Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία

Οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους ελεγκτικούς φορείς

Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 17:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία

Στην επιβολή απαγόρευσης της χρήσης ένδειξης «βιολογικό προϊόν», από γεωργική επιχείρηση παραγωγής πορτοκαλιού στον Δ. Ευρώτα, προχώρησε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης, ύστερα από έλεγχο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου διαπιστώθηκε χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών στην καλλιέργεια.

Η αποκάλυψη έγινε όταν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Οργανισμός διενέργησε επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης στην εν λόγω αγροτική εκμετάλλευση που ήταν ενταγμένη στη βιολογική γεωργία. Μετά από τον έλεγχο και ύστερα από συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, διαπιστώθηκε η χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών, σε καλλιέργεια 756 στρεμμάτων που είχε χαρακτηρισθεί βιολογική και επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:  Η έκταση υποβιβάστηκε από «βιολογική» σε «συμβατική», απαγορεύτηκε από την επιχείρηση η διακίνηση πορτοκαλιών ως βιολογικών και αποσύρθηκαν από την αγορά δύο τόνοι πορτοκάλια.

Συγκεκριμένα,  ο ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό κι ενδελεχή έλεγχο στη λακωνική επιχείρηση. Ελέγχθηκαν τα τηρούμενα έγγραφα και παραστατικά στον φάκελο του παραγωγού όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, ελήφθησαν  δείγματα φύλλων και καρπών προς ανάλυση ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών μη επιτρεπόμενων στην άσκηση της βιολογικής γεωργίας. Τα ανωτέρω δείγματα  εστάλησαν για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διαπιστευμένο εθνικό εργαστήριο αναφοράς.

Η ανάλυση των δειγμάτων ποσοτικοποίησε μη επιτρεπόμενες ουσίες στη βιολογική γεωργία. Ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» απέστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στον εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο είναι συμβεβλημένη η γεωργική εκμετάλλευση για τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ο παραγωγός υπέβαλε ένσταση επί της σχετικής απόφασης κυρώσεων κι ακολούθως ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης διενήργησε νέα δειγματοληψία φύλλων πορτοκαλιάς όπου και πάλι ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενες ουσίες.

Οι ποινές
Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Οι κυρώσεις εξειδικεύονται σε:
• Υποβιβασμό του συνόλου των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια και συγκαλλιέργεια πορτοκαλιάς συνολικής έκτασης 756 στρεμμάτων από βιολογική καλλιέργεια σε συμβατική.  Για την παραγωγή προϊόντων από τα παραπάνω αγροτεμάχια απαιτείται η εφαρμογή και η τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας και η διακίνηση τους επιτρέπεται μετά την πάροδο των τριών ετών.
• Απαγόρευση διακίνησης του προϊόντος με αναφορά σε βιολογικό τρόπο παραγωγής.
• Απόσυρση των ποσοτήτων πορτοκαλιού που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά, πριν την επιβολή των κυρώσεων (περίπου 2 τόνοι).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η επιχείρηση στην οποία επιβλήθηκαν οι παραπάνω κυρώσεις, φέρει την επωνυμία «Σταματάκος Β. Ιωάννης».

 Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, «ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων συνεχίζει τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, υλοποιώντας σχετική εντολή του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανός. Στόχος του ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανού μέσω των συνεχών ελέγχων είναι η προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών