Στεγαστική συνδρομή για ζημιές του 2017 σε περιοχές του Δ. Ευρώτα

Σάββατο, 26 Σεπτέμβριος 2020 09:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στεγαστική συνδρομή για ζημιές του 2017 σε περιοχές του Δ. Ευρώτα

Στην οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από πλημμύρα και χαλαζόπτωση, τον Νοέμβριο του 2017 (15-16/11), σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η απόφαση αφορά τις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Ιωάννη και Γλυκόβρυσης της Δημοτικής Ενότητας Έλους και την Απιδέα της Δημοτικής Ενότητας Νιάτων.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ-ΔΕ).

Ο/η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/-στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου που έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσας απόφασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.

Επίσης, ιδιοκτήτες ή οι συνιδιοκτήτες ή διαχειριστές κτιρίου που έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές του θέματος, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών, πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός προθεσμίας 12 μηνών από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσας απόφασης. Τα δικαιολογητικά ορίζονται σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής ή για έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή,

Στις περιοχές που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία, στεγαστική συνδρομή ίση με το κόστος ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων, που έχουν υποστεί βλάβες από τις φυσικές καταστροφές του θέματος, όπως αυτή υπολογίζεται στη σχετική απόφαση. Επισημαίνεται ότι η ως άνω υπολογιζόμενη συνδρομή  ανακατασκευής, δύναται να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου.

Δικαιούχοι συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις φυσικές καταστροφές του θέματος και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

Η συνδρομή συνίσταται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή, που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 40% άτοκο δάνειο για τους/τις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες, που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών