«Ταξίδεψαν», «δραπέτευσαν», «μεταφέρθηκαν» σε μαγικούς τόπους (ΦΩΤΟ)

Έστειλε το μήνυμα ο «Δίαυλος»

Σάββατο, 15 Ιούνιος 2019 09:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ταξίδεψαν», «δραπέτευσαν», «μεταφέρθηκαν» σε μαγικούς τόπους (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας «Δίαυλος» πραγματοποίησε ένα τριήμερο αφήγησης παραμυθιών από τον δρ. Στέλιο Πελασγό, συνοδευόμενο από τη  μουσική του εξαίρετου  μουσικού Γιάννη Ισμιρνιόγλου, σε τρεις μαγευτικές τοποθεσίες του Δ. Μονεμβασίας, γεμάτες ιστορίες, νεράιδες και ξωτικά. Οι τρεις παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7/6 στην πλατεία Ελκομένου Χριστού στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το Σάββατο 8/6 στο Σπήλαιο της Καστανιάς στη Νεάπολη και την Κυριακή 9/6 στο φαράγγι του Λάρνακα στους Μολάους.

Μέσα από τα λαϊκά παραμύθια που αφηγήθηκε ο δρ. Πελασγός, οι συμμετέχοντες «ταξίδεψαν» στον χρόνο, «δραπέτευσαν» από την πραγματικότητα, «μεταφέρθηκαν» σε τόπους μαγικούς. Τα παιδιά συμμετείχαν ενθουσιασμένα, μαθαίνοντας να ζωντανεύουν εικόνες και να δουλεύουν την φαντασία τους. Οι μεγάλοι θυμήθηκαν πόσο ακουμπούσε στην ψυχή και τους έκανε να νιώθουν όμορφα το άκουσμα ενός παραμυθιού, όταν ήταν παιδιά ή σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής. «Όταν πριν κοιμηθούμε τα βράδια το παραμύθι μας παρηγορούσε και μας ταξίδευε σε όμορφα και μαγικά όνειρα, παίρνοντας μαζί τους το βάρος της ψυχής μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Κέντρου «Δίαυλος» και προσθέτουν:

«Το παραμύθι είναι κάτι πολύ παράξενο. Μοιάζει ταπεινό κι ανώδυνο, αδέξιο, αφελές, άτεχνο, όμως είναι  έργο τέχνης και μάλιστα στην πιο πολύτιμη μορφή της, γιατί δημιουργός του δεν είναι ένας μόνον άνθρωπος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου έργου τέχνης: καταπλήσσει το χρόνο και περιέχει το ΟΛΟ. Τίποτα δεν έχει καταπλήξει το χρόνο περισσότερο από ένα παραμύθι, αφού γεννήθηκε προ γραφής, σε καιρούς απόλυτης προφορικότητας κι έφτασε ως εμάς με το πιο ευάλωτο μέσο που υπάρχει –την ανθρώπινη φωνή. Και περιέχει το όλο -την αλήθεια- μιαν αλήθεια οικουμενική και διαχρονική που δεν έχει να κάνει με τη χειροπιαστή πραγματικότητα, αλλά με την ίδια την ανθρώπινη ψυχή».

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου «Δίαυλος» αποδίδουν  θερμές ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές: την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τον Δήμο Μονεμβασίας καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας, «για την βοήθεια και αγαστή συνεργασία, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή  πραγματοποίηση της  προαναφερθείσας  εκδήλωσης», όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του «Διαύλου».

Τέλος, απευθύνουν ευχαριστίες και στους χορηγούς επικοινωνίας «που επικοινώνησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση στο κοινό, ώστε να ενημερωθεί και να συμμετέχει». 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα