Ένοχοι για τη χασισοφυτεία «μαμούθ» στον Αγερανό Αν. Μάνης

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκαν ένας Έλληνας κι ένας αλλοδαπός

Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2019 07:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένοχοι για τη χασισοφυτεία «μαμούθ» στον Αγερανό Αν. Μάνης

Σε ποινή φυλάκισης 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, ένας Έλληνας, πρόεδρος τοπικής κοινότητας της Αν. Μάνης, κι ένας αλλοδαπός, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη χασισοφυτεία των συνολικά 954 δενδρυλλίων κάνναβης και των 88 κιλών χασίς που είχε εντοπίσει η Αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2015 στην περιοχή Αγερανός Αν. Μάνης. Για απλή συνέργεια κρίθηκε ένοχος ένας δεύτερος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ενώ αθωώθηκε -λόγω αμφιβολιών- η σύζυγός του, επίσης αλβανικής υπηκοότητας.

Δείτε σχετικά θέματα:

Χασισοφυτεία “μαμούθ” εντοπίστηκε στον Αγερανό Αν. Μάνης

Νέες συλλήψεις για χασισοφυτεία στον Αγερανό Αν. Μάνης

Η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης ξεκίνησε την Τρίτη 17/9 και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 18/9, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Βίκυς Βετουλάκη στην εφημερίδα «Θάρρος». Αναλυτικά:

Ο εντοπισμός
Οι αστυνομικοί έφτασαν τυχαία στη φυτεία, όταν έγινε καταγγελία για ρευματοκλοπή. Ακολουθώντας το παράνομο καλώδιο, έπειτα από 2 χλμ. βρέθηκαν στη φυτεία, η οποία ήταν οργανωμένη με κάθε λεπτομέρεια και μέτρο ασφάλειας. Μάλιστα, δέχτηκαν και πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα που διέφυγαν. Η χασισοφυτεία των περίπου 1.000 δενδρυλλίων και των 88 κιλών χασίς που βρέθηκαν εντός έκανε τους αστυνομικούς να μείνουν με ανοικτό το στόμα από την οργάνωση που υπήρχε για τη διαμονή σε αυτή των καλλιεργητών. Οι τελευταίοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν ακόμα κι ένα πρόχειρο γυμναστήριο με βαράκια!

Πυροβολισμοί
Όπως εξήγησε ο αστυνομικός που κατέθεσε πρώτος, όλα ξεκίνησαν όταν το Σεπτέμβριο του 2015 τους έγινε καταγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού στην περιοχή ότι κάποιος κλέβει ρεύμα από το ακίνητό του. Πηγαίνοντας εκεί, διαπίστωσαν ότι ένα καλώδιο έφευγε από το σπίτι και το ακολούθησαν. Έπειτα από διαδρομή περίπου 2 χλμ. είδαν το καλώδιο να καταλήγει σε αντλία νερού και να ακολουθεί μεγάλη φυτεία που ήταν σκαμμένη στο χώμα, περιφραγμένη με ξερολιθιές και δε φαινόταν από πουθενά.

Κάλεσαν ενισχύσεις, καθώς ήταν μόνο με ένα συνάδελφό του, και περιμένοντας κρυμμένοι άκουσαν ομιλίες σε ξένη γλώσσα. Πλησιάζοντας είδαν πίσω από ένα δέντρο έναν άντρα, ο οποίος τράπηκε σε φυγή, και άρχισαν να τον καταδιώκουν. Τότε ακούσθηκαν δύο πυροβολισμοί από άλλο σημείο προς το μέρος τους και οι αστυνομικοί έπεσαν για να καλυφθούν, με συνέπεια οι δράστες να διαφύγουν.

Όταν ήρθαν οι ενισχύσεις, βρήκαν τη φυτεία να είναι ανεπτυγμένη σε τέσσερα δύσβατα σημεία του βουνού και συνολικά να έχουν καλλιεργηθεί και να βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης 904 δέντρα.

Διάσπαρτες στη φυτεία βρήκαν κατασκευές που χρησίμευαν για τη μόνιμη διαμονή των καλλιεργητών. Υπήρχε χώρος ξήρανσης των φυτών, όπου βρέθηκαν 88 κιλά χασίς και 50 δενδρύλλια κομμένα, παρατηρητήριο, αλλού υπήρχαν ρούχα και κλινοσκεπάσματα, σε άλλο σημείο κουζίνα εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, αλλού χώρος με προσωπικά είδη (ξυριστικά, κ.λπ.) και σε άλλο σημείο χώρος με… βαράκια για τη γυμναστική τους. Επίσης, βρήκαν πολλές αντλίες για πότισμα, ενώ έκλεβαν το νερό με παράνομες συνδέσεις από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Μάλιστα, ο έτερος αστυνομικός μάρτυρας, αλλά και υπάλληλος της ΔΕΥΑ, κατέθεσαν ότι εκείνο το καλοκαίρι κάθε βράδυ οι κάτοικοι έμεναν χωρίς νερό και δεν ήξεραν την αιτία.
 
Δεξαμενή με ελικόπτερο…
Όπως εξήγησαν οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, το ζευγάρι των αλλοδαπών που κατηγορείται μένει στην ευρύτερη περιοχή. Στο δε ξηραντήριο της φυτείας βρήκαν μια σακούλα με πατάτες, η οποία είχε αγορασθεί από σούπερ μάρκετ της περιοχής και από το bar code της απόδειξης από την πληρωμή με κάρτα διαπίστωσαν ότι η αγορά είχε γίνει από τη γυναίκα.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας, ο οποίος είχε συνεννοηθεί με κάτοικο της περιοχής και έπαιρνε νερό με λάστιχο για τα ζώα του, οι αστυνομικοί σημείωσαν ότι από την ίδια σύνδεση «έφευγε» και λάστιχο που έφτανε στη φυτεία. Επίσης σε αυτή βρέθηκε βαρέλι με κοπριά από ζώα, ενώ τα μοναδικά που υπήρχαν στην περιοχή ήταν του προέδρου. Μάλιστα, τόσο το ζευγάρι όσο και ο πρόεδρος συνελήφθησαν αρκετούς μήνες μετά την ανακάλυψη της φυτείας (σσ τον Απρίλιο του 2016).

Από τον τρίτο αλλοδαπό κατηγορούμενο εντοπίσθηκε αποτύπωμα σε μπουκάλι από νερό στο ξηραντήριο.

Επίσης, σημειώθηκε ότι σε διάφορα αντικείμενα βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA ατόμων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του αστυνομικού ότι σε δύσβατο και απρόσιτο σημείο οι καλλιεργητές είχαν εγκαταστήσει δεξαμενή για νερό, στην οποία θα μπορούσαν να πάνε μόνο με εναέριο μέσο, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση ούτε με τα πόδια. Κάνοντας εκτίμηση μίλησε για υποδομές στη φυτεία που μπορεί να είχαν κοστίσει και 20.000 ευρώ.
 
Απολογίες
Κατά τις απολογίες τους, το ζευγάρι των αλλοδαπών αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη φυτεία, ενώ για τη σακούλα με τις πατάτες από το σούπερ μάρκετ, η δικαιολογία του συζύγου, ότι μπορεί να την ξέχασε σε κοντινή από τη φυτεία οικοδομή όπου δούλευε, δε φαίνεται να έπεισε το δικαστήριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλές φορές έπαιρνε από το σπίτι σακούλες με φαγητό ή ρούχα μαζί του στη δουλειά.

Σε ερωτήσεις της Έδρας ότι φαίνεται πως εκείνη την περίοδο αγόραζαν από το σούπερ  μάρκετ πολλά πράγματα σε σχέση με το μέγεθος της οικογένειάς τους, απάντησαν ότι δέχονταν πολλές επισκέψεις συγγενών τους.

Ο κατηγορούμενος πρόεδρος της κοινότητας είπε, ότι, από συντοπίτη του είχε τραβήξει λάστιχο, στο οποίο είχε βάλει και μετρητή για να πληρώνει το νερό που έπαιρνε, προκειμένου να γεμίζει τις δεξαμενές και να πίνουν τα ζώα του. Αρνήθηκε ότι είχε αντιληφθεί ή ότι είχε σχέση με την παράνομη σύνδεση από την οποία ποτιζόταν η φυτεία.

Τέλος, ο τέταρτος κατηγορούμενος ανέφερε πως ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική. Σημείωσε πως, επειδή εκείνη την εποχή δε δούλευε καθημερινά, ομοεθνής του τού είπε πως έχει δουλειά στη Μάνη και τον έφερε στην περιοχή. Ισχυρίσθηκε ότι τον πήγε στη φυτεία κι όταν είδε για το τι είδους δουλειά τον ήθελε, έφυγε. Δεν κάθισε, όπως είπε, πάνω από μισή ώρα.

Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση σε ερώτηση της Έδρας ότι εκκρεμεί σε βάρος του κι άλλη δικογραφία για αποτύπωμά του που έχει βρεθεί σε χασισοφυτεία σε άλλη περιοχή της χώρας.

Ένοχοι
Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των τριών αντρών και την απαλλαγή από τις κατηγορίες της γυναίκας λόγω αμφιβολιών.

Το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του άντρα αλλοδαπού για απλή συνέργεια και την απαλλαγή της γυναίκας του, όπως πρότεινε η Εισαγγελέας. Επίσης, αποφάσισε την ενοχή του πρόεδρου της κοινότητας και του αλλοδαπού από τη Χαλκιδική, όπως κατηγορούνται για τη χασισοφυτεία.

Η πρόταση της Εισαγγελέως για τις ποινές ήταν για τον πρώτο αλλοδαπό κάθειρξη 10 χρόνων και το δικαστήριο, αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, του επέβαλε τελική ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Για τον πρόεδρο της κοινότητας και τον άλλο αλλοδαπό, η Εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο επέβαλε, τελικά, στον καθένα κάθειρξη 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ, απέρριψε την αναγνώριση κάθε ελαφρυντικού, ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι οδηγήθηκαν στη φυλακή.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα