Άρση μέτρων: Μετά το Πάσχα η «ανάσταση» (VIDEO)

Ανοίγουν εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού, αλλάζει το ωράριο κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα περιέγραψε ο πρωθυπουργός

Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2021 18:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άρση μέτρων: Μετά το Πάσχα  η «ανάσταση» (VIDEO)

Αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα 2/5 θα ξεκινήσει ο κύκλος της κλιμακωτής άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τον οδικό «χάρτη» διακοπής των περιορισμών κατάρτισε την Τετάρτη (21/4) η ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τις εισηγήσεις υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της εστίασης (μόνο σε εξωτερικούς χώρους) τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ από το Σάββατο 15 Μαΐου θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις (εκτός νομού). Επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας, από τη Δευτέρα του Πάσχα 3/4, θα τίθεται σε ισχύ από τις 11:00 το βράδυ και μετά (από τις 9:00 μμ σήμερα).

Όπως ξεκαθάρισε, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το Πάσχα δεν γίνεται να ταξιδέψουμε. Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης παντού. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους αλλά αποτελεί την μόνη επιλογή. Θα μας επιτρέψει όμως αμέσως μετά το Πάσχα σε μεγαλύτερη απελευθέρωση».

Μεταξύ άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Διανύουμε την τελευταία φάση με τον κορωνοϊό. Υπάρχει κούραση αλλά και νέοι σύμμαχοι, όπως οι εμβολιασμοί και τα self tests. Αφού ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ορατότητα και προοπτική για έναν σαφή οδικό χάρτη. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω. Η πολιτική της σταδιακής άρσης των περιορισμών αποδίδει. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων:
• Πρώτον, 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται ως τις 23:00.
• Δεύτερον, 10 Μαΐου ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.
• Τρίτον, 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Επίσης τότε θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

«Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους».

Εμβολιασμοί για άνω των 30 ετών
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως από τη Μ. Εβδομάδα ξεκινάει η εμβολιαστική διαδικασία για άτομα άνω των 30 ετών. Ειδικότερα, είπε: «Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland