Η Ελαφόνησος τα επόμενα χρόνια μετά τη φωτιά (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο με τίτλο «Elafonisos 2025… After the fire»

Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2019 13:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ελαφόνησος τα επόμενα χρόνια μετά τη φωτιά (ΦΩΤΟ)

Στο 1ο Συμπόσιο με θέμα «Elafonisos 2025… After the fire», που διοργάνωσε το Σωματείο «Σύλλογος για την Οικολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ελαφονήσου», παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ). Στην συνάντηση εργασίας που προηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου 14/9 στην Ελαφόνησο συμμετείχε η δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου, ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δρ. Γρηγόριος Νικ. Βάρρας, ξενοδόχοι και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκε ζωντανή τηλεφωνική σύνδεση από το νησί της Πάρου με την κ. Ζάνα Κοντομανώλη, ως εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας “Clean Blue Paros”.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο συντονιστής του ΦΔ ΠΜΜΜ κ. Αργύριος Μπόγλης, «σύστησε» στους συμμετέχοντες τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, οι περιοχές αρμοδιότητας του οποίου διευρύνθηκαν σημαντικά, περιλαμβάνοντας πλέον εκτός από την υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του περιοχή ευθύνης και 14 περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος (κωδικός: GR 2540002). Επίσης, παρουσιάστηκαν οι «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας» που έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή της Ελαφονήσου στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ, ΜΟΥΣΤΟΥ, ΜΑΙΝΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ» και που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020). Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για την «1η Αποτίμηση Οικολογικής Καταστροφής από την Πυρκαγιά της 10-11 Αυγούστου 2019 στην Ελαφόνησο», όπως ανακοινώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης λίγες μέρες μετά το περιστατικό, στις 13/8.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας, ο συντονιστής του ΦΔ παρουσίασε επιγραμματικά τις δράσεις του ΦΔ ΠΜΜΜ που έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και αφορούν στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος (κωδικός: GR 2540002). Έδωσε παράλληλα πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, το οποίο διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση σε ικανοποιητικό βαθμό των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων, ενώ στη συνέχεια απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις του κοινού της εκδήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες της συνάντησης, εκπρόσωποι της Τ.Α., μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ξενοδόχοι, εστιάτορες, αλιείς κλπ. ενημερώθηκαν για τις προγραμματισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης, που στοχεύουν κυρίως, στη βελτίωση του βαθμού διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ & 2009/147/ΕΚ), των οποίων ο σημερινός βαθμός κρίνεται μη ικανοποιητικός ή χρήζουν επαναλαμβανόμενης διαχείρισης, και σε δράσεις διαχείρισης και προστασίας ειδών και τύπων οικοτόπων εθνικού ενδιαφέροντος που αποδεδειγμένα χρήζουν προστασίας.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα