Παντελεάκης: «Να πρωταγωνιστήσω στην JuniorGP και να βελτιωθώ για MotoGP»

Ο ανερχόμενος Λάκωνας αναβάτης με τη διεθνή καριέρα μιλάει στον «Λακωνικό Τύπο»

Δευτέρα, 18 Δεκέμβριος 2023 09:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παντελεάκης: «Να πρωταγωνιστήσω στην JuniorGP και να βελτιωθώ για MotoGP»

Έχει ήδη καταθέσει εντυπωσιακά δείγματα γραφής με την αγωνιστική του παρουσία, κάνοντας την παγκόσμια κοινότητα των αγώνων μοτοσικλέτας των μικρών κατηγοριών να τον εξυμνεί και να «ποντάρει» πολλά σε εκείνον. Ο λόγος για τον νεαρό αναβάτη, Βασίλη Παντελεάκη, με καταγωγή από τις Κροκεές Λακωνίας, ο οποίος έχει ήδη στο παλμαρέ του αξιοζήλευτα κατορθώματα στις πίστες και υψηλές διακρίσεις. Με την αξιοσημείωτη ως τώρα διαδρομή του, ο 16χρονος αθλητής ετοιμάζεται να μεταπηδήσει το 2024 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα JuniorGP, που αποτελεί προθάλαμο της Moto3, ενώ αναμφίβολα μεγάλος στόχος του στο μέλλον είναι η είσοδος στην κορυφαία διοργάνωση του MotoGP.

Ο Βασίλης ανοίγει την καρδιά του στον «ΛΤ», προχωρώντας σε μια ανασκόπηση της μέχρι στιγμής πλούσιας καριέρας του, καταθέτει τις εμπειρίες και τα σχέδια του για εξέλιξη στο διεθνές στερέωμα, ενώ φυσικά μιλάει για τον τόπο καταγωγής του, τις Κροκεές, αποκαλύπτοντας παράλληλα κι ένα όνειρό του για τη Λακωνία.


• Η αγωνιστική χρονιά του 2023 ολοκληρώθηκε. Τι αποκόμισες από τη συμμετοχή σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior GP; Είσαι ικανοποιημένος από την παρουσία σου τη φετινή χρονιά;

Το 2023 αγωνίστηκα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior GP, που είναι το ακριβώς προηγούμενο πρωτάθλημα πριν το MotoGP. Το 2023 ήταν η δεύτερη μου χρονιά στην κατηγορία ETC, όπου βελτίωσα πολύ τους χρόνους μου και κατάφερα να βγω 14ος με 9 δευτερόλεπτα από τον πρώτο στις 56 συμμετοχές. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που έκανα, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την  κατηγορία ανταγωνίζομαι πιο μικρόσωμους αναβάτες, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για εμένα.

• Η επόμενη σεζόν θα σε βρει στην κατηγορία Junior GP moto3. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις; Μια καλή πορεία θεωρείς ότι θα αποτελέσει το «σκαλοπάτι» για το μεγάλο όνειρο του MotoGP;
Στην κατηγορία Junior GP δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο οι σωματικές διάφορες των αναβατών. Γνωρίζω πολύ καλά που πρέπει να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο, ώστε να καταθέτω κορυφαίες αποδόσεις και αποτελέσματα, που είναι και το μοναδικό κριτήριο για να φτάσω στο MotoGP.

• Έχεις διαγράψει μια σταθερά ανοδική πορεία με αξιοζήλευτες επιδόσεις και διακρίσεις. Η περαιτέρω καταξίωση και εδραίωσή σου σε διεθνές επίπεδο αποτελεί επιδίωξή σου και πώς θεωρείς ότι θα επέλθει;
Το επόμενο βήμα είναι να πρωταγωνιστήσω στην JuniorGP, όπου χρειάζεται σκληρή δουλειά και προπόνηση στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσω στο MotoGP.

• Πώς αισθάνεσαι που κέρδισες τη χρυσή φανέλα του «Red Bull MotoGP Rookies Cup 2023»; Ήταν μια μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών σου ως τώρα;
Ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που κερδίζω το σχετικό διαγωνισμό και αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα με την υποστήριξη και την αγάπη που μου δίνει ο κόσμος, καθώς αυτό αποτελεί για εμένα ένα επιπλέον κίνητρο και δύναμη να συνεχίσω στο στόχο μου.

• Πότε ξεκίνησε η περιπέτειά σου και από που κόλλησες το «μικρόβιο» για τον  μηχανοκίνητο αθλητισμό; Αναβάτης από τα «γεννοφάσκια»;
Ήμουν μόλις 2,5 χρονών όταν ο πατέρας μου έφτιαξε ένα ειδικό μηχανάκι με βοηθητικές και έμαθα τα βασικά. Στα επόμενα χρόνια κατάλαβα πόσο πολύ μού αρέσει αυτό το άθλημα. Προπονητής μου από τότε μέχρι και τώρα είναι ο πατέρας μου, με τον οποίο αναλύουμε μαζί τους αγώνες και αποφασίζουμε που πρέπει να εξελιχθώ.

• Ποιο είναι το επίπεδο υποδομών του αθλήματος στην Ελλάδα;
Το επίπεδο υποδομών στην Ελλάδα δεν είναι αρκετό για έναν αθλητή που θέλει να φτάσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι υποδομές στη χώρα είναι αρκετές για έναν αθλητή να αγωνιστεί μόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλοί αναβάτες ώστε να κάνεις προπόνηση μαζί τους και να εξελιχθείς.

• Ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζεις από τη μέχρι στιγμής διαδρομή σου στον χώρο;
 Όλα τα στάδια ενός αθλητή για να εξελιχθεί είναι σημαντικά. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές, θα ήταν τα δύο βάθρα που έχω πάρει στο Ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς και το ρεκόρ πίστας που πέτυχα στην πίστα της Ίμολα. Ακόμα, ότι έχω φτάσει να αγωνίζομαι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του JuniorGP με πολύ καλές επιδόσεις.

• Ποια είναι τα πρόσωπα που σε επηρεάζουν και στηρίζουν τη μέχρι στιγμής διαδρομή σου;
Η οικογένεια μου γενικότερα, οι χορηγοί μου που πιστεύουν σε εμένα, καθώς και η αγάπη του κόσμου.

• Με τον τόπο καταγωγής σου, τις Κροκεές, έχεις δεσμούς; Η Λακωνία τι θέση έχει στην καρδιά σου;
Διατηρούμε σπίτι στις Κροκεές, περνάω παρά πολύ χρόνο εκεί, έχω φίλους από τις Κροκεές και τη Σπάρτη. Είμαι Λάκωνας και είμαι περήφανος για τον τόπο μου και την ιστορία του.

• Θα φανταζόσουν, μελλοντικά, τη Λακωνία να αποκτήσει μία πίστα διεθνών προδιαγραφών για διεξαγωγή αγώνων μοτοσικλετών/αυτοκινήτων;
Ένα από τα όνειρα μου όταν φτάσω στο MotoGP και έχω την οικονομική άνεση είναι να φτιάξω μια πίστα στην Ελλάδα. Γιατί να μην είναι στη Λακωνία; Είναι όνειρο ζωής.


Ο Β. Παντελεάκης, τέλος, απευθύνει μέσω του ΛΤ», την εξής παράκληση: «Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους Λάκωνες να εγγραφούν μέλη στο Winners Club που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξή μου στον δρόμο για το MotoGP. Με αυτή την κάρτα και οι ίδιοι θα κερδίσουν πολλές εκπτώσεις σε καταστήματα και υπηρεσίες και  ταυτόχρονα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις με μεγάλα δώρα!»

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti