Ανοιχτές συναντήσεις για το «θέατρο του καταπιεσμένου» στη Σπάρτη

Mayfair_Club

Από την Ομάδα Θεάτρου - Φόρουμ

Πέμπτη, 11 Ιανουάριος 2018 16:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοιχτές συναντήσεις για το «θέατρο του καταπιεσμένου» στη Σπάρτη

«Αν είσαι παρατηρητής του εαυτού σου εδώ και τώρα, στο παρόν, μπορείς να αναλύσεις το παρελθόν σου προκειμένου να επινοήσεις το μέλλον σου».  Augusto Boal  

Το Θέατρο – Φόρουμ  έχει γίνει στην Ελλάδα γνωστό, κύρια  μέσα από τα σεμινάρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
  Αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal  με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη  στα κοινά, ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης και κοινωνικής θέσης. Βασίζεται στο αξίωμα ότι θέατρο μπορούν να κάνουν όλοι. Όπως η γλώσσα έτσι και το θέατρο  θα έπρεπε να είναι προσιτό σε όλους.

Στόχος του είναι η εξερεύνηση της κοινωνικής διάστασης κάθε προβλήματος που θέτει σε διάλογο μέσα από τη θεατρική δράση, η άρση κάθε δογματικής συμπεριφοράς, η κατάδειξη της δομής της καταπίεσης και η κινητοποίηση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.
Βασική αρχή του είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αυτενέργεια, κριτική σκέψη,  διάλογο,  αναστοχασμό και αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σπάζοντας την «κουλτούρα της σιωπής» κινητοποιεί τις δυνατότητες απελευθέρωσης κάθε ατόμου και λειτουργεί ως μέσο αναγνώρισης  της εσωτερικευμένης αποδοχής της καταπίεσης από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Η αμεσότητα του, σκοπό έχει να προκαλέσει το διάλογο, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης του κοινού και του ηθοποιού. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του: «Σε μια παράσταση του Θεάτρου – Φόρουμ κανείς δεν μπορεί να παραμείνει  θεατής. [..] όλοι οι θεατές – ηθοποιοί ξέρουν ότι μπορούν να σταματήσουν το θέαμα τη στιγμή που το επιθυμούν, ότι μπορούν να φωνάξουν “Στοπ!” και, δημοκρατικά, να δώσουν την άποψη τους στη σκηνή. Ωστόσο, αν επιλέξουν να μην πουν τίποτε, αυτή η επιλογή είναι ήδη μια συμμετοχή. Για να μην πει τίποτα, ο θεατής πρέπει να αποφασίσει να μην πει τίποτα: ήδη αυτό είναι μια δράση».

Τις Πέμπτες 11, 18, 25 Ιανουαρίου, και την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Θεάτρου Φόρουμ Σπάρτης (BOL) διοργανώνει ανοικτές συναντήσεις για όποιον/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, στο παλαιό μεταξουργείο Σπάρτης (Κων/νου Παλαιολόγου 29-31) και ώρα 9:00 μμ.

Για επικοινωνία, πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος:
- email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- με μήνυμα στη σελίδα στο facebook BOL (Ομάδα Φόρουμ Σπάρτης) https://www.facebook.com/groups/188061781756055/.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών