Ι. Δημόπουλος: «Ο αθλητισμός μάς φτάνει τόσο μακριά όσο ονειρευόμαστε»

Συνέντευξη του Λάκωνα αθλητή στο πλαίσιο της στήλης «ΣυνΛακεδαιμονίων»

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος 2019 10:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ι. Δημόπουλος: «Ο αθλητισμός μάς φτάνει τόσο μακριά όσο ονειρευόμαστε»

Τον αθλητή, πιστοποιημένο προπονητή δρομέων και πρώτο (πρώην πλέον) πρόεδρο του Συλλόγου «Σπαρτιάτες Δρομείς», κ. Ιωάννη Δημόπουλο, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Η ενασχόληση του με το τρέξιμο ξεκίνησε με την πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα μαραθωνίου, στον 16ο Αυθεντικό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, το 1998. Σημαντικές δρομικές στιγμές ήταν οι δύο τερματισμοί στο «Σπάρταθλον» το 2012 και 2015. Επίσης, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον «Ευχίδειο Άθλο» (107,5 χλμ.) το 2017 και πρώτη θέση στο «Κρόνιο Πέρασμα» (70 χλμ.) το 2108. Το 2016 αποφοίτησε από την Ακαδημία Προπονητών της Βόρειας Αμερικής, North American Academy of Sports and Fitness Professionals (NAASFP), ενώ είναι πιστοποιημένος της «Ειδίκευσης στην Αθλητική Διατροφή για την Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης», υπό την αιγίδα τις ISSN (International Society of Sports Nutrition).Το 2018 τον οδήγησε στην ολοκλήρωση του επίσημο προπονητικού προγράμματος, του «Spartan SGX», ενός προπονητικού διπλώματος που κατέχει ο Ι. Δημόπουλος και ένα ακόμα άτομο στην ελληνική επικράτεια!

- Το δρομικό κίνημα γιγαντώνεται σε όλον τον κόσμο. Στην πατρίδα μας;
Το δρομικό κίνημα έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια βίωμα και τρόπος ζωής παγκοσμίως και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιγαντωθεί και στην πατρίδα μας, στην χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και έδωσε το όνομα του στον μαραθώνιο δρόμο. Αν συγκρίνουμε τον μαραθώνιο της Αθήνας το 2007 με τις 7000 συμμετοχές με τις 55000 συμμετοχές του 2018, μπορούμε να δούμε την μαζικότητα του δρομικού κινήματος.
 
- Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να «πάρει» κάποιος τον δρόμο;
Το τρέξιμο είναι για όλους, από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι τις πολύ μεγάλες. Βέβαια για τα παιδιά και για τους ανθρώπους πάνω από τα 40 είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχουν ένα κατάλληλο διαμορφωμένο προπονητικό πρόγραμμα που πληροί όλες εκείνες τις ιδιαιτερότητες των ηλικιών τους. Τα παιδιά από την φύση τους είναι πολύ δραστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να γίνουν δρομείς από πολύ μικρή ηλικία αφού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν μπορούν να προπονούνται στους ίδιους ρυθμούς του παρελθόντος γιατί ο οργανισμός τους και το μυϊκό τους σύστημα δεν μπορεί να δεχτεί την ίδια καταπόνηση. Σημαντικό είναι να εμπιστεύονται πιστοποιημένους προπονητές που γνωρίζουν αυτές της ιδιαιτερότητες.

- Από τί κινδυνεύει ένας αθλητής;
Θα έλεγα πως κυρίως οι αρχάριοι κινδυνεύουν από την βιασύνη τους να δουν γρήγορα αποτελέσματα, την έλλειψη γνώσεων αλλά επίσης και από την υπερβολική πληροφόρηση που παρέχει το διαδίκτυο.

Φυσικά ο καθένας μας είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα προ-αγωνιστικό έλεγχο σε έναν καρδιολόγο και εφόσον πάρει το πράσινο φως μπορεί να αθληθεί. Η άθληση, αν γίνει σωστά, έχει μόνο πλεονεκτήματα.
 
- Σπαρτιάτης και Σπαρταθλητής. Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
16 φορές από 11 διαφορετικούς αθλητές. Τόσοι είναι η τερματισμοί των Σπαρτιατών και αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει. Το 2012 ήταν ένα κίνητρο για μένα να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο όπως και το 2015 είχα στόχο να αποδείξω πως ο Σπαρτιάτης όχι μόνο μπορεί να τερματίσει αλλά μπορεί να κάνει και μια πολύ καλή επίδοση, όπως και κατάφερα τότε με επίδοση 28 ώρες και 45 λεπτά. Μια σημαντική διάκριση τότε,  αφού για πρώτη φορά είχαμε καταφέρει τέσσερις Έλληνες να είμαστε μέσα στην πρώτη εικοσάδα του αγώνα.

- Τί θα συμβουλεύατε γονείς και παιδιά;
Θα συμβούλευα τους γονείς να δώσουν όλα εκείνα τα ερεθίσματα που θα προάγουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί. Το παιδί πρέπει να αγαπήσει τον αθλητισμό έτσι ώστε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
 
- Τί σκέφτεται ένας Σπαρταθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα;
Ο αγώνας είναι η κορύφωση της προσπάθειας του, μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Ο αθλητής οφείλει να είναι πολύ συγκεντρωμένος για τις ενεργειακές του ανάγκες και έτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν (φουσκάλες, εμετοί, διάρροιες, ζαλάδες, καιρικές συνθήκες κλπ). Προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ με την συμμετοχή μου σε αγώνες, όπως και όλοι έχουμε το αίσθημα πως έχουμε χρέος να κάνουμε μια πόλη περήφανη για να χαρεί τον τερματισμό τον δικών της παιδιών. Πλέον, γνωρίζουμε πως ο Σπαρταθλητης έχει την αγάπη και την στήριξη της πόλης.

- Σε ποιες υποδομές υπολείπεται η πόλη για να κορυφωθεί παγκόσμια στο «Σπάρταθλον»;
Το Σπάρταθλον ήδη θεωρείται από τους σημαντικότερους αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο, με αθλητές από όλο τον κόσμο να μπαίνουν σε λίστες αναμονής για τη συμμετοχή τους. Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ πως η εβδομάδα Σπάρταθλον και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη είναι αρκετά σημαντικές. Προσωπικά θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερους ανθρώπους αλλά και σχολεία στους τερματισμούς όπως και μια ανοιχτή πόλη το βράδυ του Σαββάτου. Μεγαλύτερη ανάδειξη του αγώνα θεωρώ πως πρέπει να γίνει από τα εθνικά κανάλια έτσι ώστε η προβολή του αγώνα να είναι μεγαλύτερη.

- Ένα σχόλιο σε μια φράση: Το μέλλον της Σπάρτης.
Η ιστορία της ας γίνει το μέλλον της.

- Το μεγάλο πλεονέκτημα της Σπάρτης.
Η ιστορία της και το βαρύ όνομα που φέρει έχει ως αποτέλεσμα αυτό να μεταπηδά από γενιά σε γενιά Σπαρτιατών και να δημιουργεί μια δυναμική την οποία ο κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται άμεσα μόλις αντικρίσει το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.

- Στα σχολεία γίνεται επαρκής αναφορά στο «Σπάρταθλον»;
Θα έλεγα πως ναι. Από το 2012 και μετά, τόσο τα νηπιαγωγεία και δημοτικά όσο και τα γυμνάσια και λύκεια της πόλης καλούν εμάς τους Σπαρταθλητές και έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τα παιδιά και αυτό που διαπιστώνουμε από το ακροατήριο είναι πως τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ καλά ενημερωμένα από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Θεωρώ βέβαια πως θα μπορούσαν συλλογικά να συμμετέχουν και στην διαδρομή στα όρια του νομού, ώστε να δουν από κοντά έναν τόσο επίπονο αγώνα και τις προσπάθειες των αθλητών, όπως επίσης και να τους εμψυχώσουν.  

- Μία ευχή για τον κόσμο που ονειρεύονται οι αθλητές.
Να μπει στην ζωή όλων ο αθλητισμός και να μείνει για πάντα. Όχι γιατί είναι μόδα, όχι γιατί πρέπει. Ο αθλητισμός ο ίδιος είναι ζωή. Ο αθλητισμός μάς φτάνει τόσο μακριά όσο εμείς ονειρευόμαστε, ας τον αγκαλιάσουμε με αγάπη!


Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti