«Αγωνιστική Συνεργασία»: «Η απόφαση του ΣτΕ σώζει τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου»

14 εξ’ αυτών στη Σπάρτη

Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2020 12:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αγωνιστική Συνεργασία»: «Η απόφαση του ΣτΕ σώζει τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου»

Η απόφαση (26/5/2020) του Δ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες, «δικαιώνει τον αγώνα μας όπως και όλων όσων αγωνίστηκαν  και προσέφυγαν για να προστατεύσουν τη Δημόσια περιουσία, από την εκχώρηση της από  την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια χειρός Τσακαλώτου το 2018, όλων των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».

Η παράταξη συμπληρώνει τα εξής: «Θυμίζουμε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Σαράντος Αλεξανδρής, Σταύρος Χρυσαδάκος και ο ανεξάρτητος συνεργαζόμενος Θοδωρής Βασιλακόπουλος ανέδειξαν  και  κατήγγειλαν  πρώτοι απ’ όλους στις 18-9-2018 με επερώτηση τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την εκχώρηση 10.119 ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, στο λεγόμενο Υπερταμείο,  ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, κατ απαίτηση των δανειστών. Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα ήταν 167 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως τόνιζαν στην επερώτηση τους οι Σαράντος Αλεξανδρής, Σταύρος Χρυσαδάκος και  Θοδωρής Βασιλακόπουλος:
“…Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠ.ΟΙΚ. 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα:

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν 167 και τα μισά από αυτά στους κεντρικούς δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων ως εξής:
• 95 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Κόρινθος 30)
• 32 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Καλαμάτα 15)
• 12 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη 12)
• 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Σπάρτη 14)
• 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (Ναύπλιο 14)

Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: Στη Μεσσηνία, η παραλία μπροστά από το “Πανελλήνιο”, η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτίριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα. Στη Λακωνία, το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην ΦΙΞ που θα γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης….”»

Όπως προσθέτει η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», με την επερώτηση τους οι Σαράντος Αλεξανδρής, Σταύρος Χρυσαδάκος και Θοδωρής Βασιλακόπουλος «ζητούσαν να “συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας”  και να προσφύγει η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους ενάντια στην απαράδεκτη και ντροπιαστική απόφαση αυτή της τότε κυβέρνησης.

Η Περιφέρεια βέβαια δεν προσέφυγε. Ευτυχώς όμως προσέφυγαν οι δήμοι Πάτρας, Σπάρτης, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου και  με βάση την προσφυγή τους είχαμε αυτή τη θετική απόφαση του  Δ´ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο με μια σειρά αποφάσεων του (929-934/2020) ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο, απορρίπτοντας και την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο)».

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» υπογραμμίζει τα εξής: «Βέβαια δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, ότι μια απόφαση του ΣτΕ θα “διορθώσει” μια συνολική πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση! Όλες οι δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο, καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχουν! Ίσα- ίσα αυτήν την πολιτική όχι μόνο την εφαρμόζουν, αλλά την θεωρούν σωστή και την υπηρετούν πιστά!

Για αυτό το λόγο καλούμε τον Περιφερειάρχη, την Περιφερειακή αρχή, όλες τις  παρατάξεις  και ολόκληρο το λαό της Πελοποννήσου  να υψώσουν μια ασπίδα προστασίας και υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και να είναι έτοιμοι να αντισταθούν με όλα τα όπλα, νομικά και πολιτικά, σε μια νέα πολιτική απόφαση, πιθανώς διορθωμένη, μεταβίβασης της περιουσίας του λαού μας στο Υπερταμείο των δανειστών της χώρας!

Εμείς, για μια ακόμη φορά, θα είμαστε παρόντες και παρούσες όπως ήμασταν πάντα στη μάχη για την προστασία του Δημόσιου Πλούτου, του Δημόσιου Χώρου, και της περιουσίας του λαού!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland