Συστάσεις για την ομαλή συνύπαρξη θαλάσσιας χελώνας-ανθρώπου

Μετά από περιστατικά επιθέσεων στη Μάνη

Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2019 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συστάσεις για την ομαλή συνύπαρξη θαλάσσιας χελώνας-ανθρώπου

Με αφορμή αναφορές λουομένων για περιστατικά επιθέσεων από θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή του Λιμενίου Δήμου Αν. Μάνης, το Λιμεναρχείο Γυθείου και ο «ΑΡΧΕΛΩΝ»  (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) ενημερώνουν τους πολίτες, ότι η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει τόσο την υγεία τους, όσο και την συμπεριφορά τους και αποτελεί όχληση για τα προστατευόμενα ζώα.  Με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, γεγονός το οποίο τις οδηγεί στο να εξοικειώνονται  και να πλησιάζουν τους ανθρώπους, με σκοπό την αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αντίστοιχη συμπεριφορά που έχουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τους τροφοληψίας στη φύση.

Οι συμβουλές
Προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών συνιστώνται τα ακόλουθα:
α. Τα άγρια ζώα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατοικίδια.
β. Η θάλασσα είναι το φυσικό περιβάλλον των θαλασσίων χελωνών και διατρέφονται με όλα τα απαραίτητα συστατικά.        
γ. Η παροχή φαγητού στα άγρια ζώα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στη      φυσιολογική τους συμπεριφορά, καθώς και στην ασφάλεια των ανθρώπων.
δ. Εκτός από το τάϊσμα αυτών των ζώων δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουμε  οποιαδήποτε είδους επαφή, για παράδειγμα να τα ακουμπάμε ή να τα χαϊδεύουμε.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνουν το Λιμεναρχείο Γυθείου (27330 22262) ή τον «ΑΡΧΕΛΩΝ»-Σύλλογο Προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα (210 8944444 και 6941 511511).


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα