Οι Σπαρτιάτες ψηφίζουν υπέρ της Σπάρτης

Ο πολιτικός πολιτισμός θα νικήσει

Σάββατο, 25 Μάιος 2019 07:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι Σπαρτιάτες ψηφίζουν υπέρ της Σπάρτης

Λίγες ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες των Αυτοδιοικητικών εκλογών που θα επισφραγίσουν το μέλλον του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι υποψήφιοι για τη δημαρχία του Δήμου Σπάρτης παρουσίασαν τα προεκλογικά προγράμματά τους, εξέθεσαν τις θέσεις και προτάσεις τους, συναναστράφηκαν με τους πολίτες και πλέον τίθενται στην κρίση του αδιάψευστου κριτή: Του ψηφοφόρου. Εκείνου που, χωρίς παρωπίδες, χωρίς φόβο, χωρίς εμμονή σε πρόσωπα και ατομικά οφέλη, αλλά με ψυχραιμία, λογική και αίσθημα περί κοινού συμφέροντος που θα αποφέρει κέρδος για την πλειοψηφία, καλείται να αποφασίσει εάν μπορεί και επιθυμεί να κάνει την υπέρβαση και να δοκιμάσει μια διαφορετική «συνταγή». Μια «συνταγή» που θα περιέχει τοπικά ποιοτικά «υλικά», αλλά θα εφαρμόσει διαφορετική τεχνική ως προς τη σύνθεσή τους.

Προηγούμενες διοικήσεις δοκιμάστηκαν, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση για τη Σπάρτη και τον Δήμο των τελευταίων δέκα, τουλάχιστον, ετών.

Ο τομέας της καθημερινότητας χρειάζεται μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση, η οποία θα εστιάσει στα απλά προβλήματα, στηριζόμενη σε μια πολιτική που θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις με τους πολίτες. Η διοίκηση πρέπει να δίνει βήμα και να αφουγκράζεται τις ανάγκες και οι λύσεις να λαμβάνονται μετά από διάλογο και διαβούλευση.

Ο τομέας του Πολιτισμού, η «βαριά βιομηχανία» του τόπου, δεν αποτελεί μια κοινοτοπία στις καθημερινές αναφορές. Η τύχη του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης, η αξιοποίηση και αναμόρφωση της καστροπολιτείας του Μυστρά και η ανάδειξη σημαντικών  μνημείων σε διάφορες περιοχές του Δ. Σπάρτης πρέπει να ανατεθεί σε ανθρώπους με γνώσεις, εμπειρία στη διοίκηση και διασυνδέσεις ανά τον κόσμο.

Ο συναφής και άμεσα αλληλοεξαρτώμενος τομέας του Τουρισμού χρειάζεται «σπίθα»,  οργανωτικά προσόντα και εντατικές επαφές με επαγγελματίες του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Οι ευαίσθητοι τομείς της Παιδείας και του Αθλητισμού απαιτούν προσεκτική και εξεζητημένη διαχείριση, καθώς αφορούν τη νεολαία, κυρίως, του τόπου.

Η Σπάρτη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το εκλογικό αποτέλεσμα θα την οδηγήσει στην δεκαετία του 2020, που προοιωνίζει για μεταβαλλόμενο σκηνικό σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Η Σπάρτη θα πρέπει να επιλέξει αν θα πορευθεί με «καραβοκύρη» που έχει δοκιμαστεί σε «φορτούνες» στις μεγάλες «θάλασσες» και έχει ανταπεξέλθει με το παραπάνω ή θα αναθέσει την καθοδήγηση σε «καπετάνιο» που στο παρελθόν δεν τα κατάφερε και «παροπλίστηκε» με απόφαση των πολλών. Σε αυτές τις εκλογές, η Σπάρτη δεν έχει ανάγκη από «ξαναζεσταμένο φαγητό», δεν έχει περιθώριο να επαναφέρει από το χρονοντούλαπο, «μεταχειρισμένες» λύσεις, που είχαν άδοξη κατάληξη. Είναι η μοναδική ευκαιρία της να ανοίξει τα «πανιά» της για το μεγάλο ταξίδι, είναι καιρός για τις μέρες του φωτός, είναι η στιγμή που πρέπει να «αναγεννηθεί» και να εκμεταλλευθεί επιτέλους το βάρος του ιστορικού της ονόματος. Διοικούμενη από ανθρώπους με κύρος, καταξίωση και διάθεση και προσωπικότητες που μπορούν να φέρουν καινοτόμες λύσεις και αποτελέσματα, οι οποίες δεν χωρούν στη σφαίρα της τοπικής πραγματικότητας.

Για όλα τα παραπάνω, ξέρεις ότι την Κυριακή έχεις τη δημοκρατική δύναμη και το ισχυρό κίνητρο να ψηφίσεις όχι υπέρ της… πάρτης σου, αλλά υπέρ της… Σπάρτης σου και για κανέναν άλλον…

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti