Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι γέφυρες του Ευρώτα

Υπογράφηκε η σύμβαση για το μητρώο γεφυρών της Περιφέρειας - Η διαδικασία ελέγχων που θα αναλάβει το ΤΕΕ

Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2020 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι γέφυρες του Ευρώτα

Η προγραμματική σύμβαση για τον έλεγχο των γεφυρών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ της Περιφέρειας και του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), υπογράφηκε την Τρίτη 30/6 στην Τρίπολη, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την πρόεδρο του ΤΕΕ Χαρίκλεια Τσιώλη.

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που υλοποιούμε τέτοιου είδους πρωτοβουλία», δήλωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Στόχος μας, είναι να πιστοποιήσουμε την επάρκεια των υποδομών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, της περιοχής μας οι οποίο χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ελεγχθούν όλες οι γέφυρες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και θα εντοπιστούν όσες έχουν προβλήματα, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η σχετική μελέτη και στη συνέχεια η αποκατάστασή τους».

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
Βάσει της προγραμματικής σύμβασης, το Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ θα προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
- Αυτοψία σε όλες τις γέφυρες που βρίσκονται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας
- Συλλογή φωτογραφικού υλικού από κάθε γέφυρα, τόσο σε επίπεδο όψεων, όσο και σε επίπεδο ανόψεων και κατόψεων
- Τοπογραφικό σκαρίφημα ή τοπογραφική αποτύπωση, όπου αυτή είναι δυνατή, σε συνδυασμό με τοποθέτηση του γεφυρώματος πάνω σε χάρτη ΓΥΣ κλίμακας 1:5000 και 1:50000
- Αποτύπωση του στατικού φορέα κάθε γέφυρας και αποτύπωση διαστάσεων αυτού σε επίπεδο εκατοστών.
- Μέτρηση διαστάσεων καταστρώματος και λοιπών δομικών στοιχείων
- Μέτρηση κατά το δυνατόν των μακροσκοπικά παρατηρηθεισών βλαβών με ταυτόχρονη έγχρωμη αποτύπωση τους.
- Φωτογραφική αποτύπωση τυχόν υφιστάμενων ρεμάτων/ποταμών, ανάντι και κατάντι του γεφυρώματος, από το κέντρο του καταστρώματος. Στις ανωτέρω φωτογραφίες να φαίνονται και τα αντίστοιχα πρανή.
- Διερεύνηση ύπαρξης εφεδράνων ή μονολιθικών συνδέσεων ή άλλου τρόπου έδρασης του καταστρώματος με τις υποκείμενες δομικές κατασκευές
- Συμπλήρωση του συνημμένου Δελτίου Καταγραφής Γεφυρών

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και το ΤΕΕ υποχρεώνεται να έχει ολοκληρώσει το αντικείμενό της σε χρόνο όχι μικρότερο από 6 μήνες, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα θα μπορεί να τροποποιείται με απόφαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης, ανάλογα με την πορεία του φυσικού αντικειμένου.

Την εν λόγω επιτροπή αποτελούν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης ως πρόεδρος (με αναπληρωτή τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά), ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης (με αναπληρώτρια την ομόλογό του Τζένη Δημητρακοπούλου) και η πρόεδρος του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ Χαρίκλεια Τσιώλη (με αναπληρώτρια την μηχανικό του Δήμου Καλαμάτας Νατάσα Κυριακοπούλου).

Γέφυρες Ευρώτα
σε Σπάρτη και Σκάλα
Μετά την παραπάνω εξέλιξη, που είχε εξαγγελθεί ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ανοίγει ο δρόμος για τον λεπτομερή έλεγχο των γεφυρών του Ευρώτα σε Σπάρτη και Σκάλα. Οι πολύπαθες κατασκευές, εκ των οποίων η μία είναι παροπλισμένη εδώ και κάμποσα χρόνια και η δεύτερη παρουσιάζει προβλήματα στατικής επάρκειας και δυσλειτουργίας, αναμένεται να επιθεωρηθούν εξονυχιστικά, ώστε μετά τη σύνταξη των σχετικών μελετών, να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος