Εύη Παπαγεωργίου: «Το Νοσοκομείο Σπάρτης έχει πολλές δυνατότητες»

Αποκλειστική συνέντευξη στο “ΛΤ”

Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2015 19:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εύη Παπαγεωργίου: «Το Νοσοκομείο Σπάρτης έχει πολλές δυνατότητες»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, παραχώρησε στο “ΛΤ” η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, κ. Εύη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού, στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται στο μέλλον. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η κ. Παπαγεωργίου μίλησε, ακόμη, για τις φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων, ενώ πραγματοποίησε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων που έχουν συντελεστεί κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Επίσης, η Μεσσήνια διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας εκμυστηρεύτηκε τους στόχους της διοίκησης και τις ενέργειες που προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα για τα δύο λακωνικά νοσοκομεία.

DSC 1494Ποιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων; Πως θα αντιμετωπιστούν; Έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις το επόμενο διάστημα;
- Τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, τα οποία είναι διασυνδεόμενα παρουσιάζουν ελλείψεις σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Στη Σπάρτη, το κύριο πρόβλημά μας εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις. Συγκεκριμένα, από τις 241 οργανικές θέσεις που έχει το Νοσοκομείο Σπάρτης, κατειλημμένες είναι οι 158. Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Μολάων. Στους Μολάους, ωστόσο, έχουμε πρόβλημα και με το διοικητικό προσωπικό, όπου από τις σαράντα θέσεις που προβλέπονται για τον οργανισμό, απασχολούνται μόνο εννέα διοικητικοί υπάλληλοι.

Το πρόβλημα στην έλλειψη διοικητικού προσωπικού το έχουμε ξεπεράσει τον τελευταίο ένα χρόνο -στο μέτρο του εφικτού- με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των δύο νοσοκομείων και ειδικότερα με την ενοποίηση των τμημάτων προμηθειών και εν μέρει του τμήματος προσωπικού. Με το συγκεκριμένο τρόπο πετύχαμε να συγχρονιστούμε και να έχουμε κοινές διαδικασίες στο κομμάτι των προμηθειών, στα αναλώσιμα, ενώ εξασφαλίζουμε  καλύτερες τιμές και στους διαγωνισμούς.

Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, εξακολουθούμε να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία τους, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, ενισχύοντας τα παραδείγματος χάρη στον τομέα των υλικών.

Σχετικά με τις προσλήψεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα η προκήρυξη για μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Αφορούσε τη στελέχωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης με έξι νοσηλευτές, ενώ προβλέπεται μία θέση για το παρασκευαστήριο του Νοσοκομείου Μολάων. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό αναμένεται να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις στις αρχές του 2016. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσες τέτοιες θέσεις θα «ανοίξουν» για το Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς η κατανομή γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής, η οποία έχει έξι οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή διαθέτουμε δύο μόνιμους ιατρούς και έναν επικουρικό. Για να λειτουργήσει το νοσοκομείο χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερις ιατρούς, συνολικά. Έτσι, στη νέα προκήρυξη πρέπει να ενταχθούν τουλάχιστον δύο θέσεις μόνιμων παθολόγων, καθώς όταν έχουμε 40 και 45 ασθενείς να νοσηλεύονται, οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Φανταστείτε ότι για ένα διάστημα, στο δυναμικό μας είχαμε μόνο δύο γιατρούς, τους οποίους χαρακτηρίζω ως ήρωες για το έργο που επιτελούσαν. Είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις, η Παθολογική Κλινική αποτελεί «κορμό» για το νοσοκομείο.

Επίσης, ελλείψεις υπάρχουν στην Παιδιατρική, όπου από τις τέσσερις οργανικές θέσεις, απασχολούνται δύο ιατροί και βάσει των εκτιμήσεων χρειαζόμαστε τουλάχιστον ακόμη έναν.   Αναμένουμε, επίσης, και την πρόσληψη ενός επικουρικού παιδιάτρου, θέση για την οποία έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Σπάρτης έχουμε ζητήσει την πρόσληψη τεσσάρων ιατρών: Ενός επικουρικού παθολόγου, ενός νεφρολόγου (έχει βγει η απόφαση και αποδέχεται ο ιατρός), ενός παιδιάτρου (θετική απόφαση με αποδοχή της θέσης) και ενός χειρούργου (εν αναμονή της απόφασης). Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Μολάων, προχωρούν οι προσλήψεις ενός παθολόγου (έχει βγει η απόφαση και αποδέχεται ο ιατρός) και ενός καρδιολόγου (αναμένεται η απόφαση και η εκδήλωση ενδιαφέροντος).

Θέλουμε να καλύψουμε τις «μάχιμες» ειδικότητες, στις κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς, έτσι ώστε να έχουμε επάρκεια και να μπορούμε να καλύψουμε και εφημεριακά. Το Νοσοκομείο Σπάρτης εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα και έτσι καλούνται δύο-τρείς γιατροί να υπερβάλλουν εαυτό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες ανά ειδικότητα; Το  υφιστάμενο πρόγραμμα εφημεριών είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών;
-  Με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες σε προσωπικό και τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτει το Νοσοκομείο και παρά τα προβλήματά μας, παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες.

Αναφορικά με την εφημεριακή κάλυψη χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερις ιατρούς για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και εφημερεύουμε στο σύνολο του μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Παιδιατρική, όπου παρουσιάζονται  κενά. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να συγχρονιζόμαστε με τη Νοσηλευτική Μονάδα Τρίπολης, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή, εφημερεύουμε από κοινού, όταν εφημερεύει η Σπάρτη, δεν εφημερεύει η Τρίπολη και το αντίστροφο. Έτσι επιτυγχάνουμε να έχουμε  παιδιατρική κάλυψη συνεχώς.

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε δώσουμε λύση στις εφημερίες, σε ένα τομέα που ο κόσμος νόμιζε ότι είχαμε πρόβλημα. Παρέχουμε καρδιολογική, παθολογική και χειρουργική κάλυψη τριάντα ημέρες το μήνα. Επίσης, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ο αξονικός τομογράφος και το ακτινολογικό λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο. Συμπερασματικά, όλα τα τμήματα συγχρονίζονται και καλύπτουμε επαρκώς τις ανάγκες.

Ποια η εικόνα στα αναλώσιμα υλικά; Υπάρχουν ελλείψεις; Έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κλοπής υλικών;
- Ελλείψεις σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό δεν έχουμε στις δύο νοσηλευτικές μονάδες. Θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα εφόσον δεν είχαμε ενίσχυση του προϋπολογισμού μας στις 15 Νοεμβρίου.

Για να καταλάβετε, ως νοσηλευτικές μονάδες εκτελέσαμε τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος διαχωριζόταν σε 5,7 εκατ. ευρώ για τη Σπάρτη και σε 2,3 εκατ. ευρώ για τους Μολάους. Ήταν ο τελευταίος προϋπολογισμός που εκπληρώθηκε με ασφάλεια και χωρίς να παρουσιαστούν ελλείψεις. Το 2015, όμως, είχαμε μείωση στο ύψος του προϋπολογισμού, που ήταν της τάξης του 18% για τη Σπάρτη και του 27% για τους Μολάους. Όμως, στην πορεία το υπουργείο Υγείας αξιολόγησε τις ανάγκες μας και μας χορήγησε επιπλέον 1 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας έτσι τον προϋπολογισμό του 2014. Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε και φέτος τις ελλείψεις.

Μικροελλείψεις παρουσιάστηκαν κατά διαστήματα λόγω μη ανταπόκριση των προμηθευτών, όπως για παράδειγμα την περίοδο των capital controls.

Με καλή διαχείριση υλικού και ένα πολύ καλό οικονομικό τμήματα έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή αποθήκη υλικού, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νοσοκομείου.

Τέλος, αναφορικά με την απώλεια υλικών, έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς κρούσματα κλοπών από Ρομά και άλλες ομάδες. Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατό και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τα υλικά να μην βρίσκονται σε χώρους προσβάσιμους για τους επισκέπτες.

Μείωση στις τιμές φαρμάκων: Είναι ζήτημα που επαφίεται στις αποφάσεις του υπουργείου  Υγείας ή οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν λόγο και αρμοδιότητες στη μείωση του κόστους των σκευασμάτων;
-  Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι πρώτο πανελλαδικά σε κατανάλωση γενοσήμων. Χρησιμοποιούμε το 86% του προϋπολογισμού μας σε γενόσημα και το υπόλοιπο σε πρωτότυπα φάρμακα. Έχουμε καταφέρει και μόνοι μας να κάνουμε μία πολύ καλή διαχείριση και μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης και για τις δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων ακολουθούν και με το παραπάνω την οδηγία του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την κατανάλωση τουλάχιστον 70% του προϋπολογισμού σε γενόσημα. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην καλή διαχείριση των φαρμακείων μας. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους του φαρμάκου παίζει το Παρατηρητήριο Τιμών που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, ως νοσοκομείο συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και προσκλήσεις για υποβολή προσφορών, επιτυγχάνοντας έτσι ανταγωνισμό και μέγιστη δυνατή μείωση κόστους.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που είχε εξαγγελθεί για το Νοσοκομείο Σπάρτης; Προχωρά ή έχει μπλοκάρει;
-  Ως νοσοκομείο έχουμε στείλει την παλαιά μελέτη στο υπουργείο Υγείας, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει την επικαιροποιημένη μελέτη που θα εκπονήσει η αρμόδια υπηρεσία. Πρόκειται για ένα θέμα που έχουμε ανακινήσει και με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστώσουμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και αναμένουμε νεότερα σε αυτό το θέμα. Το κυριότερο πρόβλημα μας είναι το κτηριακό και η διαμόρφωση του χώρου, καθώς στο επίπεδο του εξοπλισμού έχουμε εξασφαλίσει, ήδη, δύο δωρεές από ιδιώτες.

Παλαιότερα υπήρχαν πολλές καταγγελίες για γιατρούς στο Νοσοκομείο Σπάρτης που δεν βρίσκονταν στη θέση τους, πχ κατά τη διάρκεια εφημεριών, με συνέπεια οι ασθενείς να υποχρεώνονται να μεταβούν στην Τρίπολη. Έχει αλλάξει αυτό το φαινόμενο;
-  Στο διάστημα που βρίσκομαι εγώ στη διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει αναφερθεί κάποιο ανάλογο περιστατικό.

Φάκελος… «φακελάκια». Υπήρχαν παλαιότερα σχετικές καταγγελίες για τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων. Συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μηνύματα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ώστε να σταματήσει αυτή η νοοτροπία;
-  Εγγράφως δεν έχουμε κάποια ανάλογη καταγγελία. Το μόνο μεμονωμένο περιστατικό ήταν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα για χρηματισμό ιατρού πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014. Όμως, εμείς για να ανακινήσουμε κάποια σχετική διαδικασία έρευνας, πρέπει να υπάρξει έγγραφη αναφορά, βάσει της νομοθεσίας.

Αναφορικά με την αποτροπή του φαινομένου, στο Νοσοκομείο Σπάρτης υπάρχει αφίσα στην οποία αναφέρεται: «Εάν σας ζητήσουν φακελάκι, δώστε ένα άδειο». Αυτή η αφίσα αποτελούσε πρωτοπορία της Ένωσης Ιατρών Λακωνίας και μετέπειτα τη χρησιμοποίησαν και άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο ασφαλείας στο νοσοκομείο;
-  Στο βαθμό που η φύλαξη του νοσοκομείου μπορεί να παρέμβει σε διάφορα περιστατικά, ναι. Όπως ξέρετε, οι υπάλληλοι μπορούν να απομακρύνουν και να απευθυνθούν με ήπιο τρόπο σε όσους δημιουργούν έκτροπα. Όμως, μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως περιστατικά τα οποία προκαλούν Ρομά, ένα φαινόμενο που για κάποια περίοδο παρατηρήθηκε έντονα στο νοσοκομείο μας. Στο μέτρο του δυνατού υπάρχει ικανοποίηση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στα επείγοντα, γι’ αυτό μία εκ των πρώτων κινήσεων, όταν ανέλαβα τη διοίκηση, ήταν να τοποθετηθεί πόρτα ασφαλείας, ώστε το προσωπικό να επιτελεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια το έργο του.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με το προσωπικό του νοσοκομείου;
-  Διατηρώ άριστες σχέσεις με όλους. Μία καλή λειτουργία οργανισμού μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από ένα καλό και υγιές κλίμα. Είναι γεγονός ότι και τα δύο νοσοκομεία του νομού διατηρούνται χάρη στην προσπάθεια, τις θυσίες και την υποστήριξη των εργαζομένων. Το ευτύχημα είναι ότι λειτουργούμε συλλογικά προς όφελος του νοσοκομείου και των πολιτών.

Πως θα αξιολογούσατε το μέχρι σήμερα έργο σας στη διοίκηση του Νοσοκομείου; Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει;
- Θα ήταν καλύτερο να αξιολογήσει ο ίδιος ο κόσμος το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι έχω προσπαθήσει τουλάχιστον για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Σκοπός της διοίκησης ήταν να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν προβλήματα και να εξυπηρετήσουμε το σύνολο του όγκου των πολιτών που απευθύνονται στο νοσοκομείο. Φανταστείτε ότι το 2015 είχαμε περίπου 60 χιλιάδες περιστατικά, εκ των οποίων τα 20 χιλιάδες αφορούσαν επείγοντα και 34-40 χιλιάδες τα εξωτερικά ιατρεία.

Σε αυτό το σημείο  πρέπει να επισημάνω μία ιδιαιτερότητα που οι Λάκωνες δεν γνωρίζουν,  Σε σχέση με άλλες μονάδες Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Λακωνία είναι ο μοναδικός νομός, ο οποίος δεν διαθέτει Πρωτοβάθμιο φορέα Υγείας. Έτσι, το Νοσοκομείο Σπάρτης υποχρεώνεται να ασκήσει και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Άρα, για να καλύψουμε αυτό το κενό, δεχόμαστε κόσμο στα εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιούμε συνταγογραφήσεις, ενώ και το πιο απλό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας πολίτης θα καταλήξει στα επείγοντα του νοσοκομείου. Γι’ αυτό το λόγο εξετάζουμε, σε συνεννόηση με την Υγειονομική Περιφέρεια, τη σύσταση ενός Πρωτοβάθμιου φορέα που θα λειτουργεί στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για Κέντρο Υγείας (ΠΕΔΥ), που θα εξυπηρετεί τα απλά περιστατικά υγείας και θα αναλάβει και τη συνταγογράφηση, έτσι ώστε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης να παραπέμπονται μόνο τα περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης.

Υπάρχουν δράσεις που προγραμματίζετε για την επόμενη χρονιά; Ποιοι είναι οι γενικότεροι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση;
-  Ο κύριος στόχος είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της μονάδας, με διάφορες εσωτερικές κινήσεις.

Επίσης, μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ο εξοπλισμός, που είναι ζωτικής σημασίας. Για το λόγο αυτό έχουμε υποβάλλει κάποιες προτάσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες βρίσκονται εν αναμονή της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και ελπίζουμε στην έγκρισή τους. Ο εξοπλισμός αποτελεί ένα διαγνωστικό «εργαλείο» που βοηθά το γιατρό στο έργο του.

Για παράδειγμα έχουμε υποβάλλει πρόταση 1,5 εκατ. ευρώ για ακτινολογικό εξοπλισμό με υπέρηχο, μηχάνημα μαστογραφίας, ακτινολογικό εξοπλισμό για τα τέσσερα ΚΥ που υπάγονται στη δική μας διοικητική αρμοδιότητα. Επίσης, έχουμε υποβάλλει αίτημα για αλλαγή κλιβάνων στα χειρουργεία, αντικατάσταση πλυντηρίων για χειρουργικά εργαλεία, ενώ ετοιμάζουμε πρόταση για ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ακόμη, έχουμε υποβάλλει πρόταση για τα μηχανήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που είναι ένας εξίσου σημαντικός τομέας για το νοσοκομείο, καθώς στη Λακωνία δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας που να περιθάλπει τους αιμοκαθαιρούμενους. Στο νομό, αυτές τις υπηρεσίες παρέχουν μόνο τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, που υποστηρίζουν περίπου 70 και 40 ασθενείς, αντίστοιχα. Τα μηχανήματά μας χρειάζονται αναβάθμιση, έτσι ώστε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας και τον Τουρισμό. Ξέρετε, είναι αρκετοί οι αιμοκαθαιρούμενοι που επιθυμούν να επισκεφτούν το νομό για διακοπές το καλοκαίρι και προβληματίζονται εάν θα έχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Δεδομένου, όμως, του περιορισμού  των μηχανημάτων που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο χρονικό διάστημα που ζητούν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών κατά το διάστημα που παραμένουν στο νομό.

Από εκεί και πέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δωρεές που προσφέρουν διάφοροι πολίτες λακωνικής καταγωγής για την ανανέωση του εξοπλισμού.

Τέλος, το κτηριακό αποτελεί ένα ακόμη θέμα βαρύνουσας σημασίας. Για παράδειγμα, στις προτεραιότητες μας είναι να αλλάξει ο χώρος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ο οποίος είναι μή λειτουργικός. Δηλαδή, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει για εξυπηρέτηση των πολιτών, με δύο εξεταστικούς χώρους που διαθέτει το ΤΕΠ, η ροή δεν είναι γρήγορη και υπάρχει αναμονή. Στόχος μας είναι να μεταφερθεί το τμήμα στο χώρο που προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, δηλαδή στην πυλωτή του κτηρίου. Είναι κάτι που έχουμε ανακινήσει εδώ και καιρό και η μελέτη βρίσκεται προς επικαιροποίηση από το υπουργείο Υγείας. Νομίζω ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η εικόνα της Υγείας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια;
-  Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν το χώρο και τον υπηρετούν πιστεύοντας πραγματικά ότι επιτελούν λειτούργημα. Ο τομέας Υγείας μπορεί να αναπτυχθεί, έχει δυνατότητες, έτσι ώστε να παρέχουμε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Αυτό το βλέπω και στην περίπτωση του νοσοκομείου μας, το οποίο έχει πολλές δυνατότητες. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να αναπτύξει έναν ισχυρό χειρουργικό τομέα και μία δυνατή Παθολογική Κλινική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Γενικά, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες, πρέπει να βρούμε και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους μας: Το ανθρώπινο δυναμικό, ο εξοπλισμός και το κτηριακό.

«Δεν υπάρχουν διαφορές
μεταξύ Λακώνων και Μεσσηνίων»

Κατοικείτε και εργάζεστε στη Σπάρτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Ποια η άποψη  που έχετε σχηματίσει για την πόλη, τη Λακωνία γενικότερα και τους ανθρώπους της με τους οποίους συναναστρέφεστε καθημερινά; Ποιες οι διαφορές με τη Μεσσηνία;
-  Τη Λακωνία τη γνώριζα πριν έρθω στη Σπάρτη, καθώς κατάγομαι από όμορο νομό, τη Μεσσηνία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι μοιάζουν, δεν βρίσκω κάποιες διαφορές. Άλλωστε έχω φίλους στη Λακωνία, οπότε δεν αντιμετώπισαν κάτι «ξένο», όταν μετακόμισα στη Σπάρτη. Δεν απομακρύνθηκα πολύ από τον τόπο καταγωγής μου, οπότε δεν έχω διαπιστώσει διαφορετικές συμπεριφορές ανθρώπων. Ένας Ταΰγετος μας χωρίζει, άλλωστε…

«Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία του νομού, καταβάλλουν μία τεράστια προσπάθεια να κρατήσουν όσο πιο ψηλά γίνεται τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νομού Λακωνίας» εξηγεί, τέλος, η κ. Παπαγεωργίου που προσθέτει ότι «είναι κρίμα να ακούγεται κατά καιρούς ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης πάει για κλείσιμο, διαπιστώνοντας ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να λειτουργήσουμε, έστω και με μειωμένο προσωπικό. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που διατήρησαν σε λειτουργία την Παθολογική εδώ και ένα χρόνο, παρά τα προβλήματα». Κλείνοντας τη συνέντευξη, η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας έχει έναν καλό λόγο και για το προσωπικό των κέντρων υγείας του νομού: «Όσες φορές χρειάστηκε να βοηθήσουν και παρά το γεγονός δεν υπάγονται στο νοσοκομείο οι διευθυντές των ΚΥ ανταποκρίθηκαν, όπως αντίστοιχα πράξαμε και εμείς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti