Δόθηκε παράταση και επίσημα για το Κτηματολόγιο στη Λακωνία

Έως 7 Οκτωβρίου μόνο για κατοίκους του εξωτερικού

Δευτέρα, 20 Μάιος 2019 17:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δόθηκε παράταση και επίσημα για το Κτηματολόγιο στη Λακωνία

Παράταση για δηλώσεις κτηματογράφησης σε περιοχές της Λακωνίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με απόφαση που έλαβε στις 15/5/2019 το Διοικητικό Συμβούλιο του «Κτηματολογίου» παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης κτηματογράφησης για περιοχές της Λακωνίας, μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Για τους κατοίκους εσωτερικού, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης κτηματογράφησης είναι επίσημα -μέχρι στιγμής- η Παρασκευή 24 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με νομικές πηγές που ενημέρωσαν τον «Λακωνικό Τύπο», ωστόσο, ενδέχεται να δοθεί και νέα παράταση για τους διαμένοντες στη Ελλάδα έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπει ο Νόμος. Παρ’ όλα αυτά, αν και εφόσον ληφθεί απόφαση για νέα διορία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επέρχονται οι κατά τον Νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις και τα ανάλογα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο «Κτηματολόγιο», το υπουργείο Περιβάλλοντος δεχόταν πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου, ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Ειδικότερα, όπως διαπιστώνεται από τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,60% ηλεκτρονικά. Όσον αφορά τη Λακωνία, έχουν συγκεντρωθεί 49.322 δικαιώματα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής είναι μόλις 8,77%. Εξ’ αυτών 10.162 δικαιώματα έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά  (20,60%).

Οι περιοχές της Λακωνίας
που πρέπει να δηλωθούν
Ειδικότερα, για δήλωση στην παρούσα φάση της κτηματογράφησης καλούνται όσοι έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο στα κτηματολογικά βιβλία δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται στους Καλλικρατικούς δήμους της Λακωνίας:

A) ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Β)  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Γ) Από τον Δήμο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΙΓΙΩΝ, ΑΛΙΚΩΝ, ΑΝΩ ΜΠΟΥΛΑΡΙΩΝ, ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ, ΒΑΘΕΙΑΣ, ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΟΣ, ΔΙΡΟΥ, ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ, ΔΡΥΜΟΥ, ΕΞΩ ΝΥΜΦΙΟΥ, ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΑΡΒΕΛΑ, ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΚΟΙΤΑΣ, ΚΟΚΚΑΛΑΣ, ΚΟΝΑΚΙΩΝ, ΚΟΤΡΩΝΑ, ΚΟΥΝΟΥ, ΚΡΗΝΗΣ, ΛΑΓΙΑΣ, ΛΥΓΕΡΕΑ, ΜΑΡΑΘΕΑΣ, ΜΕΛΙΤΙΝΗΣ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΙΤΥΛΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΒΡΥΣΗΣ, ΠΕΤΡΙΝΑΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, ΠΥΡΡΙΧΟΥ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΣΚΑΜΝΑΚΙΟΥ, ΣΚΟΥΤΑΡΙΟΥ, ΤΣΙΚΚΑΛΙΩΝ, ΧΩΣΙΑΡΙΟΥ

Δ) Από τον Δήμο ΕΥΡΩΤΑ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΡΑΚΟΣ, ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΠΙΔΕΑΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΙΟΥ, ΓΕΡΑΚΙΟΥ, ΓΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ, ΔΑΦΝΙΟΥ, ΕΛΟΥΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΡΙΤΣΗΣ, ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ, ΚΡΟΚΕΩΝ, ΝΙΑΤΩΝ  

Ε) Από τον Δήμο ΣΠΑΡΤΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ, ΑΓΡΙΑΝΩΝ, ΑΛΕΥΡΟΥΣ, ΑΜΥΚΛΩΝ, ΑΝΑΒΡΥΤΗΣ, ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΑΡΝΗΣ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΣ, ΒΑΡΒΙΤΣΗΣ, ΒΑΣΑΡΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΒΟΡΔΟΝΙΑΣ, ΒΟΥΤΙΑΝΩΝ, ΒΡΕΣΘΕΝΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΙΟΥ, ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ, ΓΟΡΑΝΩΝ, ΔΑΦΝΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΟΧΑΣ, ΚΑΡΥΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΑ, ΚΟΝΙΔΙΤΣΗΣ, ΛΕΥΚΟΧΩΜΑΤΟΣ, ΛΟΓΓΑΣΤΡΑΣ, ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΥ, ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΝΑΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ, ΠΛΑΤΑΝΑΣ, ΠΟΛΟΒΙΤΣΗΣ, ΠΟΤΑΜΙΑΣ, ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ, ΣΚΟΥΡΑΣ, ΣΟΥΣΤΙΑΝΩΝ, ΣΠΑΡΤΙΑΣ, ΤΡΑΠΕΖΑΝΤΗΣ, ΤΡΥΠΗΣ, ΧΡΥΣΑΦΩΝ.

Η δήλωση υποβάλλεται στα αρμόδια γραφεία κτηματογράφησης, ενώ μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του φορέα.

Γα τις παραπάνω περιοχές των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Σπάρτης, οι διευθύνσεις των αρμοδίων γραφείων κτηματογράφησης είναι οι ακόλουθες:  

Σπάρτη: Όθωνος Αμαλίας 107, ΤΚ 23100
Αθήνα: Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, ΤΚ 11146, Γαλάτσι

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών