Έστειλαν μήνυμα κατά των αυξήσεων της ΔΕΥΑΣ (ΦΩΤΟ)

Πολίτες προχώρησαν σε διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Σπάρτης

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 14:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έστειλαν μήνυμα κατά των αυξήσεων της ΔΕΥΑΣ (ΦΩΤΟ)

Οι διαφαινόμενες αυξήσεις στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλη μερίδα πολιτών. Τη Δευτέρα 29/6 το απόγευμα, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων του Δ. Σπάρτης,  μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, όπου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εξαγγελθείσα πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ για τροποποιήσεις στην τιμολογιακή πολιτική.

Στη συγκέντρωση, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δια περιφοράς συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ για τη λήψη απόφασης στο πολύκροτο θέμα αναπροσαρμογής των τελών,  ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ και πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Βασίλης Σαραντόπουλος ανέφερε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ότι «η δημοτική αρχή του κ. Δούκα και οι πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ είναι ταγμένοι στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κόσμος πρέπει να είναι πιο αποφασισμένος να παλέψει εναντίον τους γιατί το νερό, το βασικό στοιχείο της ζωής, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα».

Σημείωσε πως «τα εισοδήματα των αγροτών έχουν μειωθεί δραματικά, και για να πληρώσουν ένα κυβικό νερό θα χρειαστούν αρκετά κιλά ελιές καλαμών ή κιλά λάδι. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τις συντάξεις τους και δεν πρέπει να δεχτούν πληρώνουν ακριβά και το νερό τους», ενώ επεσήμανε ότι «η πηγή του κακού βρίσκετε στον καπιταλιστικό τρόπο παράγωγης, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, οι δασικές εκτάσεις αποτελούν εμπορεύματα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ευθύνες προηγούμενων δημοτικών αρχών και σημερινών αντιπολιτευτικών παρατάξεων, υπογραμμίζοντας πως «η ΔΕΥΑΣ οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση με ευθύνη φυσικά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και σημερινών "αντιπολιτευτικών" παρατάξεων του κ. Βαλιώτη και του κ. Αργειτάκου γιατί λειτουργούσαν τη ΔΕΥΑΣ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ανέχτηκαν την υποχρηματοδότηση από το κράτος, την τιμολόγηση του ρεύματος από τη ΔΕΗ με οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, την εργολαβοποίηση και την υποστελέχωση, το 2010 η ΔΕΥΑΣ είχε 37 υπαλλήλους ενώ σήμερα έχει 30. Όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν απέναντι σε όλα αυτά, αλλά συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ώστε τα βάρη της συντήρησης του εκσυγχρονισμού του δικτύου και γενικά τα οικονομικά βάρη της ΔΕΥΑΣ να τα σηκώνουν αποκλειστικά οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας,  όπως κάνει και η σημερινή δημοτική αρχή. Σήμερα για να μπορούν να βγάζουν έστω μια αντιπολιτευτική κραυγή, βάζουν διαχειριστικά ζητήματα που θα οδηγήσουν πάλι στα ίδια με τα σημερινά προβλήματα. Για την "Λαϊκή Συσπείρωση" η ΔΕΥΑΣ δεν είναι μαγαζί που πρέπει να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, κόστους-οφέλους».

Ο Β. Σαραντόπουλος τόνισε ακόμα: «Δεν προσφεύγουμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" στην εύκολη λύση της αποδοχής αυτής της κατάστασης με την απειλή της χρεοκοπίας και κατάρρευσης της ΔΕΥΑΣ. Δείχνουμε τον ένοχο και την αιτία και εκεί θα βάλουμε πλάτη να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές. Η ΔΕΥΑΣ βουλιάζει γιατί εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων. Να μην ξαναπληρώσει ο κόσμος τα σπασμένα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Σπάρτης, καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, «καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του δήμου μας να παλέψουν και να αντιδράσουν στα σχέδια της δημοτικής αρχής».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος