Κουνάνε «μαντίλι» οι σχολές της Σπάρτης;

Οργισμένες ανακοινώσεις από Θ. Δαβάκη, Αδ. Τζανετέα, Ευ. Βαλιώτη

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2019 19:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κουνάνε «μαντίλι» οι σχολές της Σπάρτης;

Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων από αρχές, φορείς και ευρύτερη την τοπική κοινωνία της Σπάρτης προκαλεί το σχέδιο νόμου συγχώνευσης του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς τμήματα της Σπάρτης φέρονται να απομακρύνονται από την περιοχή ή να υποβαθμίζονται. Αντίθετα, ισχυροποιούνται πόλεις όπως η Καλαμάτα, η Τρίπολη και η Πάτρα, που συγκεντρώνουν το σύνολο σχεδόν των σχολών και τμημάτων. Το σχέδιο, που αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή εντός του επόμενου δεκαημέρου, θα δώσει στη δημοσιότητα επίσημα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, πάντως, προξενεί το γεγονός ότι η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας -παρά τις δεσμεύεις για διάλογο και αποφάσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον- φαίνεται να παρακάμπτει για μία ακόμα φορά τα αιτήματα της λακωνικής κοινωνίας και να προχωρά σε μονόπλευρες ενέργειες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις φωνές αγωνίας και τις ενστάσεις, που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου που δημοσίευσε το esos.gr, αν και επικρατεί ασάφεια για το ακριβές καθεστώς λειτουργίας των νέων τμημάτων, η Νοσηλευτική Σπάρτης εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας (που έχει έδρα την Τρίπολη), ωστόσο δεν αναγράφεται ρητά η μεταφορά του τμήματος από τη λακωνική στην αρκαδική πρωτεύουσα. Χωρίς, βέβαια, κάτι τέτοιο να αποκλείεται να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Την ίδια στιγμή, φοιτητές της Νοσηλευτικής προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του τμήματος και σε συμβολική κινητοποίηση και καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της Σπάρτης (σσ φωτο κάτω), απαιτώντας τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη. Οι φοιτητές επικαλούνται την έλλειψη απαραίτητων υποδομών για την κλινική εκπαίδευσή τους στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

56248116 2584343534926860 7488035980314673152 n

56157805 2584343354926878 8966196099614244864 n

Όσον αφορά το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης, δεν περιλαμβάνεται στο παρόν σχέδιο νόμου και φαίνεται ότι θα συνεχίσει (;) τη λειτουργία του, άγνωστο όμως υπό ποιες συνθήκες και ποια δυναμική.

Τίτλοι τέλους φαίνεται ότι πέφτουν και για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ στον Κλαδά Σπάρτης, καθώς δημιουργείται νέο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα.

Στη Σπάρτη φαίνεται ότι δημιουργείται Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, το οποίο όμως εντάσσεται στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας (Τρίπολη).

Ειδικότερα, το απόσπασμα του σχεδίου νόμου, που δημοσίευσε το esos.gr, προβλέπει τα εξής:
«Ίδρυση, μετονομασία και αλλαγή έδρας Σχολών
1. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύονται οι εξής σχολές:
α) Γεωπονίας και  Τροφίμων, με έδρα την Καλαμάτα,
β) Διοίκησης, με έδρα την Καλαμάτα,
γ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Τρίπολη,
δ) Μηχανικών, με έδρα την Πάτρα.
2. Η ακαδημαϊκή λειτουργία τους αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
3. Σε κάθε Σχολή συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξή της, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
4. Η Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Ίδρυση Τμημάτων
1. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύονται τα εξής Τμήματα:
α) Γεωπονίας, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων,
β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας και  Τροφίμων,
γ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Διοίκησης,
δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Διοίκησης,
ε) Λογοθεραπείας, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
στ) Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
ζ) Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, με έδρα το Ναύπλιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
η) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας,
θ) Ψηφιακών Συστημάτων, με έδρα την Σπάρτη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας,
ι) Φυσικοθεραπείας, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
ια) Δημόσιας Υγείας, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
ιβ) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,
ιγ) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,
ιδ) Πολιτικών Μηχανικών με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,
ιε) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών,
ιστ) Κοινωνικής Εργασίας, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

2. Στα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) Το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντάσσεται στη Σχολή  Επιστημών Υγείας,
β) το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και εντάσσεται στη Σχολή  Μηχανικών…»

Θ. Δαβάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί
την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Λακωνία»
«Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του κ. Γαβρόγλου προϊδέαζε για αυτά που θα ακολουθήσουν… Η άρνησή του να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους της Λακωνίας ήταν η πρόφαση για αυτό που ετοίμαζε.

Το σχέδιο νόμου, έτσι όπως αναπαράγεται στον ηλεκτρονικό τύπο αλλά δεν έχει “εμφανιστεί” ακόμη στη Βουλή, καρατομεί την υπόθεση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς νομίζει ότι με αυτό το κατασκεύασμα θα ακυρώσει τις προσπάθειες και τον αγώνα του λακωνικού λαού των τελευταίων δεκαετιών για την καθιέρωση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Λακωνία.

Καλώ τον υπουργό να μην το καταθέσει με αυτή τη μορφή. Τα υπόλοιπα στη Βουλή…»

Αδ. Τζανετέα σε Γαβρόγλου:
«Να καταργηθεί η αδικία,
και να αποτραπεί το πλήγμα»
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η κοινωνία της Λακωνίας και το σύνολο των Λακωνικών Φορέων βιώνουν την ύποπτη ασάφεια, την προκλητική απαξίωση και αναπόφευκτα την κρίσιμη σύγχυση γύρω από τη προοπτική λειτουργίας και αναβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην πόλη της Σπάρτης.

Με έμφαση στη Νοσηλευτική Σχολή, όπου σημειώνεται κατάληψη και διαμαρτυρία από τους φοιτητές, καταγράφονται γεγονότα και διαμορφώνονται δυσάρεστες συνθήκες.

Σας θυμίζω ότι μετά την σύσκεψη των φορέων της Λακωνίας για το συγκεκριμένο πρόβλημα κι ενώ έχουν παρέλθει τρείς μήνες επίμονης προσπάθειάς μας, μέχρι σήμερα δεν έχει σταθεί δυνατόν να αποδεχθείτε το αίτημά μας για συνάντηση εργασίας προκειμένου να τεκμηριώσουμε το αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Λακωνίας και της Σπάρτης όχι μόνο για την διατήρηση των Σχολών αλλά και για την αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών.

Κύριε υπουργέ,
Πρέπει να γνωρίζετε ότι, η απαξίωση από την πλευρά σας, των θεσμών της Λακωνίας, του ρόλου που μας έχει αναθέσει ο λάκωνας πολίτης όσο και των επιτακτικών αιτημάτων μας καθιστά πλέον την θέση μας, απολύτως αδιαπραγμάτευτη.

Σας εκφράζω την έντονη δυσαρέσκεια των Λακώνων και καλώ τους βουλευτές του Νομού και ιδιαίτερα το Κυβερνητικό υπουργό, να αναλάβουν πρωτοβουλία, τόσο στα πλαίσια των κομμάτων τους όσο και στα πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού έργου, έτσι ώστε να καταργηθεί η αδικία, να καταστραφεί η ανισότητα και να αποτραπεί το πλήγμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Λακωνίας.

Κύριε υπουργέ,
σας απευθύνω ύστατο αίτημα να δεχθείτε, επιτέλους και άμεσα, την αντιπροσωπεία των Λακώνων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην υπονόμευση και στην απορρύθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Σπάρτης».

Ευ. Βαλιώτης: «Επιεικώς απαράδεκτες ενέργειες…»
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω του ιστότοπου esos.gr (εξειδικευμένος ιστότοπος  σε θέματα νομοθεσίας για την παιδεία), την ολική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  και αφορά στις “συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ”.

Αυτό το Σχέδιο Νόμου έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που επανειλημμένα είχαμε εκφράσει από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της “Επιτροπής Γαβρόγλου” για τη μεθοδευμένη “απογύμνωση” της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο αποσπασματικό, που αναδιαμορφώνει άναρχα το πανεπιστημιακό τοπίο, δε συνιστά προϊόν διαβούλευσης ούτε λαμβάνει υπόψη του εκθέσεις αξιολόγησης και βιωσιμότητας.

Η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη και η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, απόρροια της κατάργησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, συνιστούν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξαγγελίας, μιας προειλημμένης απόφασης.

Οι εύσχημες προφάσεις που προβάλλονται όλο αυτό το διάστημα περί ανεπάρκειας και έλλειψης υποδομών και η μετατόπιση του συνολικού βάρους ευθυνών προς τους θεσμικούς φορείς, συνθέτουν το σκηνικό της επικείμενης αποψίλωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας Σπάρτης.

Περιμέναμε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, με την ολοκλήρωση του έργου  της Ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί και πριν τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου, να μας  είχε ενημερώσει, όπως ανέφερε στην αρ. 150/08.01.2019  επιστολή του: “Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής ,θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων  ώστε να εκφράσετε τις απόψεις σας”.

Παρ’ όλα αυτά:
ΔΕΝ  είχαμε καμιά ενημέρωση
ΔΕΝ  κατέστη εφικτό  να κλείσουμε ραντεβού με τον κ. Υπουργό, παρόλο που το έχουμε επιδιώξει αρκετές φορές
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ  μέσω διαρροών

Εξ’ αιτίας όλων των ανωτέρω:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ  τη στάση αυτή του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και  τον καλούμε  για μια ακόμα φορά  να μας κλείσει  το ραντεβού που από τις αρχές  Δεκέμβρη  2018  έχει ζητηθεί από τους φορείς της Λακωνίας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ τις ενέργειες αυτές, επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ
ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ στην ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που  έχει εκφραστεί  στο από 19 Δεκεμβρίου 2018  ψήφισμά του:

Ήτοι:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης:
- Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του  στην πρόταση της  Επιστημονικής  Επιτροπής Γαβρόγλου με αντικείμενο τον επανασχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, που λειτουργούν στη Σπάρτη. Πρόταση, που έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς ακαδημαϊκό  στόχο και αναστάτωσε  την τοπική κοινωνία.
- Ανυποχώρητα εμμένει και παραμένει σταθερό  στην ομόφωνη θέση του   η οποία διατυπώθηκε  στη σύσκεψη  των θεσμικών φορέων- ενεργών  πολιτών,  που πραγματοποιήθηκε  στις 30 Νοεμβρίου  2018 στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία  της κας Αντιπεριφερειάρχη, να μην μετακινηθεί  δηλαδή κανένα  από τα ανωτέρω πανεπιστημιακά  τμήματα,  που λειτουργούν  στην πόλη της Σπάρτης, όπως προβλέπει η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής.
- Η Σπάρτη, προκειμένου να στηρίξει το Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου  και τις συγκεκριμένες σχολές, έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους και έχει δημιουργήσει υποδομές πρότυπα, που εκτός των συγκεκριμένων τμημάτων, που λειτουργούν, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και άλλες σχολές, που χρειάζονται  για την ανάπτυξη  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- Καλεί τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες  και μονομερείς ενέργειες και να καθοριστεί  άμεσα το ραντεβού, που έχει ζητηθεί  από τους φορείς  της Λακωνίας.
- Η ηγεσία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να αφουγκραστεί  την αγωνία  και τη θέληση  της Τοπικής Κοινωνίας  και να εξασφαλίσει  την απρόσκοπτη λειτουργία  των Πανεπιστημιακών Τμημάτων  στην πόλη μας αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσουν   άμεσα οι οποιεσδήποτε συζητήσεις  για αποσπασματικές  μεταβολές,  που χωρίς στρατηγική και κατεύθυνση υποβαθμίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση  στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τώρα  που η χώρα και η ελληνική κοινωνία  περνά τη μεγαλύτερη  δοκιμασία, η διέξοδος από την κρίση, θα έλθει μέσα από την Παιδεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Καλούμε  έστω και την ύστατη στιγμή, τον κ. Γαβρόγλου να μας ακούσει και μην κατατεθεί στη μορφή που έχει διαρρεύσει, το Νομοσχέδιο».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti