Προτάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για τα αδέσποτα (VIDEO)

Παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στη Σπάρτη

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2018 15:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προτάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για τα αδέσποτα (VIDEO)

 Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 7/11 αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τις προτάσεις της για τη διαχείριση των αδέσποτων, αλλά και την επανέναρξη της καμπάνιας για τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας. Το «παρών» έδωσαν ακόμα η Νατάσα Μπομπολάκη (πρόεδρος της Ομοσπονδίας), η Μαρία Χουστουλάκη (γραμματέας της Ομοσπονδίας), η Αγγελική Μανωλάκου (πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης) και η Αιμιλία Κουτρουμάνη – Περγαντή (πρώην γενική γραμματέας του Φιλοζωικού Σπάρτης).

Όπως είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νατάσα Μπομπολάκη «αποφασίσαμε να έλθουμε στη Σπάρτη όχι σαν δικαστές ή μόνο σαν επικριτές των όσων έχουν συμβεί αλλά και με διάθεση διαλόγου με τις εμπλεκόμενες αρχές και ιδίως την δημοτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 προσπαθήσαμε με επιστολές προς τον δήμαρχο Σπάρτης, με προτάσεις και θέσεις να σταματήσουμε αυτό που φαινόταν να έρχεται, συναντήσαμε όμως τείχη και αλαζονεία εκ μέρους της δημοτικής αρχής». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς όμως αυτή την άρνηση την πλήρωσαν τα ζώα και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Θα περιμέναμε ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή οι αρμόδιοι του δήμου να πράξουν με σωφροσύνη. Όμως με λύπη μας διαβάσαμε το αφήγημα ότι όλα αυτά ήταν στημένα και σκηνοθετημένα για να πλήξουν προεκλογικά την δημοτική αρχή, ένα αφήγημα που ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν,  ούτε βεβαίως οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Εκτός κι αν είναι τόσο εύκολο στη Σπάρτη να βρει κάνεις κρανία σκύλων, οστά σκύλων, κουφάρια σε αποσύνθεση, ποσότητες νωπών εντοσθίων, οπότε και πάλι πρέπει να ανησυχούμε».
 
Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας

Μέτρα δυο ειδών
α. Μέτρα για την σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων αλλά κυρίως
β. Μέτρα για να κλείσει η κάνουλα που καθημερινά δημιουργεί στρατιές νέων αδέσποτων

10 μέτρα για τη σωστή διαχείριση
Η κ. Μπομπολάκη παρουσίασε τα δέκα μέτρα που προτείνει η Ομοσπονδία:

«1. Αδειοδότηση των υπαρχόντων χώρων προσωρινής παραμονής των αδέσποτων, ώστε να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους και η προσωρινή διαμονή των αδέσποτων εκεί να πληροί τους κανόνες ευζωίας και της αξιοπρέπειας που κάθε έμβιο, ανθρώπινο ή όχι, δικαιούται να έχει.

2. Καθάρισμα του χώρου και στη συνέχεια καθημερινή υγιεινή του, ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά η υγειονομική βόμβα, που όλοι μας είδαμε να υπάρχει στην προβολή του βίντεο στα διάφορα κοινωνικά και τηλεοπτικά μέσα.

3. Αντικατάσταση των κάδων σκουπιδιών με κανονικά σπιτάκια και τοποθέτηση στεγάστρου πάνω απο αυτά.

4. Κτηνιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή για τα άρρωστα ζώα που επίσης είναι πάρα πολλά, όπως και η έκθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταγράφει.

5. Σίτιση των ζώων με την κατάλληλη για το είδος τροφή, ως ο νομός ορίζει, καθαρό νερό, καθαρά σκεύη.

6. Συστηματική λειτουργία της 5μελους επιτροπής σε πνεύμα συνεργασίας και κοινή προσπάθεια επίλυσης κάθε θέματος, που αναφύεται.

7. Κατασκευή χώρων -μέσα στο κυνοκομείο- όπου μελετημένα θα διάγουν ελεύθερα κατά μικρές ομάδες τα ζώα, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον το επώδυνο για τα ζώα αλυσόδεμα.

8. Είναι γνωστό οτι απαγορεύεται απο την νομοθεσία ο εγκλεισμός και η ασυλοποίηση των ζώων. Ο τεράστιος αριθμός των ζώων που διαβιούν στα δυο κυνοκομεία καταμαρτυρεί  καταστρατήγηση του νομού και στο κομμάτι αυτό.
Τα ζώα που περισυλλέγονται πρέπει να στειρώνονται περιθάλπονται για λίγες μέρες και εφόσον δεν υιοθετηθούν να επανατοποθετούνται στο σημείο που ζούσαν με τις εξαιρέσεις που θέτει ο νομός κυρίως σχολεία και νοσοκομεία με παράλληλη φροντίδα για την σίτιση τους .

9. Τι γίνεται όμως με τα εκατοντάδες ζώα που βρίσκονται μέσα στα δύο κυνοκομεία; Μπορούν να αφεθούν στο δρόμο τόσα πολλά ζώα; Ο,τι δεν έγινε 4 χρονιά τώρα μπορεί να γίνει σε μια βδομάδα 10 μέρες; Κατηγορηματικά όχι. Ο κίνδυνος και γι’ αυτά και για τους πολίτες είναι τεράστιος.
Ζώα γέρικα, ζώα που μεγάλωσαν μέσα στο κυνοκομείο, ζώα άρρωστα, κουτάβια που δεν ξέρουν από αδεσποτεία θα πρέπει να παραμείνουν στο αναδιαμορφωμένο, ως ανωτέρω κυνοκομείο, μέχρι να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει.  Ταυτόχρονα κανένα άλλο νέο ζώο να μην μπαίνει και παραμένει απο εδώ και στο εξής μέσα στα κυνοκομεία έκτος αυτών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης. Ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να αποσυμφορείται ο χώρος αυτός, που είχε μεταβληθεί σε αποθήκη ψυχών.
Μπορεί ο Δήμος Σπάρτης να συνεργαστεί με άλλους δήμους πχ με τον Δήμο Ηράκλειου του οποίου η δράση τόσο μέσα στο κυνοκομείο, όσο και γενικότερα είναι εξαιρετική, πολιτισμένη και αποτελεσματική.

10. Τέλος ο δήμος πρέπει να αποκτήσει δημοτικό κτηνιατρείο και δημοτικό κτηνίατρο ώστε τα χρήματα για στειρώσεις που διαθέτει τώρα να αξιοποιούνται και να αποδίδουν στο πολλαπλάσιο του σήμερα» υποστήριξε η κ. Μπομπολάκη.
 
Μέτρα και δράσεις για να σταματήσει
η δημιουργία νέων αδέσποτων
«Θα παραδώσουμε στην δημοτική αρχή συγκεκριμένες προτάσεις για μια ακόμη φορά, ώστε το πρόβλημα των αδέσποτων να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και συν τω χρόνω να σταματήσει να υπάρχει» είπε η κ. Μπομπολάκη. Τα μέτρα αυτά συναποφασίστηκαν σε κοινή ημερίδα της ΚΕΔΕ και της Ομοσπονδίας μας τον Μάιο του 2016.
Τα κυριότερα από αυτά επιγραμματικά είναι:
- Έλεγχοι των ιδιοκτήτων ζώων συντροφιάς για την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή των κατοικίδιων τους, γεγονός που θα περιορίσει την εγκατάλειψη, βασική πηγή δημιουργίας νέων αδέσποτων.
- Κίνητρα στους ιδιοκτήτες που δεν θα αντιβαίνουν την νομοθεσία για την στείρωση των ζώων τους.
- Συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης με πολλούς τρόπους.
- Μαθήματα μέσα στα σχολεία σε συνεργασία Δήμου, τοπικών φιλοζωικών οργανισμών και της Ομοσπονδίας, που διαθέτει εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Όπως συμπλήρωσε η κ. Μπομπολάκη, η Ομοσπονδία επέλεξε να δώσει συνέντευξη τύπου στη Σπάρτη και για το γεγονός ότι «θέλουμε να κάνομε επανέναρξη της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία μας τα τελευταία χρόνια για τα δημοτικά κυνοκομεία πολλά απο τα οποία δεν διαφέρουν απο αυτό της Σπάρτης». Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε:

«Απαιτούμε να κλείσουν σταδιακά και με την προσήκουσα φροντίδα και μέριμνα για τα ζώα όλα τα δημοτικά κυνοκομεία της ντροπής της σύγχρονης Ελλάδας και τη θέση τους να πάρουν τα δημοτικά κτηνιατρεία ή οι δημοτικές κτηνιατρικές κλινικές αλλά να κλείσει και κάθε άλλος ιδιωτικός χώρος.

Ζητάμε απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη και την Εισαγγελία του ΑΠ να ενεργοποιηθούν άμεσα, αποτελεσματικά και συντονισμένα, ώστε σαν χώρα ευρωπαϊκή να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στο θέμα αυτό, που αποτελεί βαριά κακοποίηση της ίδιας της έννοιας της ζωής αλλά και της ίδιας της χώρας.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει τώρα υποχρεωτική την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων χωρίς παράθυρα και εξαιρέσεις εκτός των ζώων εκτροφής των νομίμων εκτροφέων που είναι εξαιρετικά λίγοι και των ζώων που αποδεδειγμένα ιατρικά δεν πρέπει να στειρωθούν.

Να περιορίσει κάθετα την εισαγωγή νέων ζώων συντροφιάς που κατά χιλιάδες εισάγονται κάθε χρόνο κυρίως από τις βόρειες γείτονες χώρες και να απαγορεύσει από τα pet shop την πώληση κάθε είδους ζώων

Το Υπουργείο Παιδείας επιτέλους να εισαγάγει μάθημα στα σχολεία για το σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.

Ζητάμε τα αρμοδία υπουργεία να προχωρήσουν σε εκτεταμένη συνεχή και συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα .

Ζητάμε την γενναία χρηματοδότηση των Δήμων αξιοποιώντας και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν σωστά τα παραπάνω .

Ζητάμε απο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σταματήσει την παράνομη εκτροφή και εμπορία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων που εκτρέφονται και πωλούνται καθημερινά και παντού και το ΥΠΑΑΤ να θεσπίσει επιτέλους τις προϋποθέσεις εκτροφής και εμπορίας ζώων στην Ελλάδα, ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία και η παρανομία

Ζητάμε απο την Κυβέρνηση, τη σημερινή ή την αυριανή να καταστρώσει Εθνικό Σχέδιο και Στρατηγική για τα ζώα ώστε να σταματήσει ο αυτοσχεδιασμός και η τακτική του “ό,τι να ναι” του κάθε υπουργείου και του κάθε υπουργού» τόνισε η κ. Μπομπολάκη.

Δείτε παρακάτω video με όλη τη συνέντευξη

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών