον του Καβομαλιά»
- Μαρίνης Μπερέτσος, διευθυντής αναπτυξιακής ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε. με θέμα: «Απόθεμα βιόσφαιρας και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς»
- Παναγιώτης Δ. Αλεξάκης, Καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων & Αγορών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η Μονεμβασία ως παγκόσμιος προορισμός: ορισμένες προϋποθέσεις»

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος «είναι μια αφορμή να συζητήσουμε για την κληρονομιά που μας παραδίδει τούτος ο τόπος, μια κληρονομιά που είναι μοναδική μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού και την οποία, θα πρέπει σήμερα να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, αφού βέβαια πρώτα τη γνωρίσουμε.

Στόχος μου, μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι να υιοθετηθεί και να καθιερωθεί ένα νέο αφήγημα για την ιστορία της Μονεμβασίας, που δεν ήταν απλά μια πλούσια πόλη με ένα ισχυρό κάστρο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Η Μονεμβασία συνέγραψε  θα λέγαμε, το αφήγημα για τη νέα Ελλάδα, όπου μετά την κλασική αρχαιότητα έψαχνε τον τρόπο να αναγεννηθεί και να επιβιώσει.

Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα μαζί με τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, δένουν αρμονικά στην περίπτωση της Μονεμβασίας, η οποία με το πάθος της ελευθερίας και τη δημιουργικότητα των κατοίκων της, μεγαλουργεί τα χρόνια του μεσαίωνα, ως ανεξάρτητη πόλη – κράτος και διαμορφώνει, διασώζει και παραδίδει ατόφια στο μέλλον, μια  πολύτιμη κληρονομιά».

Πρόλογος του βιβλίου
«Η Θήρα γεωλογικώς συνίσταται εξ ελαφρόπετρας και πορσελάνης…»

Σύμφωνα με το Ν. Μαστορόπουλο, «αυτό το απόσπασμα από τον οδηγό της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ο Σεφέρης στο ποίημά του για τη Σαντορίνη, γυρνούσε πριν χρόνια στο μυαλό μου, όταν παραφράζοντάς το, σκέφτηκα να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα, από τι συνίσταται η Μονεμβασία.

Δηλαδή ποια είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της και η ουσία της ίδιας της ύπαρξής της και της πορείας της στους αιώνες.

Θέλοντας να δώσω μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, συνέγραψα  αυτό το βιβλίο, τονίζοντας τα στοιχεία εκείνα από την ιστορική  πορεία  της πόλης που γεννήθηκα και τα οποία την καθιστούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνισμού.

Καταθέτω τον συνοπτικό αυτό ιστορικό οδηγό με σεβασμό και αγάπη.

Παράλληλα αγκαλιάζω την ευρύτερη περιοχή, με περιδιαβάσεις σε μέρη μοναδικά, με ιστορία χιλιάδων ετών, με φύση ανεπανάληπτη, περιοχή που μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός, στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Μονεμβασία, Βάτικα, κάμπος Μολάων και Ασωπού, ορεινός Ζάρακας.

Ελπίζω, όσο το δυνατό περισσότεροι, να είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν την μοναδική κληρονομιά που κουβαλάει αυτός ο τόπος».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti