Τίμησαν τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του 1919

Τρίτη, 26 Μάιος 2020 13:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τίμησαν τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24/5 στην πόλη της Σπάρτης, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξαρχόντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, παρουσία των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Τη συγκινητική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο κ. Θεοφάνης Λάζαρης, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα και η αναφώνηση του Εθνικού Ύμνου από το σύνολο των παρευρισκομένων.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές Λακωνίας Θ. Δαβάκης, Ν. Κρητικός και Στ. Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας, καθώς και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα γεγονότα
που σημάδεψαν την ιστορία
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σε ένα σύνολο 750.000 περίπου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα