Ομιλία, περιηγήσεις και συμπόσιο του Απ. Πιερρή με θέμα τα Υακίνθια στη Σπάρτη

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019
Πέμπτη, 12 Ιούλιος 2018 18:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλία, περιηγήσεις και συμπόσιο του Απ. Πιερρή με θέμα τα Υακίνθια στη Σπάρτη

Ομιλία του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών, κ. Απόστολου Λ. Πιερρή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13/7 στη Σπάρτη. Η εισήγηση με θέμα «Απόλλων και Υάκινθος, Διόνυσος, Αλεξάνδρα και Αγαμέμνων στις Αμύκλες. Θρησκευτικότητα και Τρόπος Βίου στην “ολβίαν Λακεδαίμονα”» θα διεξαχθεί στις 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Σχετικά με την ομιλία ο κ. Πιερρής αναφέρει τα εξής: «Το καλοκαίρι η Σπάρτη εόρταζε την αιωνιότητα του κάλλους που πραγμάτωνε. Μια σειρά τριών μεγάλων και τελείων εορτών, όλων στο αγλαό όνομα του Απόλλωνος, σταματούσε βιωματικά τον χρόνο, ώστε να επιδειχθεί η ακμή της «ωραίας» ύπαρξης και να διατρανωθεί η χαρά της πλήθουσας ζωής. Γέμιζε το θέρος από «τέλος». Και το ανθρώπινο Είναι εβίωνε την ιδέα του πραγματικώτερη από το πραγματικό.

Πρώτη στην σειρά, τον πρώτο μήνα του έτους και του καλοκαιριού, ήταν τα Υακίνθια. Αυτήν γιορτάζουμε πρώτα το τριήμερο που μας έρχεται. Θα ακολουθήσουν οι Γυμνοπαιδιές και Τα Κάρνεια».

Το Σάββατο 14/7 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μενελάϊο. Θα γίνει αρχιτεκτονική ανάλυση του μνημείου και ανάδειξη της σχέσης μορφής και συμβόλου. Ο κ. Πιερρής θα μιλήσει για τη λατρεία των Υψηλών Τόπων, ενώ θα αναπτύξει και τον συσχετισμό προς την πυραμίδα του Ελληνικού στην Αργολίδα. Επιπλέον θα μιλήσει για τη  θρησκευτικότητα της Ισχύος και της Κυριότητας: βωμός και τάφος, Μεσοποταμιακό  ziggurat και Αιγυπτιακή πυραμίδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση επί τόπου.

Στη 1:00 μμ το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Το  ειδικό θέμα που θα συζητηθεί είναι το εξής: Σχέση των Λακωνικών αναγλύφων με το ζεύγος των χθόνιων θεοτήτων προς τις πήλινες πινακίδες του χθόνιου βασιλέως από το ιερό της Αλεξάνδρας στις Αμύκλες και προς τα άλλα ευρήματα στον αποθέτη εκεί.  

Υακίνθιο Συμπόσιο
στα Πικουλιάνικα
Την Κυριακή 15 Ιουλίου και ώρα 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το Υακίνθιο Συμπόσιο στο «Κτήμα Σκρέκα» στα Πικουλιάνικα Σπάρτης. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συμπόσιο καλούνται να επικοινωνήσουν με τον κ. Απόστολο Πιερρή.

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών αναφέρει τα εξής: «Αρχίζουμε με την δέουσα πρόποση και εισαγωγική συζήτηση θεώμενοι αφ’ υψηλού την κοίλη Λακεδαίμονα, πίνοντας τον οίνον της έκστασης του “Ψίλακος” Διονύσου των Αμυκλών, και σοβαρολογούμενοι την ανοικτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης προς το Είναι της απο-κάλυψης (την έκ-σταση του Dasein προς την α-λήθεια  του Sein κατά Heidegger).

Και από την εναρκτήρια σοβαρή παιδιά (Πλάτων), θα συνεχίσουμε με την χαρίεσσα παιδιά συζήτησης συμποτικών θεμάτων, ενώ θα απολαμβάνουμε την Υακίνθια “Κοπίδα”, το επίσημο δείπνο των Υακινθίων της Σπάρτης, με συνταγές αρχαίες που θα υλοποιήσει ο σεφ της βραδιάς μας.

Θα συζητήσουμε για την Σπαρτιατική ιδιαιτερότητα και για την απήχηση που η ιδιαιτερότητα αυτή είχε στον αρχαίο και νεώτερο κόσμο, ακόμη την έλξη που ασκούσε σε διάφορα “ακροατήρια”. Θα μιλήσουμε για την θεωρία των δύο πυλώνων της Ελλάδας που καλλιεργούσαν οι “Συντηρητικοί” ολιγαρχικοί κύκλοι της Αθήνας τον Χρυσούν Αιώνα, και για την ιδεολογία που εκφράζει αυτή η θεωρία.  Αλλά πάνω από όλα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εκ των έσω το «φαινόμενο» Σπάρτη και την μοναδικότητά του. Αποτελεί όντως, όπως λέω, η Σπάρτη από τις αρχές του 8ου έως τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. τον άξονα της ιστορίας; Και γιατί ακριβώς; Γιατί ξένοι κατάκλυζαν την κοίλη Λακεδαίμονα στα Υακίνθια με σκηνές στις Αμύκλες, και γιατί στέλναν τα παιδιά τους τρόφιμα σε Σπαρτιατικές οικογένειες για την ανατροφή της Λακωνικής Αγωγής (οι μόθακες);»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών