Ψάχνουν εργάτες για να μαζέψουν τα μανταρίνια στη Λακωνία

Ακυρώνουν παραγγελίες οι έμποροι

Τετάρτη, 05 Ιανουάριος 2022 15:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψάχνουν εργάτες για να μαζέψουν τα μανταρίνια στη Λακωνία

Παρά τις καλές εμπορικά επιδόσεις των μανταρινιών, προβληματισμοί κυριαρχούν για το πορτοκάλι, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ζητήματα όπως η έλλειψη εργατικών χεριών και η υποτονικότητα στη ζήτηση του εξωτερικού, παρότι φέτος οι όγκοι είναι μειωμένοι σε παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Στην περίπτωση των μανταρινιών, οι Κλημεντίνες, αλλά και τα Νόβα δείχνουν να κλείνουν τη σεζόν με καλές τιμές και αντίστοιχες εμπορικές επιδόσεις. Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει και για το πορτοκάλι και ειδικότερα για τις Ναβαλίνες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανάλογα και με τις περιοχές παραγωγής

Ακυρώνουν παραγγελίες στη Λακωνία
λόγω έλλειψης εργατών
Με κύριο πρόβλημα την έλλειψη εργατών, Ναβαλίνες που δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί και κάποιες κοπές που ξεκινούν σιγά-σιγά στα Μέρλιν είναι η εικόνα από τη Λακωνία. Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρη, γεωπόνο του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», πρόκειται για το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί την οργάνωση, καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα στην εξυπηρέτηση παραγγελιών λόγω του ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα πορτοκάλια.

Κατά τον ίδιο, η περιορισμένη ζήτηση στην αρχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εργατικά χέρια για τη συλλογή, αλλά και το ότι έμειναν αρκετές ποσότητες ασυγκόμιστες, πίεσαν και τις τιμές.

Όπως εξηγεί, οι τιμές είναι χαμηλότερες των περσινών για τη Ναβαλίνα, που φτάνει αυτήν τη στιγμή μέχρι 15 λεπτά στον παραγωγό, ενώ τα Μέρλιν είναι και πιο χαμηλά. «Πέρυσι, καμία Ναβαλίνα δεν πωλήθηκε κάτω από 20 λεπτά και κανένα Μέρλιν κάτω από 13 λεπτά», θυμάται, αναφέροντας ότι στα Μέρλιν φέτος οι τιμές ξεκινούν από το περσινό κατώτατο όριο.

«Φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός και σε περίπτωση που υποβαθμιστούν ποιοτικά τα πορτοκάλια στους αγρούς, θα συμπιεστούν και αυτές οι τιμές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να έχει απορροφήσει ποσότητες και σε μεγαλύτερο ποσοστό, εάν υπήρχε το εργατικό δυναμικό. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, μόνο μέσα στον Δεκέμβριο ακύρωσε παραγγελίες της τάξεως των 300-400 τόνων, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Πηγή: ypaitros.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti