Ν. Κρητικός για την Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 13:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ν. Κρητικός για την Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11) εξέδωσε ο  βουλευτής Νεοκλής Κρητικός. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Η 20ή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε την 20ή Νοεμβρίου του 1989 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992. Τα 54 άρθρα της Σύμβασης καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών στους τομείς της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής.

Το θέμα είναι κατά πόσο τηρούνται αυτά τα δικαιώματα και γιατί όλα τα παιδιά του κόσμου δεν μπορούν να τα απολαμβάνουν.

Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπόλεμες καταστάσεις, ανάπτυξη φονταμενταλισμού, φτώχεια, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Αν κι έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα διεθνώς, αν και το παιδί έχει βρεθεί στο επίκεντρο κοινωνιολογικών μελετών, αν κι έχουν ιδρυθεί τόσοι οργανισμοί, η πραγματικότητα για αμέτρητα παιδιά σε όλον τον κόσμο είναι αμείλικτα τραγική. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης και δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Τα δικαιώματα των παιδιών για καλές συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, παραβιάζονται καθημερινά.

Πολλοί δείχνουν την ευαισθησία τους χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά-εργάτες, τα παιδιά των φαναριών, τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, τα κακοποιημένα παιδιά, τα παιδιά θύματα των πολέμων, αλλά μέχρις εκεί. Δεν συμβάλουν έμπρακτα στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Η 20ή Νοεμβρίου ας μην είναι μόνο ημέρα γιορτής αλλά και ημέρα κριτικής και αυτοκριτικής για το τι προσφέρουμε στα παιδιά, τα δικά μας και του κόσμου ολάκερου. Οι συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις αυτής της ημέρας, ας είναι έναυσμα για προβληματισμό αλλά και για έμπρακτη απόδειξη ότι νοιαζόμαστε το παιδί.

Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο στις “παγκόσμιες ημέρες” αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, ο καθένας όπως ξέρει και μπορεί,  στη στήριξη των παιδιών. Ας βοηθήσουμε όλοι στην οικοδόμηση ενός κόσμου, όπου κάθε παιδί θα νιώθει ασφάλεια και θα έχει πρόσβαση στη μόρφωση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο παιχνίδι, στη χαρά, στην ευημερία.

Ας αγωνιστούμε όλοι μας στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που θα δίνει προτεραιότητα στα παιδιά, σεβόμενη τις ανάγκες τους.

Ν’ αποτελέσει καθημερινό μας στοίχημα, καθημερινός αγώνας, που θα δοκιμάζει το μέτρο της ανθρωπιάς μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti