Παναγιωτακάκος: Λιτά και κατανοητά ενόψει του νέου κύματος Covid-19

Εκτός από την ατομική/κοινωνική υπάρχει και η πολιτική ευθύνη

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2020 15:37 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παναγιωτακάκος: Λιτά και κατανοητά ενόψει του νέου κύματος Covid-19

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Είχα δημοσιεύσει στις 13 Αυγούστου 2020 μια δέσμη προληπτικών μέτρων που έπρεπε/πρέπει να υλοποιηθούν  με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, πέραν της αυτοπροστασίας και της κοινωνικής ευθύνης (mάσκα, αποστάσεις κλπ)

Οι συνεχείς επικλήσεις προς την κοινωνία να τηρεί τα μέτρα δεν νομίζω ότι αποτελούν  από μόνες τους ιατρικό ανάχωμα στην εκθετικά εξελισσόμενη πανδημία. Η Λακωνία  και ιδιαίτερα η περιοχή μας στο Δήμο Ευρώτα ‘‘μπήκε στον χορό’’ των κρουσμάτων  της πανδημίας.

Είναι αλήθεια όταν οι πολίτες δουν, εκτός των δηλώσεων περί μη πανικού, την ενεργοποίηση των τεκμηριωμένα επιστημονικά δράσεων (που αποδείχθηκαν ότι είναι επιλέξιμες δαπάνες), θα μπορέσει ανταποκριθεί στην ατομική/κοινωνική του ευθύνη  όπως ώριμα το έπραξε στην πρώτη φάση της πανδημίας και συνεχίζει κατά πλειοψηφία και στο μέτρο του δυνατού.

Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, όταν το κράτος απουσιάζει από την καθημερινότητα (πλην των δηλώσεων για ατομική προστασία), αναλαμβάνει δράση o εγγύτερος θεσμός προστασίας των λαϊκών συμφερόντων, δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς πανικό ιδιαίτερα για τον Δήμο Ευρώτα οι άμεσες δράσεις πρέπει είναι:

1. Έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα.

2. Άμεση προμήθεια από τον Δήμο Ευρώτα  μηχανήματος ανίχνευσης COVID 19 κατά προτίμηση PCR μοριακών test (Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα μοριακών test και για κορονοϊό, αλλά και ανίχνευσης επιπλέον 30 ασθενειών με γρήγορο αποτέλεσμα εντός 45 λεπτών) και προσφορά στο Κ.Υ Βλαχιώτη.
Αξίζει η προσφορά υγείας σε μια παραγωγική περιοχή με έντονη κινητικότητα ξένων εργατών γης κυρίως Αφροσιατικής προέλευσης, με  μετακινούμενους προς τις χώρες τους λόγω διακοπών, Βαλκάνιους και Ανατολικοευρωπαίους, καθώς και με την μόνιμη κοινότητα αθίγγανων  απαιτείται η πρόληψη και προάσπιση της υγείας των πολιτών με προληπτικά tests ιχνηλάτησης

3. Είναι αντιφατικό στην περίοδο του lockdown να πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί σε κοινόχρηστους χώρους και τώρα με λειτουργούσες τις κοινωνικές δομές να μην υλοποιούνται πχ σε πλατείες, παιδικές χαρές, παραλιακούς χώρους κλπ. (Εκτός κι αν οι τότε ψεκασμοί ήταν μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αυτό θα το πουν οι επιστήμονες).

Είναι ‘’ευκαιρία’’, με την παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή και σε συνεργασία με τον Δήμο, να εφαρμοστούν επί πλέον υγειονομικά πρωτόκολλα κατά το μοντέλο αντιμετώπισης της Ελονοσίας από το 2010-2011.

Στις δύσκολες ώρες, έστω και τώρα απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα. Δεν είναι η ώρα για κριτική ή αντιπολιτευτικές κορώνες. Άμεση δράση με μεθοδικότητα και συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Είναι ανάγκη να μειωθεί ο ατομικός πανικός που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου με άμεσα προληπτικά μέτρα, πριν μετεξελιχθεί σε συλλογικό γιατί τότε θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα…

Υ.Γ.: Εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνει αναστολή – ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Επιτροπής του 2021 και μετάθεση των δαπανών στην αντιμετώπιση του COVID 19 με τεχνολογικό εξοπλισμό, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και καλά αμειβόμενη την παροχή υπηρεσιών υγείας κλπ.

Με υπευθυνότητα, συλλογική δράση και ευθυγράμμιση στην κατευθύνσεις της επιστημονικής κοινότητας για τον COVID 19 ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!!

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών